Брой 06, 2022

Тема: НАШИЯТ БРАЙЛ

Продължавайте да четете!


За огромна моя радост тази година на 30 май в София след двугодишно прекъсване поради пандемията прекрасната традиция на конкурсите по брайлова грамотност се възобнови.
Този път надпреварата премина в Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928" и бе организирана от Читалището, ЦСРИ "Светлина" и Център за подкрепа на социалната интеграция – Приоритети. Конкурсът бе финансиран от Националното читалище на слепите.
Тази година в него взеха участие 7 незрящи – трима възрастни и четири деца от УДНЗ "Луи Брайл".
Надпреварата по брайлова грамотност премина в 3 модула – бързо и правилно четене, правилно писане и изключително интересното художествено четене на брайл.
Както обикновено, класирането в първите два модула се извърши на база общите резултати от бързина и правилност на прочитане на кратък текст и вярно написване на още по-кратък диктуван отрязък от литературна творба.
Участниците в тази част от конкурса се справиха много добре със задачата, като решението на журито бе класирането да се извърши поотделно за двете възрастови групи. Журито бе в състав – Петър Стайков, който извън всичките си професионални експертизи е и дългогодишен опитен брайлист, Румяна Димитрова – преподавател по брайлово ограмотяване в ЦСРИ "Светлина" и Марина Петкова – редактор в списание "Зари".
В края класирането се оформи по следния начин: в групата на възрастните участници първото място за поредна година спечели Илкай Осман, доскорошна възпитаничка на училището за деца с нарушено зрение в София, а понастоящем вече студентка в специалността "Тюркология" в СУ "Свети Климент Охридски". Второто място съвсем заслужено завоюва Хари Хараламбов, също дългогодишен и много опитен брайлист. С немного голямо изоставане от първите двама третото място зае Павлин Митев.
Учениците също се бяха постарали да не изостават твърде от по-възрастните брайлисти, но все пак те все още имат време да добиват опит в четенето и особено в правилното писане, а това, както знаем, става с повече отделено внимание на брайла.
Класирането при тях се оформи така: първото място спечели малкият Теодор Тодоров, вторите места журито подели между Мария Тодорова и Росица Соколова, а третото място остана за Симеон Руевски – едно много жизнено и упорито хлапе, спечелило всеобщите симпатии.
Изключително интересна бе следващата част от конкурса, която се проведе в Столична библиотека и участниците там бяха оценявани от професионалисти в художественото слово.
Бих казала, че художественото четене на по-дълъг отрязък от текст е вече висш пилотаж в брайловото четене и взелите участие в тази част от конкурса брайлисти го потвърдиха на сто процента.
Тук нямаше изискване за скорост на четене, а всеки от четящите смелчаци изтегли като в томбола своя текст, който предстоеше да прочете и изиграе артистично и който за всеки участник бе различен – различни автори и различни творби.
Тази форма на брайлово четене бе възстановена от Читалището преди 4 години и е може би най-интересната част от подобни конкурси.
Текстовете бяха в обем от около три брайлови страници, а журито бе в състав: председател – актьорът Здравко Димитров, познат на любителите на аудио-книгите със стотиците прочетени от него произведения и говорещи списания. Членове на журито бяха Оля Стоянова – журналист и редактор в БНР, а освен това и драматург, поет и много творческа личност и Керанка Милушева – някогашен артист-хорист в професионалния хор на слепите към ССБ, а понастоящем член на читалищното ръководство и коректор на брайл.
С подбора на текстовете се бе ангажирала Ваня Димитрова – един от младите членове на настоятелството на Националното читалище и "настървен" брайлов ползвател, отскоро и коректор на брайл, която бе и водеща на тази конкурсна част.
Съставът на участниците отчасти се припокриваше с този от първите два модула, като към тримата класирани се присъединиха още няколко брайлисти.
И така - първата поканена участничка бе Илкай Осман, която изигра брилянтно откъс от разказа на Иван Вазов "Една българка".
Втори бе Кристиян Григоров, който се въплъти в ролята на бай Ганьо на гости у Иречек.
След тях различни герои от различни времена, епохи и дори реалности представиха Хари Хараламбов – откъс от разказа "Спасова могила" на Елин Пелин, Сейди Юруков – откъс от "Фелдшерът" на Чудомир, Павлин Митев – откъс от "Физика на тъгата" на Георги Господинов, Стоян Стоянов – приказен откъс от "Пук" на Валери Петров и Ивайло Величков, който изигра диалога на малкия принц и лисицата от "Малкият принц" на Екзюпери.
Първенството и тук бе за Илкай Осман, която обаче го подели с Хари Хараламбов. Те бяха следвани от Сейди Юруков, който се класира втори, и Кристиан Григоров, спечелил трета награда.
В края имаше гласуване и за наградата на публиката, където право на глас имаха и самите участници, с условието да гласуват за друг участник, а не за себе си.
Тук фаворитът отново беше Илкай.
За финал, като пряк участник в провеждането на конкурса и част от публиката на третия му раздел, бих искала да изразя удовлетворението си от нивото на брайлистите и особено благодарността си за доставеното удоволствие.
Адмирации към организаторите, участниците и водещата на артистичния модул, която със своя ентусиазъм и личния си чар спечели симпатиите на публиката и допълни удоволствието от преживяването.
И съвсем накрая ми се иска отново да призова незрящите хора да ползват брайловото писмо и да се стараят да четат и пишат повече и по-активно.
Брайловата грамотност е ключът към вашето личностно израстване и самоутвърждаване, скъпи мои! Помнете това!

Марина ПЕТКОВАНазад

Всички статии на Брой 06, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Юли
*СТИХОТВОРЕНИЕ
Юни
1 ЮНИ - ДЕНЯТ НА ДЕТЕТО
За мое щастие!
Кой ще събуди пеперудите?
2 ЮНИ - ДЕН ЗА ПОЧИТ
Христо Ботев
Минута мълчание
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Плевен
Велико Търново
София
Варна
Добрич
Русе
Разлог
Петрич
НАШИЯТ БРАЙЛ
Продължавайте да четете!
НОВИНИ ОТ ЧИТАЛИЩЕ "ЛУИ БРАЙЛ 1928"
Театър на тъмно
Велопредизвикателство
Докосни и почувствай Съединените щати
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Ина Пеева: "Вярвам, че когато общите усилия са обединени, може да се постигне много повече"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ЧУЖДЕСТРАНЕН ОПИТ
Подпомагане на трудовата заетост за зрително затруднени по датски
Архив на изданието
1 2 3