Брой 06, 2022

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Плевен


Една специална "Наслука"

Държавно първенство по спортен риболовПрез 2021 година Съюзът на слепите в България отпразнува своя 100-годишен юбилей. През цялата си история ръководството на тази организация е стимулирало изявите на незрящите в областта на спорта.
Началото на развитието на спорта за незрящи в България датира от 1962 г. с организирането на първата спартакиада по лека атлетика във Варна.
Дългогодишният ни опит е доказал, че мероприятията в областта на спорта са едно от най-успешните средства за извеждане от социалната изолация на хората със зрителни проблеми. Те придобиват нови умения и знания за независим и достоен живот и доказват своите възможности, с което променят и обществените нагласи към тях в положителна посока.
Един от най популярните спортове, практикувани от незрящите, е спортният риболов.
На 3 юни 2022 година СКЗХУ "Плевен" беше домакин на Държавното първенство по спортен риболов за незрящи, което се проведе на водоема "Карабаша", близо до град Плевен. Съоръжението е лицензирано за международни състезания и отговаря на всички изисквания за този вид спорт, определени от Световната федерация по спортен риболов.
Нашите риболовци за пръв път се възползват от такова съоръжение.
Събитието бе финансирано от Община Плевен и Съюза на слепите в България. В него взеха участие 16 отбора с 45 състезатели от всички области на Република България. На откриването присъстваха председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев, областният управител на Плевен Иван Янчев, председателят на Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" Иван Янев, Недялко Димов - председател на КС на ССБ, Веселка Лилова и други общински съветници от различни политически партии.
В оспорвана надпревара бяха излъчени и победителите. Заслужената победа грабна отборът на "Светлина" Шумен с улов 11,300 килограма. На второ и трето място се класираха съответно отборите на "Пираните" - София и "Пауталия 2005" - Кюстендил.
Индивидуалните призови места заеха Феим Якубов – "Светлина" - Шумен, Тодор Антонов – "Пираните" - София, Александър Костов – "Пауталия 2005" - Кюстендил.
Това събитие от национален мащаб, което се проведе в нашия град, категорично ще допринесе за развитието на спорта за незрящи в общината ни, ще направи видими за обществото нашите хора и специфичните им потребности и ще популяризира този вид спорт в България.

Павлин АНГЕЛОВНазад

Всички статии на Брой 06, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Юли
*СТИХОТВОРЕНИЕ
Юни
1 ЮНИ - ДЕНЯТ НА ДЕТЕТО
За мое щастие!
Кой ще събуди пеперудите?
2 ЮНИ - ДЕН ЗА ПОЧИТ
Христо Ботев
Минута мълчание
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Плевен
Велико Търново
София
Варна
Добрич
Русе
Разлог
Петрич
НАШИЯТ БРАЙЛ
Продължавайте да четете!
НОВИНИ ОТ ЧИТАЛИЩЕ "ЛУИ БРАЙЛ 1928"
Театър на тъмно
Велопредизвикателство
Докосни и почувствай Съединените щати
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Ина Пеева: "Вярвам, че когато общите усилия са обединени, може да се постигне много повече"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ЧУЖДЕСТРАНЕН ОПИТ
Подпомагане на трудовата заетост за зрително затруднени по датски
Архив на изданието
1 2 3 4