Брой 05, 2022

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Трети ден от Възкресение Христово

Със заветния и радостен поздрав "Христос Воскресе" посрещнахме отец Антон - свещеник в добруджанските енории на село Дъбовик и село Пчеларово. Последва хоровият отговор "Воистина Воскресе" от страна на събралите се хора от "ХобиСклуб". Това радостно събитие се случи в офиса на нашата организация. Още в 10:00 часа залата се изпълни с усмихнати и ведри лица, наредени около красивата и добре подредена маса с червени, пъстри яйца и козунаци, аранжирани от нашите жени от клуба - Радка Иванова, Добра Колева, Димка Иванова, Стоянка Николова, Димитричка Дамаскинова, Златка Василева и други. Очакването на скъпия ни гост отец Антон, стар наш приятел, бе съпроводено с тиха и приятна църковна музика. Срещата започна с патриархално пасхално послание за Великден, след което бе изпята песента "Христос Воскресе из мертвих". Последваха чукане с яйца за здраве и благопожелания. Още на влизане в залата всеки си носеше великденското яйце, на което Иван Тодоров поставяше цифра за участие в конкурса за най-красиво яйце. Трудна задача се оказа за отец Антон да избере три от най-красивите яйца, поставени в табла на масата, защото според думите му всичките бяха прелестно и красиво украсени. Въпреки всичко бе оценено представеното яйце от Десислава Стефанова. Последваха аплодисменти, които се смесиха със звуците на добруджанската гайда на едно малко гайдарче - Георги от училище "Климент Охридски", доведено от директорката Мария Димитрова, която от своя страна ни зарадва с хубава народна песен. Срещата завърши със освещаване за здраве със светена вода и китка от здравец, извършено от отеца. Разделихме се с благоговение, духовна наслада и радостни чувства.

Иван ТОДОРОВ


Цветна мечта

Тази пролет една от най-обсъжданите теми сред хората в Добрич бе "Парадът на лалетата". На всяка среща в нашата организация "ХобиСклуб" се подхвърляше идеята за посещение на ботаническата градина в Балчик. Кратка подготовка, телефонни разговори с директора на двореца - г-жа Жени Михайлова, наш стар приятел, интернет връзка, в която посочваме дата и броя на хората. Получаваме любезна покана и това, че ни очакват. На 3 май в 9:00 часа 20 човека тръгваме с микробуса на Тодор Тодоров и понеже броят на желаещите да участват в тази мини екскурзия е по-голям, 5 човека тръгват с Марин Николов - професионален шофьор от нашата организация.
Радостно въодушевление пред Стоматологията. Бърза проверка от Михаил Панчев за присъствието на хората и тръгваме. Тиха и прохладна пролетна утрин - въпреки очакванията за дъжд. Приятно подбраната ритмична музика на Тошко ни разведри още повече. Пристигаме неусетно пред входа на двореца. Кратки указания от ръководителя Иван Тодоров за начало и край на посещението. Влизаме в приказното царство на неописуемата красота и ароматите на лалета, теменужки, нарциси и други. Всеки извади по един или два фотоапарата и друга снимачна техника и се започна голямото филмиране, макар и с любителско пристрастие. Цветята се оживиха от любопитните погледи на толкова хора. Като че ли всяко цвете искаше да изтъкне собствената си красота.
Традиционно всяка пролет Университетската ботаническа градина в Балчик е домакин на най-цветното събитие – "Парада на лалетата". Тази година цветното изложение бе част от отбелязването на "130 години Университетски ботанически градини в България". Над 50 000 лалета се представят в Парада на лалетата към Университетската ботаническа градина в двореца на белия град.
Въпреки големите емоции от разходките сред пищните килими от цветя, умората напомни, че е обед и е време за другата емоция - рибената чорба и прясно изпържената риба на ресторантьора Доброслав. Разнообразното меню от риби - пържен сафрид, акула, цаца, чернокоп, скумрия, хек, беше гарнирано с чаша охладена бира или кафе. Краткият отдих след вкусния обяд превърнахме в разходки по магазините и разгорещени спорове за това кой е направил най-романтичната снимка на цветя в парка. Най-запалените фотографи - Коста Димитров, Михаил Панчев, Георги Милев, Магда Минчева, Марин Николов, Радка Иванова, Радка Маринова, Десислава Стефанова, Димка Иванова, и художничките Добра Колева и Данка Арнаудова ще покажат своето майсторство в това изкуство на следващите ни сбирки в офиса на "ХобиСклуб".

Иван ТОДОРОВ


Здрав дух - здраво тяло

По предложение на Кристина Димитрова - преподавател по компютри и брайл, и колеги от Центъра за социална рехабилитация и интеграция с директор Албена Донева се включихме в спортен полуден, посветен на Международния ден на здравния работник, който се проведе в Градски парк "Свети Георги" - Добрич. Присъстваха много любители на това физическо раздвижване на тялото, така необходимо след застояването през зимния сезон. Идеята ни хареса и с радост една група от НПО "ХобиСклуб" се включи в това раздвижване, още повече че сборният пункт беше на фитнес уредите до хотел "Изида". С удоволствие участваха Михаил Панчев, Иван Тодоров, Веско Михайлов, Марин Николов, Коста Димитров, Георги Милев, Магда Благоева, Стоянка Дякова, Радка Маринова, Коска Янкова, Валентин Влаев – все хора от нашата организация. Всеки имаше възможност да се пробва на уредите под зоркото око на физкултурника Веско Михайлов. Срещата завърши с приятелски разговори на чаша горещо кафе на слънце и чист въздух.

Иван ТОДОРОВ
Назад

Всички статии на Брой 05, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Юни
*СТИХОТВОРЕНИЕ
Май
24 МАЙ - НАЙ-БЪЛГАРСКИЯТ ПРАЗНИК
България има нужда Търново да е Велико!
IN MEMORIAM
За приятеля с обич
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Кърджали
Добрич
ИНСТИТУЦИОНАЛНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
Национална кръгла маса в българския парламент
МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА ТРУДА
Историята на първи май
МНЕНИЕ
Светът като колизеум
ОБЩЕСТВО
"Алфа" – поколението, което не познава аналоговия свят
ПАРТНЬОРСТВО
Наградихме уеб сайтове, достъпни за хора с нарушено зрение
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СЛОВОТО КАТО СПАСЕНИЕ
Той не беше като другите
СОЦИАЛНО
Трийсет стотинки разлика
СРЕЩИ
Юбилеен сбор на слепи кошничари
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6