Брой 02, 2022

Тема: НАШИЯТ БРАЙЛ

Брайлът в любовта към виното


Иван КАРАСТОЯНОВ


Четиринадесетата дата в най-краткия месец от годината е един от онези дни, на които всеки българин има причина да празнува. За едни това е международно и доста пищно честваният ден на свети Валентин и любовта. Други, по-патриотично настроени съграждани, предпочитат да почетат по стар стил свети Трифон Зарезан - покровител на лозарите и винарите. Мнозина с голямо удоволствие съчетават двата повода. Суматохата покрай покупката на шоколадови изделия, вино, цветя, бижута, плюшени играчки, балони, картички и подаръчни опаковки, обагрени в ярко розово и изпъстрени със сърца, е сравнима само с тази по Коледа. И също толкова заразна. Дори леко затворената общност на незрящите не пропуска възможността да се присъедини към празнуването, макар, както много други неща в обкръжаващия ни свят, и то да е пригодено за предимно зрителна наслада. Това, разбира се, създава редица неудобства и предизвикателства за зрително затруднените хора не само у нас. Изборът на подходящо вино за случая е едно от тях. За щастие, има хора, които не само са помислили, но вече са предложили и решение.
През 1996 г. френската фирма за производство на вино "Мезон Шапутие", разположена край река Рона южно от град Лион, е една от първите и най-видните до днес, които поставят брайлови етикети на бутилките. Разработването им отнема близо година. Екипът, заел се с това, среща редица трудности. Опазването на релефните точки от смачкване при превоз на бутилките до търговските обекти, от праха в складовете за съхранение и от високата влажност в хладилниците и шампаниерите са само част от изпитанията, с които трябва да се справят. Те обаче успяват, прилагайки не една, а две различни техники на печат върху хартия с по-особени качества. При първата от тях релефните букви се освобождават и изпъкват при лек натиск, а втората се опира на нанасянето на прозрачно, раздуващо се мастило. Те спомагат етикетите да остават четими, въпреки неблагоприятните условия, на които често са изложени винените бутилки.
Валентин Фонтенит – директор-продажби във Франция, споделя, че наличието на брайлов надпис на етикета не е довело до значително повишение в покупките на вино от страна на зрително затруднени хора. Въпреки това и допълнителните разходи от 30 - 40 стотинки за изработване и отпечатване на един брайлов етикет, те продължават да поставят такъв на всяка от десетте милиона бутилки, които ежегодно напускат избата им. Това се е превърнало в неразривна част от техния имидж. Причина за това е и добрият обществен отзвук. Предвид особеностите на брайловата азбука и ограниченото пространство, те решават да поместят на етикетите информация за името, сорта, реколтата и цвета на виното.
Създаването на това удобство за незрящите любители на доброто вино не е самоцелно. Въвеждането му първоначално е знак на уважение към Морис де ла Сизеран – незрящ музикант, библиотекар, общественик, директор на Парижкия институт за незрящи и собственик на лозя, които понастоящем са част от притежаваните от фирмата насаждения. Днес това е четвъртвековна традиция, която осигурява самостоятелност на незрящите ценители на виното. Остава да се надяваме някоя българска организация на и за хора с увредено зрение да внесе тази добра практика, да я представи убедително на родните винопроизводители и да се намери поне един от тях, който да я приеме присърце, за да може зрително затруднената общност в България също да усети тази предвидена от закона свобода. А докато се случи това, нека пием дълго и с наслада от любов към виното и от виното на любовта!!!

Назад

Всички статии на Брой 02, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Март
*СТИХОТВОРЕНИЕ
Февруари
14 ФЕВРУАРИ - ДЕН НА ВИНОТО И ЛЮБОВТА
С любов се оцелява
149 ГОДИНИ ОТ ОБЕСВАНЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ
Изповедно за Левски
IN MEMORIAM
На сбогуване
ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
Коронапараноя
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Видин
ЛИТЕРАТУРНИ СТРАНИЦИ
Защото светът се върти
МЕДИЦИНА
Каква е разликата между ваксинация, имунизация и инокулация?
НАШИЯТ БРАЙЛ
Брайлът в любовта към виното
ПАМЕТ
Спомен за председателя
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Цариградски импресии
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
Архив на изданието
1 2 3 4 5