Брой 05, 2022

Тема: СРЕЩИ

Юбилеен сбор на слепи кошничари


Ангел СОТИРОВ

Снимка: инж. Ана КАРАИВАНОВА


След двугодишно прекъсване поради COVID-пандемията пловдивските слепи кошничарки и кошничари отново се събраха в уютното клубче на ССБ-регионалната им организация. Събраха се за десети път, за да се преброят и, разбира се, да отпразнуват своя професионален празник три дена преди православната Връбница. На трапезата им се мъдреше и голям наръч от клонки от благословената за тях върба. Посредством върбовите пръчки те години наред издържаха себе си, а също и своите семейства.
Инициатор и организатор е великият Велик Атанасов, самият той кошничар с чудовищни за времето си постижения в тази артистична професия, супершампионът сред кошничарите на пловдивския "Успех". Началото на тези знакови сбирки е поставено на дванайсети април 2011 година по случай 90-годишния юбилей на Съюза на слепите в България. Тази професионална гилдия е удостоена с това специално внимание, защото кошничарите са първите работници на появилото се на трети януари 1956 година в Пловдив предприятие на слепите. И неговият пръв управител - харизматичният Христо Белобрадов, е кошничар. И вторият му директор, не по-малко харизматичният Георги Даракчиев, е с кошничарска квалификация. И това предприятие след време ще брои около 1 400 души, половината от тях виждащи работници. И то ще има седем производствени филиала в различни селища на южна, централна и югоизточна България. Години наред пловдивският "Успех" е безапелационен първенец сред десетте съюзни предприятия по обем на промишлена продукция, по печалба и по броя на персонала си.
С върбова пръчка и то като горничар на специална оплетка работи в Пловдив четири години под името Гошо Щерев национално и международно известният композитор Георги Холянов. Като кошничар си вади хляба и поетът Данчо Данчев, съавтор с Таня Манчева на рех-ССБ-дееца Стефан Данчев. Даже и моя скромност е упражнявал тази професия повече от пет години, предимно като горничар на типова оплетка и плетач на кошчета за смет. Макар че последните двама, между нас казано, не блестят с високи постижения в този царско-цигански занаят. И както се произнасяше колоритният Минко Пенев - Коня за някои от нас, не особено деликатно, но комай твърде справедливо, бяхме наистина малко нещо "с вързани кунки".
Не забравихме да почетем колегите, преселили се в по-добрия свят: Елка Шопова, Величка Мъндева, Минко Пенев, Коста Дечев, Еленко Милицин. Отсъстваха също сякаш по доста уважителни причини Александра Дамянова, Олга Захариева (Великатанасова), Димитър Стоянов, Илия Гуделов, Иван Лазаров, сем. Анка и Христо Иванови, Георги Милчев - Звяра. Димитър Стоянов посредством моя милост приветства тазгодишния кошничарски симпозиум. Варненецът Димо Тотев, който кошничарства отвреме навреме и сега, също изпрати поздрави към своите празнуващи професионални събратя и сестри. А сега може би е редно да споменем поименно и присъстващите: Елена Дулчева, Мария Белишка, Парашкева Дунчева, сем. Ружка и Стоил Ракови, Колю Мъндев, Велик Атанасов, Зюраб Коталаков, Иван Христов - Тръстеника, Иван Марински - Джурковеца, Исмет Ибчев и, разбира се, моята не съвсем скромна личност. За съжаление 40 процента от все още живите пловдивски слепи кошничари не успяха да вземат участие в този юбилеен техен сбор.
Аперитивът и менюто бяха от богати пребогати, осигурени от щедрия спонсор Валентин Георгиев - управител на пловдивския "Успех". Дегустирахме и вината на Белишка и Велик под звуците на кавала, изтръгнати от пъргавите пръсти на прочутия в пловдив уличен музикант Иван Марински - Джурковеца. Разпръснати бяхме на цели 5 маси, което май доста затрудняваше непосредственото ни общуване. Все ми се струва, че ако бяхме на една геобразна трапеза, в случая би било много по-уместно…
Изведнъж гръмовен ритъм от 50-те години на миналия век въздуха разпра. Суперрокаджиите Исмет Ибчев с проходилката си и Стоил Раков - Джона скочиха и бясно размятаха телеса и протези. Френетични аплаузи гръмнаха отвред.
Кошничарите бяха поздравени от речовития и строг регионален председател Красимир Касабов. Той им пожела крепко здраве, дълголетие и дълголетие на техните ежегодни сбирки. Обеща им безрезервна подкрепа при организирането на тези уникални срещи.
Завършвам текста, подкрепяйки горещо пожеланията на многоуважаемия наш регионален председател Красимир Касабов!!!Назад

Всички статии на Брой 05, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Юни
*СТИХОТВОРЕНИЕ
Май
24 МАЙ - НАЙ-БЪЛГАРСКИЯТ ПРАЗНИК
България има нужда Търново да е Велико!
IN MEMORIAM
За приятеля с обич
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Кърджали
Добрич
ИНСТИТУЦИОНАЛНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
Национална кръгла маса в българския парламент
МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА ТРУДА
Историята на първи май
МНЕНИЕ
Светът като колизеум
ОБЩЕСТВО
"Алфа" – поколението, което не познава аналоговия свят
ПАРТНЬОРСТВО
Наградихме уеб сайтове, достъпни за хора с нарушено зрение
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СЛОВОТО КАТО СПАСЕНИЕ
Той не беше като другите
СОЦИАЛНО
Трийсет стотинки разлика
СРЕЩИ
Юбилеен сбор на слепи кошничари
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6