Брой 01, 2022

Тема: ЗДРАВЕ

Повече от 40 погрешни схващания за COVID-19


Ваня МИЛЕВА

Пандемията на COVID-19 е опустошителна. Но жертвите ѝ са ненужно много поради паралелната пандемия от дезинформация, която отклони стотици хиляди хора от мерките за безопасността към потенциално вредни практики и поведения.
Тази статия на д-р Лиджи Томас, публикувана в news-medical.net, се занимава с някои от водещите митове, но не предлага изчерпателно развенчаване на всеки от тях. За това е нужно само малко проучване и способността да се оцени критично това, което човек чува, чете или преживява. Само така може да се извърви дългия път до разпознаването на истината. А това ще ни помогне да защитим себе си, семейството и обкръжението си от ненужна болест или дори смърт, а между другото и да си спестим някои финансови разходи и социални затруднения.
За да отсеете истината в заливащата ни информация, е необходимо да проверите източника или лицето, което го казва, да проучите подкрепящата информация за научна достоверност, неутралност и достъп до актуални изследвания.

Рискови фактори
Една упорита фалшива информация е погрешното схващане, че въвеждането на 5G мобилната технология има връзка с пандемията. Слухът опровергава очевидния факт, че COVID-19 се разпространява в много региони без такава технология и следователно не се разпространява чрез радиовълни.
Друг популярен мит е, че само старите и болните се разболяват от COVID-19. Въпреки че те със сигурност са изложени на по-висок риск от инфекция и тежко заболяване, по-младите също могат да се заразят, да се разболеят и дори да умрат.
Децата също могат да се разболеят от COVID-19 и да развият тежки или животозастрашаващи усложнения като мултисистемен възпалителен синдром при деца (MIS-C) и болест на Кавасаки.
Тъй като повечето деца в момента не са ваксинирани срещу вируса, броят на случаите в тази популация се увеличава.

Лекарства, дезинфектанти и добавки
Дезинфектантите на алкохолна основа не предизвикват резистентност към антибиотици, тъй като патогените не стават резистентни към тях. Те също така обикновено не причиняват кожни обриви, избелване или дразнене, въпреки че са докладвани редки инциденти.
Използването на обикновен дозатор не ви излага на по-висок риск от заразяване с вируса, тъй като дезинфекцията се извършва СЛЕД докосване на бутилката.
Медикаменти като хидроксихлорохин и ивермектин са рекламирани като ефективни превантивни и терапевтични средства срещу SARS-CoV-2. Понастоящем може спокойно да се каже, че когато се използват срещу COVID-19, по рецепта при използваните в момента дози, те не са токсични.
Въпреки това, нито едно изпитване все още не е показало полза по отношение на намален процент на заболяване, хоспитализация или смърт от COVID-19 от употребата на тези лекарства. Все още се чакат доказателства в тази област.
Токсичността на витамин D е възможна при дози, които не са много над тези, които обикновено се използват за лечение или предотвратяване на COVID-19, особено ако витамин D се използва продължително време.
Макар адекватните нива на витамин D, аскорбинова киселина и цинк (и кверцетин)
да са полезни за стабилното функциониране на имунната система, не е доказано, че те се борят конкретно с COVID-19.
Етеричните масла също не е известно да имат защитни или терапевтични ползи при това състояние. Среброто, продавано в колоидна форма като лечение на инфекцията, не е известно дали е безопасно или ефективно.
Грипните и пневмококовите ваксини не предотвратяват COVID-19, но ако помагат за намаляване на честотата на тези потенциално смъртоносни заболявания, те могат да намалят общата смъртност през този период на пандемия.
Използването на спрей на базата на алкохол или хлор върху организма е потенциално токсично за очите, устата или дрехите. Белина и други дезинфектанти са силно токсични и не трябва да се използват за дезинфекция на кожата и НИКОГА не трябва да се поглъщат.

Ваксини
Колективният имунитет няма да бъде постигнат, като се остави разпространението на инфекцията да поеме естествения си ход, защото твърде много хора ще умрат или ще бъдат трайно инвалидизирани от тежките усложнения на COVID-19.
Ваксинациите се разгръщат с максимална скорост, за да се защитят хората, изложени на риск от тежка инфекция, като се заобикалят със стена от здрави хора със стабилен защитен имунитет срещу вируса. Този имунитет също така елиминира вируса от организма, така че да не се появяват мутации и да се задържат, което води до нови варианти на вируса.
Така че слухът, че ваксините създават нови варианти е неправдоподобен. Всъщност повечето от вариантите се появиха много преди първата ваксина да се произведе.
Ваксините не могат да предадат вируса на ваксинираното лице или на някого другиго, тъй като не съдържат жив вирус. Симптомите като главоболие, температура, болки в ставите и мускулни болки показват възпалителна имунна реакция, както при повечето ваксини, а не са признаци на самия COVID-19.
Безпрецедентната скорост, с която бяха разработени ваксините срещу COVID-19, и използването на нови платформи не означава, че са направени небрежно. По-скоро изследователите са имали десетилетия експериментална работа с тези платформи за ваксини, както и по-ранната работа върху ваксини срещу предишните патогенни коронавируси, SARS-CoV и близкоизточния респираторен синдром (MERS-CoV).
Някои твърдят, че повече хора са починали от ваксинация срещу COVID-19, отколкото от вируса. Това не е вярно. Трябва да се подчертае, че данните от системата за докладване на нежелани събития от ваксините (VAERS) не са на смъртни случаи, пряко свързани с ваксината. Това е така, защото: 1) всеки може да докладва на системата за всяко събитие след ваксинация, независимо дали е било дори отдалечено свързано с ваксината; 2) някои данни от VAERS са непълни, не могат да бъдат проверени, грешни или са резултат от съвпадение.
Наскоро броят на смъртните случаи, съобщени на VAERS след ваксинация срещу COVID-19, бе погрешно интерпретиран и отчетен погрешно, сякаш този брой означава смъртни случаи, за които е доказано, че са причинени от ваксинация. Докладите за нежелани събития за VAERS след ваксинация, включително смъртни случаи, не означават непременно, че ваксината е причинила здравословен проблем.
Всяко събитие трябва да бъде проучено и решението относно връзката му с ваксината трябва да бъде взето по същество от специалистите в тази област на изследване.
Ваксините срещу COVID-19 не съдържат микрочипове, тъй като не са създадени за проследяване на движението на човека. Те не съдържат никакви съставки, които предизвикват производството на електромагнитно поле около ваксинираното лице или на мястото на инжектиране.
Всъщност нито една ваксина срещу COVID-19, използвана сега, не съдържа метали, дори и често използвания адювант от алуминиев хидроксид, който се използва в много детски ваксини за засилване на имунната реакция.
Това количество алуминий е много малко.
"Голяма част от храната, която ядем, ще съдържа малки количества алуминий. Количеството алуминий, което срещате във ваксините, е по-малко от това, което срещате в околната среда, докато живеете на планетата Земя", обяснява д-р Пол Офит от Центъра за обучение по ваксините към Детската болница във Филаделфия.
Фетални клетки не присъстват в нито една ваксина срещу COVID-19, въпреки че клетъчни линии, създадени преди няколко десетилетия от абортиран плод, се използват
по време на процеса на разработка.
Ваксините не съдържат тимерозал, консервант, който съдържа етилживак, който се използва за предотвратяване на бактериален растеж във флакони с противогрипната ваксина. За разлика от метилживака тази форма на живак бързо се изчиства от тялото.
Ваксините срещу COVID-19 не съдържат спермицидната форма (октоксинол-9) на детергента Triton X-100, а друга форма, наречена октоксинол-10, често използвана във ваксините.
иРНК ваксините не причиняват стерилитет, спонтанен аборт или загуба на бременност, тъй като не са направени от живи вируси или част от вирус.
Тези ваксини няма да променят човешката ДНК, защото не могат да се слеят с нея. Следователно тези ваксини няма да въвеждат нечовешки черти в реципиентите.
иРНК е междинна молекула, която носи инструкциите за създаване на антигена на вирусния шип, на който човешката имунна система реагира, за да създаде имунитет.

Топло или студено?
Не е доказано, че препичането на слънце или вземането на гореща вана предотвратява или лекува COVID-19, а страни в почти всяка климатична зона стават жертва на тежкия остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2).
Студеното време или снегът не инактивират вируса - първата вълна от пандемията засегна най-силно страните в студените умерени зони. Промени в поведението като престой вътре и покриване на лицето с шал, за да се предпази от студ, могат да допринесат за намалено предаване през зимата.

Маски, хигиена на ръцете и повърхностно замърсяване
Хигиената на ръцете е сред основните мерки за предотвратяване на разпространението на вируса. Редовната дезинфекция е по-добра от носенето на ръкавици, които могат просто да помогнат за прехвърлянето на вируса от една повърхност на друга.
Ултравиолетовите лампи не се препоръчват за дезинфекция на ръцете – радиацията не само дразни кожата, но може да причини увреждане на очите. Сушилните за ръце също не са добри в убиването на вируса, въпреки че помагат за изсушаване на ръцете след измиване със сапун и вода.
Алкохолът също не е лек срещу вируса, нито чесънът, нито лукът, нито черният пипер! Измиването на носа с физиологичен разтвор също е по-скоро плацебо, отколкото лекарство за вируса.
Доказано е, че маските намаляват драстично предаването на вируси. Те не нарушават нормалното дишане, не причиняват натрупване на въглероден диоксид или намаляват нивата на оксигенация. Въпреки това, маски не бива да се носят по време на тренировка.
Вирусът не се разпространява чрез водата, но на плажовете и басейните близкият контакт със заразен човек може да доведе до заразяване. Ако мястото е ограничено, трябва да се използва маска, когато сте извън водата.
Стоките, включително хранителните продукти, внесени от страни с разпространение на вируса, не са заразни, тъй като условията на транспортиране правят малко вероятно вирусът да оцелее. Простата дезинфекция на повърхността им преди отваряне на опаковката и измиването на ръцете след това гарантира, че няма да се заразите от тях.

Източник:
COVID-19 MisconceptionsНазад

Всички статии на Брой 01, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Януари и м. Февруари
*ПРАЗНИЧНО
Новата година
В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
Обща информация
Списък на записаните нови заглавия през 2021 година
Списък на възстановените заглавия през 2021 година
Книги, издадени на брайл от Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" през 2021 година
ЗДРАВЕ
Повече от 40 погрешни схващания за COVID-19
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Шумен
Пловдив
Петрич
ИЗГУБЕНИ ВЪВ ВРЕМЕТО
Загубено поколение
НАШИЯТ БРАЙЛ
Отбелязваме Световният ден на брайловата азбука
ОБЩЕСТВО
Четете!
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Да влезеш в обувките на слепите
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
Архив на изданието
1 2 3