Брой 03, 2022

Тема: ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ

Не разчитайте на моята толерантност


Силвия НЕДКОВА


През 1995 г. ЮНЕСКО опре


деля 16 ноември за Ден на толерантността. Оттогава не са спирали споровете какво точно означава толерантност, има ли тя място в днешния свят, а в последно време често дори се използва като мръсна дума.
Дефиницията на думата "толерантност" включва понятия като "приемане", "търпимост", "разбиране" на другите. Произходът ѝ от латинското tolerantia (търпение, способност да понесеш) го доказва. Тоест, в самата същност на термина "толерантност" е заложено противопоставяне, наличие на "другост". Тази нестабилност на понятието го прави толкова неуловимо за обикновения човек, който има чувството, че с идеята за толерантност го карат просто да си мълчи. Трудно е представата за емпатично разбиране да пробие външната опаковка на политкоректността, затова и често двете понятия се смесват в главите на хората.
Мисля, че ще прозвучи скандално, но ще кажа убедено, че не приемам толерантността такава, каквато е обяснена от философските речници. Не съм съгласна, че трябва да "търпя и понасям различните". Смятам, че истинската, човешката толерантност (определено има нужда от по-добра дума!) е да не забелязвам различията.
Това е нещото, на което имаме да се учим като човечество. Твърде дълго сме били приучавани първо да броим параметрите, по които се различаваме от другите – да отбележим разликите в кожата, пола, теглото, височината, начина на обличане, вкуса към музика… Първо се самоопределяме според разликите, а после – толерантно – трябва да се примиряваме с тях. Това пресилено разбиране на този противоречив термин всъщност води до дразнещата и стигаща до крайности политкоректност, която нямаше да е нужна, ако толерантността означаваше емпатия.
Да толерираш някого или нещо съдържа в себе си толкова силен елемент на снизходителност, на чувство за превъзходство, че инстинктите ми сработват автоматично, отхвърляйки го. Мога да толерирам само детската наивност, но вярвам, че е обидно за което и да е зряло човешко същество да разчита на моята "толерантност".
На разбиране – да, на съчувствие – категорично, на съпричастие – със сигурност. Но на толериране, на "позволение да съществува" – в никакъв случай.
Фалшивата толерантност, примесена със самочувствието на привилегирования, унижава повече от отхвърлянето. "О, ти си отхвърлен и нещастен, аз ще ти дам предимство, ще те толерирам, ще те поставя над останалите за кратко, защото…" Защото мога. Позициите са определени – този, който има повече, който се възприема като нещо повече, само той има право и възможност да прояви толерантност. Защото нали разбирате – няма как клошарят да бъде толерантен към костюмаря. Няма как отхвърленият да бъде толерантен към приетия. Толерантността е винаги едностранчива. Съчувствието и човещината могат да текат в две посоки.
Затова и стигащата до крайности политкоректност дразни – тя също е проява на високомерие. Едно е да се съобразяваш с това, което влагаш в думите си и да се стремиш да не обидиш никого – това е задължително в човешкото общуване. Друго е да търсиш обида във всеки набор от звуци, който наподобява грозна дума.
Има значение какво казваш, не с какви думи го правиш. Обиден е вложеният смисъл, не формата. А и този тип политкоректна толерантност също е едностранчива и отново прикрито високомерна – сякаш пазиш дете от лошите думи, които не бива да чува.
Толерантността между хората трябва да заприлича на имунната толерантност. Медицинският термин съдържа в себе си представа за "липса на реакция", не за "търпимост и приемане". Истинската толерантност, до която не сме дорасли явно, е просто липсата на реакция към различието. Да не го виждаме, тоест – да ослепим злото в нас.Назад

Всички статии на Брой 03, 2022

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Април
8 МАРТ
Закъснели думи към майка ми
ГЛОБАЛНА МРЕЖА
Фалшивите новини в интернет - как да ги разпознаем?
ГЛОБУС
Мобилно приложение учи незрящи хора да готвят
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Силистра
Монтана
Кърджали
Търговище
София
ЛЮБОПИТНО
12 факта за очите, които може би не знаете
МОСТОВЕ
"Живея между двете реалности – тази на зрящите и тази на незрящите"
НА ФОКУС
Слабозрящите са онеправдани от здравната и социалната ни система
НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК
Наричат ме България
На Шипка е тихо, но Шипка ни гледа!
ОБЩЕСТВО
Като в народните приказки
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Не разчитайте на моята толерантност
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
РЕХАБИЛИТАЦИЯ
Стъпки за подобряване на независимостта при живот със зрителни увреждания
ТЕМА ЗА РАЗМИСЪЛ
За едни закони, за една лична нужда, за едни необмислени стъпки и погубени животи
ТЕХНОЛОГИИ
Кои са основните компоненти на един компютър и как си взаимодействат
Архив на изданието
1 2 3 4 5