Брой 04, 2022

Тема: ТЕХНОЛОГИИ

Основни разлики в работата на компютрите и по-малките умни устройства


Стефан ЦВЯТКОВ

Общоизвестно е, че по-малките компютърни устройства съдържат всички изброени в предишната публикация (сп. "Зари" бр. 3/2022) основни компоненти и споделят сходни принципи на работа с по-големите си събратя. Смартфоните и таблетите също имат централен и графичен процесор, постоянна и оперативна памет, запомнящо устройство и така нататък. Аналогична е ситуацията и при доста съвременни смарт часовници. Но кое е различното между конвенционалните компютри и техните по-малки конкуренти?
Краткият отговор се състои в това, че колкото по-малко е едно устройство, толкова неговите компоненти са с по-ниска производителност. Това означава по-малка изчислителна мощност, намалено количество памет, занижени изисквания към операционните системи и приложенията, за да работят добре на по-слаб хардуер.
Повечето компоненти на един смартфон, таблет или умен часовник са вградени само в един чип, наричан чипсет или System on Chip (SoC). Той няма възможност за активно охлаждане, както е при настолните компютри и лаптопите. Освен това постоянно трябва да пести батерията на устройството, тъй като тя е с доста по-ограничен капацитет в сравнение с тази на един лаптоп.
Поради това че са разположени в малък корпус, мобилните SoC агресивно се стараят да не нагряват твърде много устройството. В противен случай има опасност от увреждане на батерията и другите съставни части. Като резултат тези чипсети не могат да работят дълго време на пълна мощност. Сходна разлика има и между така наречените Desktop CPU в настолните компютри и мобилните процесори в лаптопите. Последните са с умишлено намалена изчислителна мощност и много по-малка консумация на електричество.
По-високата производителност води до по-голямо количество разсейвана топлина, изисква повече енергия и не на последно място - различен тип инструкции и архитектура в сравнение с мобилните SoC. Затова не е случайно, че мощните геймърски видеокарти в настолните компютри имат нужда от отделно охлаждане и консумират доста повече енергия от класически таблет.
След всичко казано може да се направи извод, че един 2,4 GHz CPU на настолен компютър е с много по-висока производителност от такъв със същата тактова честота, вграден в смартфон. Затова и мобилните устройства не използват операционни системи като Windows, които изискват много повече ресурси. По същата причина смарт часовниците не се задвижват от пълноценна версия на Android или iOS.
Ако говорим за висока производителност, скоро не се очаква лаптопите да изместят напълно настолните компютри, нито умните часовници да заменят смартфоните. Би могло да се случи с известни компромиси в бъдеще, но дотолкова, колкото един таблет с Android може да се използва вместо компютър с Windows.

Особено важна е добрата оптимизация между хардуер и софтуер. Точно поради наличието й масовият потребител не усеща, че работи с по-малко производително компютърно устройство, докато използва своя смартфон.Назад

Всички статии на Брой 04, 2022

***ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Май
**СЪОБЩЕНИЕ
Цени в почивните бази за 2022 година
*ОБЯВА
Второ заседание на XVIII НОС
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Русе
Видин
ОБЩЕСТВО
Как просташкият език стана норма в България
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Защо напускам България
20 години по-късно
ПАМЕТ НАРОДНА
Априлското въстание – еманация на българския дух
ПРОЕКТИ
Финална конференция на проект "Визия за зрение"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
РЕХАБИЛИТАЦИЯ
"Когато работиш с човек за неговата успешна социална рехабилитация, личният пример понякога е решаващ за постигане на резултат"
СВЯТ
Как в Китай незрящите тръгнаха на кино
ТВОРБИ ОТ СЛЕПИ АВТОРИ
Втората дупка на шинела
ТЕХНОЛОГИИ
Основни разлики в работата на компютрите и по-малките умни устройства
14 комбинации на клавиатурата, за които малко хора знаят и ще ви спестят време
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6