Брой 01, 2022

Тема: ИЗГУБЕНИ ВЪВ ВРЕМЕТО

Загубено поколение


Не знам дали само аз го забелязвам, ама от доста време се каня да го напиша. Постоянно чета, че България си отива. Расло било поколение, от което нищо не става. Явно сте слепи. Ние сме поколението, от което нищо не става. А нищо не става, защото не виждаме какво става.
Децата ни раснаха в скапано време. От скапаните панелки се носеше Радка пиратка. Слави пееше за френската гимназия. Борци и гребци бяха за пример. Цар и бог бяха парите. Гледаха ни някак странно, що не крадем. Що не слушаме чалга. Що псуваме братята Илиеви и Карамански. Иди и обяснявай, що не си от стадото.
Стадото вълци. С бог парите. През трупове. Що караш жигула, а оня, тъпият, мерцедес. Трудно е. Но повечето от тях пораснаха. И разбраха простите неща. Тия неща, где в училище не се учат. На тях ги учим ние. Които сме до тях, даже когато грешат. И тогава ги обичаме повече. Блудните синове и дъщери. И станаха хора. Някои не станаха, но повечето станаха.
А сега растат техните деца. Поколението, което смятате за загубено, ама не е. Защото го възпитават тези, които преживяха всичко това. И които поумняха.
Не всички, но повечето. И работят. И учат. И са свободни.
Вие го не виждате, защото по новините виждате само бандитите. Там няма да видите как едно загубено поколение се отказва от бал и дарява парите. Няма да видите как деца събират пари, та да помогнат на приятел, учител или непознат. Няма да видите как момиче си стриже косата и я дарява за перука на раково болни. Няма да видите как деца връщат портфейл. Няма да видите и отличниците. Няма да видите съседчето, где събираше желязо, та да си купи лаптоп. И това под мен в блока, где е приятел с всички. И где има в кутията за зъби вече 5 зъба. И где на 5 години има повече акъл от възрастен. Както повечето деца на неговите години. Те не завиждат и не мразят. Те живеят. Играят навън. Родени са с технологии в главата. Знаят езици. Спортуват. С компютрите са на ти.
Живеят днес. Не вчера. Не с едно ферари на Слави. Сигурно не са го и чували.
И друго. Всяко поколение е имало своята утайка. Има я и в това поколение. Утайката не я създава времето. Създава я семейството. И утайката я е възпитало семейство, расло и възпитавано във времето, за което роните сълзи... И най-вече лиги.
Още много има да пиша, ама ще спра дотук. И ще ви оставя да се огледате. И ако видите момиче в седми клас да пуши или да се целува, се сетете за вас в седми клас! Или момчета да се сбият, пак се сетете за вас!
Това исках да ви кажа.
И накрая това - НАЙ-ЗАГУБЕНОТО ПОКОЛЕНИЕ Е ТОВА, КОЕТО СМЯТА НОВОТО ПОКОЛЕНИЕ ЗА ЗАГУБЕНО.

Роси ГЕОРГИЕВНазад

Всички статии на Брой 01, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Януари и м. Февруари
*ПРАЗНИЧНО
Новата година
В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
Обща информация
Списък на записаните нови заглавия през 2021 година
Списък на възстановените заглавия през 2021 година
Книги, издадени на брайл от Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" през 2021 година
ЗДРАВЕ
Повече от 40 погрешни схващания за COVID-19
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Шумен
Пловдив
Петрич
ИЗГУБЕНИ ВЪВ ВРЕМЕТО
Загубено поколение
НАШИЯТ БРАЙЛ
Отбелязваме Световният ден на брайловата азбука
ОБЩЕСТВО
Четете!
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Да влезеш в обувките на слепите
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
Архив на изданието
1 2 3 4