Брой 01, 2008

Тема: ГОЛБАЛ

След българския триумф

Веднага след като прозвуча последният съдийски сигнал на финалния мач България – Белгия отидох, за да поздравя нашите момчета.
- Вие току що спечелихте купата на България. Доволни ли сте от победата?
- Много сме доволни. Победихме изразително с тринадесет на шест. Първото полувреме беше много инфарктно – гол за гол, дори на моменти губехме. Но във второто успяхме да обърнем мача и показахме това, което досега много ни липсваше – стабилна психика.
- От тази година съдийството е поверено на обучени по европейските стандарти български съдии. Доволни ли сте от съдиите?
- Това са съдии, които започнаха обучението си от миналата година, тази година отново преминаха обучителен курс и вече нивото им не е по-лошо от това на техните западни колеги. Трябва да ви кажа, че някои от споменатите западни съдии, особено тези, които са на полето, не са много добри.

Поздравих и сребърните медалисти от отбора на Белгия. Трябва да отбележа, че те представляват клубен отбор, т.е. това не е представителната гарнитура на страната. Помолих капитана на отбора за неговия коментар на мача.
- Българите от отбора на “Витоша” имат много силни удари и се защитават много успешно. Точно тези две неща те имат в повече от нашия отбор и напълно заслужено ни победиха. Атмосферата на турнира много ми хареса. Радвам се, че имаме много нови приятели и искрено се надявам отборът на “Витоша” да ни гостува на турнир в Белгия.
Тук се срещнах и с Роберт Харт от Холандия, който е международен съдия по голбал и спортен директор на IBSA Европа и е ангажиран с голбала повече от двадесет и седем години.
- Г-н Харт, колко голбални отбора има в Холандия?
- У нас има голяма разлика между отборите, които играят голбал само за удоволствие и тези, които се състезават на национално ниво. Имаме повече от двадесет отбора, които играят на национално ниво и разбира се има мъжки и женски национални отбори.
- Вие сте у нас по повод обучението на български съдии в съответствие с европейските стандарти, доволен ли сте от техните първи изяви?
- Да, разбира се. Аз идвам в България вече за втора година. Първият път беше през 2006-а година пак по покана на “Витоша”, за да проведа обучение за националните отбори и за да помогна на развитието на голбала на национално ниво. Тази година, всъщност преди две седмици, дойдох тук, за да проведа официално обучение на IBSA за съдии и треньори. След проведените обучения в България вече има девет лицензирани от IBSA национални съдии. Те бяха съдии на току що завършилия турнир. Имаме големи планове да се върнем отново, за да подпомогнем развитието на голбала в България.
- Имате ли някакви препоръки към нашите състезатели?
- Към спортистите препоръката ми е в никакъв случай да не се отказват и много да тренират. Към вашия национален параолимпийски комитет искам да се обърна с препоръката да харчат повече пари за спортовете за слепи и специално за голбала в България, защото без тренировки не бихте могли да се състезавате където и да било и на практика не бихте могли да имате спорт. Моят последен съвет е: На правилен път сте! Продължавайте!

Разговорите води
Димитрина МИХАЙЛОВА
Назад

Всички статии на Брой 01, 2008

В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ ПРЕЗ 2007 ГОДИНА
Списък на компакт дисковете, записани и възстановени в студиото за звукозапис на ССБ през 2007 г.
В УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ССБ
Заседание на 19, 20 и 21 Декември
ГОДИШНИНА
160 години от рождението на Христо Ботев
ГОЛБАЛ
Коледен турнир за купата на България по голбал, 8-9.12.2007 г.
След българския триумф
ИЗ ЖИВОТА НА НАСГБ
Работилница за човечност и доброта
Да бъде и пребъде
Всичко е добре, когато свършва добре
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Долни Дъбник, 3 декември – международен ден на хората с увреждания
Долни Дъбник, Заедно в делници и празници
Велинград
Дупница, „Интимна терапия” в Кюстендил
Пловдив, За РСО Пловдив 2007 година завърши многообещаващо
Червен бряг
Плевен
ОБЩЕСТВО
Обединени усилия в помощ на незрящите хора в град Варна
ПРАЗНИЧНО
Трифон Зарезан
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6
8