Брой 03, 2022

Тема: РЕХАБИЛИТАЦИЯ

Стъпки за подобряване на независимостта при живот със зрителни уврежданияОптометричната асоциация на Колорадо (COA) говори за това как да подобрите независимостта и качеството на живот, когато изпитвате трайна загуба на зрение.

Зрителното увреждане (слабото зрение) може да се определи като проблем, когато не можете да извършвате дейности, които искате или трябва да правите. Загубата на зрението понякога не може да бъде коригирана с обикновени очила, медицинско лечение или операция и може да бъде вродена или резултат от заболяване и нараняване.
Честите очни заболявания, които причиняват слабо зрение, могат да включват дегенерация на макулата, глаукома, диабетна ретинопатия и наследствени заболявания на ретината. Тези състояния могат да причинят трайна загуба на централното и периферното (страничното) зрение. Хората могат да имат затруднения да четат вестник, да плащат сметки (дори с очила за четене), да разпознават лица, да пресичат улици и да виждат дребен шрифт на телевизора си.
Грижата за слабото зрение (наричана още рехабилитация на зрението) помага на хората с тези симптоми да живеят възможно най-пълноценно и независимо чрез предоставяне на устройства, информация и технологии.

Стъпка 1. Направете очен преглед при вашия очен специалист!
Задълбочен очен преглед е наложителен, за да се диагностицира причината за намаляването на зрението. Очният лекар ще се увери, че пациентът е:
• оценен за очни и синдромни заболявания;
• получава подходящо медицинско лечение за всяко очно заболяване;
• има най-добрата възможна рецепта за очила.
Ако поради основното очно заболяване, новите очила не могат да възстановят зрението до ниво, което позволява да виждате детайли (малък и фин шрифт, лица и тъй насетне), както сте правили преди, специалистът по очни грижи може да се обърне към оптометрист, специализиран в грижите за слабото зрение. Също така следва да бъдете насочени за рехабилитация на слабото зрение, ако имате затруднения при извършване на ежедневните дейности.

Стъпка 2. Оценка на слабото зрение
Проверката на слабото зрение от оптометрист отнема около един до два часа и е различна от типичния очен преглед. Оценката ще се фокусира върху това как пациентът се справя със слабото зрение и ще намери стратегии за максимизиране на оставащото.
Пациентите могат да използват времето, докато протича прегледът, за да обсъдят и разберат специфичните предизвикателства пред своето зрение. Например - подобряване на разпознаването на лица, писане, четене, цветова идентификация и други. Носете всички текущи очила, лупи или други устройства за слабо зрение, които използвате в момента, независимо дали са полезни, или не!

Стъпка 3. Обсъдете как да направите четенето по-лесно!
Разговорът за това как да улесните четенето със слабо зрение може да доведе до страхотни резултати. Специалист по слабо зрение може да направи предложения за посрещане на специфичните нужди. Например - ученик може да се нуждае от начин да чете написаното на бялата дъска, докато е в клас, а предизвикателствата могат да бъдат преодолявани заедно.
Основни модификации за четене:
• Подобрете осветеността над главата си по време на изпълнение на задачите!
• Използвайте увеличение като например по-силни очила за четене, ръчни лупи и лупи на стойки, ръчни и монтирани на очила телескопи и електронни видео лупи!
• Използвайте функции за говор и увеличение, за достъпност на вашия смартфон, таблет и настолен компютър!
• Ползвайте аудио книги!

Стъпка 4. Обсъдете как да подобрите качеството на живот у дома и на работа!
Очният лекар може да насочи пациент със слабо зрение към:
• сертифициран учител по рехабилитация на зрението;
• професионален терапевт, който е специализиран в работата с хора с увредено зрение;
• сертифициран специалист по ориентация и мобилност;
Тези професионалисти работят с пациента в техния дом, общност и работно място, за да осигурят безопасност и независимост.
Получаването на допълнителни стратегии е от решаващо значение за поддържане на независимостта. Корекциите и организационните практики могат да направят огромна положителна разлика. Следните техники са препоръчителни, но това е и шанс за пациента да отстрани всички текущи проблеми, възникващи у дома или на работа:
• Подобрете осветлението отгоре при изпълнение на задачи! Постоянното осветление у дома може да намали риска от падания и дезориентация.
• Използвайте контрастни цветове, за да помогнете за идентифицирането на стъпала, парапети, копчета, превключватели и всичко друго, което е трудно да се открие визуално!
• Премахнете опасностите като килими, шнурове, обемисти мебели или всичко, което може да причини падане или нараняване!
• Използвайте големи печатни етикети и тактилни точки, за да помогнете за идентифицирането на обекти, номера на фурната или микровълновата печка, телефона, дистанционното управление и клавиатурата на компютъра!
• Създайте организационна система за проследяване на личните вещи!
• Етикетирайте лекарствата или използвайте система с цветови кодове за идентифициране на лекарства, отпускани по лекарско предписание и лекарства без рецепта!
• Осигурете си достъп до здравословна диета с високо съдържание на богати на хранителни вещества храни като зеленолистни, горски плодове, риба, ядки и други!
Много хора, които се справят с трайна загуба на зрение, чувстват, че "НЕ МОГАТ" да правят нещата, които искат и трябва да правят. С подходящи услуги за рехабилитация на зрението те ще имат много възможности да подобрят качеството си на живот и независимост.

Източник - digitaljournal.com
Назад

Всички статии на Брой 03, 2022

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Април
8 МАРТ
Закъснели думи към майка ми
ГЛОБАЛНА МРЕЖА
Фалшивите новини в интернет - как да ги разпознаем?
ГЛОБУС
Мобилно приложение учи незрящи хора да готвят
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Силистра
Монтана
Кърджали
Търговище
София
ЛЮБОПИТНО
12 факта за очите, които може би не знаете
МОСТОВЕ
"Живея между двете реалности – тази на зрящите и тази на незрящите"
НА ФОКУС
Слабозрящите са онеправдани от здравната и социалната ни система
НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК
Наричат ме България
На Шипка е тихо, но Шипка ни гледа!
ОБЩЕСТВО
Като в народните приказки
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Не разчитайте на моята толерантност
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
РЕХАБИЛИТАЦИЯ
Стъпки за подобряване на независимостта при живот със зрителни увреждания
ТЕМА ЗА РАЗМИСЪЛ
За едни закони, за една лична нужда, за едни необмислени стъпки и погубени животи
ТЕХНОЛОГИИ
Кои са основните компоненти на един компютър и как си взаимодействат
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6