Брой 01, 2008

Тема: ГОЛБАЛ

Коледен турнир за купата на България по голбал, 8-9.12.2007 г.


На 8 и 9 декември в баскетболната зала на стадион „Българска армия” се проведе Коледният отворен турнир за купата на България по голбал.
Наложилото се от 2002 г. интернационално състезание, носещо етикета турнир за купата на България от 2005 г., отново бе най-елитното голбално събитие на родна земя. В „Борисовата градина” се срещнаха 8 отбора от Европа. Имаше отбори от Белгия, Холандия, Сърбия, Гърция, Румъния и 3 отбора от България – „Успех” Варна, “София” и „Витоша” Софийски университет.
Игра се по груповата схема, т.е. в началото се съставиха 2 групи от по 4 отбора. Първите 2 отбора продължаваха за полуфиналите, а отпадналите за разпределение на местата от 5 до 8.


В група А бяха следните тимове:

„Витоша” Софийски университет;
“Хаселт” Белгия;
“Омирос”Гърция;
“Ирис” Сърбия.

В група Б:

„Успех” Варна;
Холандия;
“София”;
Румъния.

До полуфиналите безпроблемно достигна отборът на „Витоша” Софийски университет, който трябваше да се изправи срещу втория от група Б, а това бе варненският отбор от „Успех”. Втората полуфинална двойка бе Белгия - Холандия.
Така момчетата на „Витоша”, след като бяха категорично победили всички свои опоненти в групата се изправиха срещу отбора на Варна, който всъщност е твърде корав състав. Лоша шега на софиянци можеше да им изиграе евентуалното ненавременно подценяване на отбора от черноморската ни столица. Това обаче не се случи и варненци бяха буквално разбити с резултат 10:0.
Другият полуфинал бе далеч по-оспорван, но в крайна сметка отборът на Белгия успя да победи и да се класира за финала, където отборът на „Витоша” вече очакваше своя опонент.


Така приключи първият състезателен ден. На 9 декември трябваше да се извърши директното разпределение на местата. Естествено вторият ден започна с двубоя за 7-о място, в който участваха отборите на Гърция и “София”. София бе дублиращият отбор на „Витоша” и в него намериха място момчетата, които по-рядко успяват да поиграят при титулярите. В предварителната група “София” регистрира 2 загуби – от отборите на „Успех” Варна и Холандия и равенство с отбора на Румъния. «София» изигра един хубав мач и в крайна сметка победи гърците, които заеха не особено престижното последно място.
За 5-о място играха отборите на Сърбия и Румъния. Румънците успяха да надделеят над западните ни съседи и заеха 5-ото място. Малкият финал се състоя между загубилите полуфиналите, а това бяха отборите на Холандия и „Успех” Варна. За голямо съжаление варненци не успяха да дадат почти никакъв отпор на „лалетата” и закономерно заеха 4-о място. С бронза се окичиха холандците. Големият финал бе между „Витоша” Софийски университет и “Хаселт” Белгия. Сега бе шансът на българите да оставят купата на страната там, където й е мястото, а именно в нейната родина. Мачът започна повече от нервно за студентите, които още с първия удар поведоха в резултата, но след това допуснаха обрат. Това бе и най-критичният момент. Българите не трябваше да се предават психически, защото можеха не само да загубят, но да загубят с разлика. След като успяха да се окуражат и да се вдигнат на щурм те до края на полувремето, освен че изравниха, успяха да натрупат и комфортна преднина от цели 3 гола.
 
Второто полувреме започна с яростни атаки от белгийска страна, но за щастие българите успяха да реагират адекватно и не се пропукаха. Постепенно момчетата от „Витоша” наложиха тотално превъзходство и в крайна сметка разгромиха Белгия с резултат 13:6.
За първи път българите спечелиха купата на България, на два пъти досега нейн носител беше Чехия, а „Витоша” заемаше 3-ото място. Финалът бе заснет от спортната телевизия “Ринг”, която го излъчва редовно. По този начин ще се популяризира още повече този интересен, динамичен и дори екстремен спорт.
На официалната церемония по закриването присъстваха много приятели на българския голбал. Сред тях бяха Валентин Михов - президент на Професионалната футболна лига, Илия Лалов - председател на Българската параолимпийска асоциация, Петко Горанов - директор на "Поделение социално битово обслужване" към СУ „Св. Климент Охридски", д-р Диана Инджова - председател на Център за психологически изследвания, Дона Стайгър - американска активистка в сферата на хората с увреждания, Зоя Колева - представител на Съюза на слепите в България и др.
Валентин Михов връчи лично купата на победителите.
Всички участници в турнира получиха паметни медали и рекламни фланелки. Също бяха раздадени множество значки, рекламниключодържатели, флагчета, плакети и много предметни награди.
Състезанието бе отразено от Нова телевизия, Канал3, Ринг тв, БТА, Фолк радио „Наздраве” и др.
Генерален спонсор на мероприятието бе Постоянната комисия за децата, младежта, спорта и туризма към Столичен общински съвет. Основни спомоществователи бяха Съюзът на слепите в България, Българска параолимпийска асоциация, Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Професионална футболна лига. Проявата подкрепиха още сладкарници „Неделя”, “Овергаз”, “Австрийски авиолинии”, “Кока-кола”, 55-то СОУ „Петко Каравелов”, Национално читалище на слепите „Луи Брайл”, хотел „Амбасадор”. В залата имаше и транспарант на националния превозвач “България Еър”. Тази компания спомогна за участието на българските момчета от „Витоша” в голбалния маратон в средата на октомври 2007 г. в Бреда, Холандия. Именно на този маратон българите успяха да пожънат големи успехи. Проява от ранга на турнира за купата на страната дава възможност на голбалния отбор да се отблагодари на всички свои подръжници през годината, защото именно в дните на турнира се пуска информация под формата на плакати, брошури и пр. за хората и организациите съпричастни към този спорт.
В дните на турнира отново до организаторите от „Витоша” бе приятелят на българския голбал Роберт Харт от Холандия. Той пак дойде в България, за да се присъедини към усилията на всички, които желаят просперитета на този спорт, както го направи през лятото на 2006 и през ноември 2007. Роберт Харт бе главният координатор на съдиите и водеше цялото голбално деловодство по отношение на съдийството и развоя на мачовете. Главни съдии бяха спортните педагози от двете училища за деца с нарушено зрение в София и Варна, но имаше и такива, които са приятели на университетския отбор и помагат, когато имат тази възможност.
Ето и имената на тези, които извоюваха ценния трофей и със сигурност повдигнаха голбалния рейтинг

на страната:

1. Веселин Кушнеренков;

2. Доброслав Илиев;

3. Иван Янев;

4. Николай Желязков;

Треньор – Илия Попов;
Рехабилитатор – Михаил Илиев

Това бе един чудесен завършек за най-успешната година за българския голбал след 1989 г. На всички стана яс но, че българският голбал върви в правилната посока, но той се нуждае от перманентно субсидиране, а не от спорадично такова, както е в момента.
Отборът на „Витоша” Софийски университет, след успеха, бе номиниран и награден от фондация „Български спорт” на 18 декември 2007 г. на официална церемония. Това е голямо признание за всички, които подкрепят родния голбал.

д-р Иван ЯНЕВ
Назад

Всички статии на Брой 01, 2008

В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ ПРЕЗ 2007 ГОДИНА
Списък на компакт дисковете, записани и възстановени в студиото за звукозапис на ССБ през 2007 г.
В УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ССБ
Заседание на 19, 20 и 21 Декември
ГОДИШНИНА
160 години от рождението на Христо Ботев
ГОЛБАЛ
Коледен турнир за купата на България по голбал, 8-9.12.2007 г.
След българския триумф
ИЗ ЖИВОТА НА НАСГБ
Работилница за човечност и доброта
Да бъде и пребъде
Всичко е добре, когато свършва добре
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Долни Дъбник, 3 декември – международен ден на хората с увреждания
Долни Дъбник, Заедно в делници и празници
Велинград
Дупница, „Интимна терапия” в Кюстендил
Пловдив, За РСО Пловдив 2007 година завърши многообещаващо
Червен бряг
Плевен
ОБЩЕСТВО
Обединени усилия в помощ на незрящите хора в град Варна
ПРАЗНИЧНО
Трифон Зарезан
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6
8