Брой 04, 2022

Тема: РЕХАБИЛИТАЦИЯ

"Когато работиш с човек за неговата успешна социална рехабилитация, личният пример понякога е решаващ за постигане на резултат"


С Димитър ДИМИТРОВ разговаря Радослав ЕВТИМОВ


Казвам се Димитър Димитров и детската ми мечта бе да стана пилот и майстор на машини и техника. Но както често се случва, плановете на съдбата се различават от детските мечти. На 7 години родителите ми откриха, че имам зрителен проблем и след две години ходене по болници ме записаха в Училището за деца с нарушено зрение в град Варна, където завърших средното си образование. В този период бавно, но много успешно глаукомата ми отне зрението до 100 процента.
През 2014 г. завърших специална педагогика в СУ, а от 2016 г. до днес работя в ЦСРИ "Светлина" като преподавател по ИТ.
От близо 20 години се занимавам с компютри. Първоначално ми бе хоби, но към момента вече е част от професията ми. Смея да кажа, че с компютрите съм самоук, но вероятно вече съм прочел по темата колкото за завършването на поне един бакалавър. В тази връзка мисля, че е необходимо в България някой университет да предлага специалност с профил accessibility и достъпни технологии за хора с увреждания. Не защото в подобна специалност биха могли без проблем да се обучават незрящи, а защото оттам ще излизат специалисти, които ще са наясно за какво става въпрос. Може да ви звучи странно, но изключително малко са програмистите и инженерите в България, които разбират от това.
За себе си казвам, че съм компютърджия. Не програмирам, силата ми е в accessibility и по-конкретно в достъпа до високите технологии от незрящи. Освен научна фантастика чета много за новите технологии, тествам нов софтуер и различни джаджи. Утопичната ми мечта е машините, софтуерът и въобще всичко заобикалящо ни в средата да бъде достъпно за хората с увреждания.

Какви курсове и услуги се предлагат в ЦСРИ "Светлина"?
Смятам, че ЦСРИ "Светлина" е замислен, реализиран и работи както го пише в учебниците. Предлаганите услуги са ориентиране и мобилност, полезни умения, информационни технологии, обучение по брайл, зрителна терапия, психологическа подкрепа, музикална и арт терапия, курсове по английски език на две нива.
Предлаганите услуги кореспондират с нуждите на незрящите хора и се радваме на добра посещаемост. От няколко години имаме и лиценз за работа с деца. Това е чудесно, защото можем да работим с интегрирани ученици и да ги подкрепяме в тяхното обучение в масовото училище. Оказва се, че ресурсният център в София изпитва затруднения да отговори задоволително на нуждите на незрящите ученици и тези деца имат сериозни пречки в усвояването на учебния материал по някои предмети. При нас учениците получават нужната подкрепа и се радват на добри оценки в училище.
Освен с децата работим и с хора на всякакви възрасти. Както с незрящи по рождение, така и с такива, загубили зрение по-късно. В момента най-възрастният потребител на центъра е на 81 години и учи компютри.
Екипът на Центъра се състои от 12 квалифицирани служители. Част от преподавателите сме незрящи. Това е от полза в работата, защото освен професионалната квалификация сме запознати с проблемите на незрящите лично. А когато работиш с човек за неговата успешна социална рехабилитация, личният пример понякога е решаващ за постигане на резултат. Незрящите преподаватели в Центъра сме точно такъв пример за нашите потребители. Ползваме бял бастун, движим се сами и ходим без чужда помощ на работа, владеем брайл, преподаваме компютри и полезни умения, завършили сме образование, работим и се грижим за семействата си. Всичко това може да бъде много мотивиращо за човек, който скоро е загубил зрение и е решил, че вече животът за него е свършил. Тук се включваме ние като специалисти, като нашата работа не е само механично да обучим човека на някакви неща, а да го мотивираме да намери своето си решение да се справи със слепотата, да открие нови хобита, нова посока за професионално развитие и да започне един нов, много по-различен, но не по-лош начин на живот.
Повече за ЦСРИ "Светлина" може да научите от нашия уеб сайт - http://www.csri.bg, а за да се запознаете с екипа и да видите частица от нашата работа, заповядайте в YouTube канала на ЦСРИ "Светлина" на адрес: https://www.youtube.com/watch?v=xKdjwOB7bqE&list=UUk2QvxPaufwLNRAwfdUen0A&index=8. Може да ни потърсите и във FaceBook, като напишете в търсачката му ЦСРИ "Светлина". Там имаме група и страница.

Какви полезни умения се придобиват в курсовете по компютърно обучение?
Основната ни задача, е да обучим потребителя да работи на компютър и да ползва смартфон с помощта на екранен четец. Работим индивидуално, съобразено с техните потребности и възможности. Ако някой има нужда да работи с Word и Excel или друг професионален софтуер, учим това. Ако друг има нужда да ползва различните месинджъри, фейсбук и сърфиране в интернет, наблягаме на тях. Със студенти например често се учим на работа със съответната онлайн образователна платформа на университета. С учениците следваме това, което преподават в училище по ИТ.
Най-важно е владеенето на екранния четец. Затова винаги се започва първо с него. За да се случват нещата, потребителят трябва да владее отлично компютърната клавиатура и жестовете за управление от тъч екрана на смартфона, да се научи да ползва екранен четец и да се научи да слуша внимателно какво съобщава синтезаторът.
Достигне ли това ниво, смятам, че най-трудното вече е минало и потребителят може да продължи да ъпдейтва уменията си в различни посоки - както за забавление през свободното време, така и за работа.


Относно приложния софтуер - обучаваме потребителите на работа с електронна поща и мейл клиенти, работа с популярните браузъри, четене и текстообработка - Word, Balabolka, настройки в Windows и Android, работа с популярни мобилни приложения, софтуер за мобилна навигация и тъй нататък.
Срокът на обучението зависи изцяло от желанието и възможностите на конкретния потребител. Има потребители, които усвояват всичко това за срока на едногодишния договор, други продължават повече, защото им е по-трудно или пък желаят да достигнат много по-високо ниво. Трети пък учат само необходимото им, но остават наши потребители, за да имат възможност за последващи консултации или да ползват другите ни услуги.
По време на обучението по информационни технологии взаимно се учим на търпение, упоритост и на ИТ, разбира се. Често се случва на потребителя да са му необходими точно определен софтуер, екстра или да се сблъска с проблем, за който нищичко не знам. В този случай се учим заедно, а когато аз като специалист разбера какъв е случаят, съдействам за справяне със ситуацията.
Работата е динамична, често се налага да търся алтернативни решения и да се справям с различни проблеми със софтуера, достъпността или хардуера на различните устройства.
Предизвикателство също е да намериш най-подходящия начин да предадеш разбираемо информацията и да се нагодиш спрямо човека и неговите възможности, спрямо неговия начин на учене.
Ние не работим по спусната учебна програма, а правим индивидуален план. Има случаи, когато разбираш, че не е възможно да следваш плана, който си написал в началото. Необходимо е да си много гъвкав, за да успееш да се сработиш с потребителя.
На някого пиша нещо като кратък урок, разпечатвам го на брайл или на едър шрифт и му го връчвам да си го чете у дома. С другиго записваме уроците на аудио, за да си ги слуша, а с трети правим диктовки както в училище. Един е много любопитен, бърза и задава постоянно въпроси, друг не е съвсем сигурен какво сме правили предишния път и дали точно сега му се учи електронна поща. Въобще - колкото потребители, толкова различни начини за подход и работа! Важното е да успееш да стигнеш до човека и той да придобие увереност и реална самооценка.
Тук искам да използвам момента да благодаря на всички потребители за положените усилия, затова че успяват да ме изтърпят и да ги поздравя за постигнатите успехи.
Благодаря и на всички колеги, затова че си съдействаме в работата, за да правим заедно, през всеки работен ден, живота на незрящите хора по-добър и по-смислен.
Разбира се, не правим чудеса или нещо много велико, но истински ценното е в приятелски подадената ти ръка, на която може да се довериш за своя успех.

Какво може да бъде подобрено за общността на хората с нарушено зрение?
Нужно е всички от правителствените и неправителствените организации на и за хора с увреждания да подобрим комуникацията си значително. Най-важното е ние да стигнем до хората и те да научат за нас. За да се случва това ефективно, трябва всички тези организации да имат и обменят информация, за да може адекватно да насочат човека там, където би могъл да получи най-добрата услуга. Представям си една онлайн платформа, до която имат достъп всички лицензирани организации. Когато аз като ЦСРИ „Светлина” вляза в системата, да получа достъп до частта от досието на всеки, който има зрителен проблем. Достатъчни са името, контактът и степента на увреждането. Да ми излезе и списък с организациите, предлагащи услуги, от които би могъл да се възползва. Така бих имал възможността да насоча потребителя и да го свържа със съответната организация. Ако човекът скоро е загубил зрение, най-познатото, за което всеки се сеща, е да се обърне към социалните по местоживеене. Те също, имайки достъп до такава платформа и бидейки инструктирани, биха били полезни на човека. А защо не още с получаването на ТЕЛК, с документа да върви брошура, която да съдържа списък със съответстващите услуги, от които човек може да се възползва!?
Всичко това не е толкова скъпо за възможностите на една държава и би могло да се случи сравнително бързо, стига да има добра комуникация между заинтересованите и желание за работа.Назад

Всички статии на Брой 04, 2022

***ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Май
**СЪОБЩЕНИЕ
Цени в почивните бази за 2022 година
*ОБЯВА
Второ заседание на XVIII НОС
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Русе
Видин
ОБЩЕСТВО
Как просташкият език стана норма в България
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Защо напускам България
20 години по-късно
ПАМЕТ НАРОДНА
Априлското въстание – еманация на българския дух
ПРОЕКТИ
Финална конференция на проект "Визия за зрение"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
РЕХАБИЛИТАЦИЯ
"Когато работиш с човек за неговата успешна социална рехабилитация, личният пример понякога е решаващ за постигане на резултат"
СВЯТ
Как в Китай незрящите тръгнаха на кино
ТВОРБИ ОТ СЛЕПИ АВТОРИ
Втората дупка на шинела
ТЕХНОЛОГИИ
Основни разлики в работата на компютрите и по-малките умни устройства
14 комбинации на клавиатурата, за които малко хора знаят и ще ви спестят време
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6