Брой 01, 2007

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Незрящите актьори от Дупница очароваха публиката

Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Габрово, София - това са градовете, в които бяха изнесени представления на комедията "Интимна терапия" на Дончо Цончев.

Комедията е реализирана по проект "Полет на крилата на мечтите" от сдружение "Развитие на деца и младежи в град Дупница". Режисьори на постановката са Асен Диков и Крум Янакиев. Координатор на проекта е Даниела Годинова.

След четири успешни представления на дупнишка сцена и едно на благоевградска, бе завършен първият проект. Това подтикна Агенцията за хора с увреждания да финансира втори проект "Истински красивото не се вижда с очите, то се чувства със сърцето". Проектът предвиждаше национално турне, което бе осъществено от 2 до 6 октомври миналата година.

Първата спирка на трупата бе Пазарджик, където публиката бе по-малко от очакваното, поради посещението на премиера Сергей Станишев в града.

На следващия ден, в залата на общината се проведе среща със зам-кмета по социалната дейност Виолета Гиндева, ръководители на местната организация на слепите и представители на медиите.

След това актьорите бяха зрители на постановката "Майсторе, майсторе" - адаптация по "Сън в лятна нощ" от Шекспир, представена от хора с ментални увреждания в клуб "Човеколюбие".

Турнето продължи в бяхме в Пловдив, където представлението бе в дома на армията.

В Стара Загора денят започна със среща на артистите с местни ръководители на организацията на слепите и представители на медиите. Координаторите на проекта запознаха присъстващите с неговата цел, след което участниците имаха свободно време до началото на представлението. А то съвпадна с празника на града и се игра на сцената на кукления театър. В хотел "Ропотамо" в Старозагорски минерални бани, доволни от представлението, актьорите се отдадоха на веселие и заслужена почивка.

Сливен - градът на ветровете посрещна актьорската трупа усмихнат на 5 октомври. Залата бе препълнена, представлението - прекрасно, а накрая изпълнителите бяха отрупани с цветя и аплодисменти. На другия ден - отново среща с медиите, с представители на общината и ръководството на местната организация на слепите.

Габрово бе последната спирка от турнето. Туристическият комплекс "Етъра" грабна дупничани с раздвижената си архитектура. В Габрово те имаха удоволствието и честта да стъпят на сцената на Дома на хумора и сатирата.

На заключителната вечеря бяха отбелязани едновременно три събития - десетото юбилейно представление, краят на турнето и рождения ден на една от актрисите - Емилия Георгиева. По този повод гръмнаха три бутилки шампанско.

По случай успешно приключилото турне с благодарствени думи към трупата се обърнаха координаторите на проекта и директорът на дупнишкия драматичен театър и режисьор на постановката Асен Диков, а една от незрящите актриси Ира Ранова впечатли всички със свое стихотворение, посветено на турнето.

С голяма радост и вълнение трупата игра на сцената на държавния сатиричен театър в София, където са се изявявали едни от най-големите български актьори.

След големия успех на пиесата, изпълнителите бяха приветствани от ССБ, КНСБ и получиха много цветя.

На 10 ноември в Дупница незрящите актьори играха пред ректора на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" проф. Станислав Семерджиев. Той остана очарован от видяното и отправи покана за гостуване на сцената на учебния театър в София.

 Ира РАНОВА

Дарвин ПЕРАНОВНазад

Всички статии на Брой 01, 2007

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Незрящите актьори от Дупница очароваха публиката
Почивка не ни се полага. Интервю с Кристина Димитрова.
Когато инициативата е наша
Успехи на творческия устрем
РСО Бургас
В Бургас вече има Център за социална рехабилитация и интеграция на хора със зрителни увреждания
ТСО Русе
Честито "Златно перо"
В помощ на хората с увреждания
С достойнство в Европа
ТСО Червен Бряг
ТСО Долни Дъбник
КОНСУЛТАЦИЯ
Влязоха в сила промените в закона за интеграционните добавки
НОИ обявява осигурителен доход
НОВИ КНИГИ В СЪЮЗНИТЕ ФОНОБИБЛИОТЕКИ
Говорещи книги, записани и възстановени през 2006 г.
ОБЩЕСТВО
Обществена защита на правата на хората с увреждания
ПИСМО
Благодарствено писмо до ССБ от Дж. Литъл
РЕАЛИЗИРАНА МЕЧТА
Отвъд погледа на обществото
ЮБИЛЕЙНА ТРИАДА В ПЛОВДИВ
40 ГОДИНИ НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ НА СЛЕПИ – ПЛОВДИВ
60 ГОДИНИ СЪЮЗНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЛЕПИТЕ В ПЛОВДИВСКИ РЕГИОН
50 ГОДИНИ „УСПЕХ КОМЕРС ССБ” ЕООД
Архив на изданието
1 2 3 4 5