Брой 06, 2022

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Велико Търново


Пролетно оживление

С отпадането на противоепидемичните мерки и ограниченията, продиктувани от тях, и с настъпването на пролетта в териториалната организация на ССБ във Велико Търново настъпи възстановяване на дейностите и оживление като при събуждането на природата за нов живот след зимния застой! В тази статия са споделени събития от първата половина на 2022 година.

Честване на Деня на жената
На 8.03.2022 г. в клуба на териториалната организация с подходящо тържество и почерпка беше отбелязан Денят на жената. Приветствие към дамите поднесе председателят Ненчо Обретенов. Всяка от присъстващите жени получи персонален подарък по повод празника.

Индивидуален турнир по домино
По повод празника на града на 22.03.2022 г. хората от Териториална организация - Велико Търново участваха в индивидуален турнир по домино за незрящи. Състезанието се проведе в кафе "Сирена" в квартал "Бузлуджа", а спонсори за провеждане на мероприятието бяха Лайънс клуб – "Велико Търново - Янтар" и Община Велико Търново, които осигуриха медалите за призовите места.

Крайното класиране на състезателите е следното:
Първо място - Валери Николов
Второ място - Теодора Обретенова
Трето място - Иван Ангелов.

Медалите и грамотите връчиха представителки от Лайънс клуба, а приветствие към всички по повод празника получихме от президента на Лайънс клуб "Велико Търново - Янтар" - г-жа Галина Генчева. След състезанието беше поднесен празничен обяд за участниците в събитието.

Честване на Великден
На 28.04.2022 г. в клуба на организацията чествахме Възкресение Христово. Събитието беше отбелязано с представяне на най-красиво оцветени яйца и съревнование за яйце-борец. Всички донесени яйца заедно с козунак бяха част от празничното меню.

Боулинг за хора с увредено зрение
Спортната дейност беше възстановена с проведеното на 12.05.2022 г. в клуба на организацията представяне пред аудиторията на същността и особеностите на спортната дисциплина "Боулинг". Състоя се и обучение за правилата на практикуването й, както и подготвителен тренировъчен турнир по боулинг за хора с увредено зрение.
Решилите се да участват в играта, насърчавани от публиката, постигнаха много добри резултати.

Регионален турнир по боулинг
След разяснение, обучение и тренировки на 18.05.2022 г. в Спортен център към МОЛ - Габрово се проведе регионален турнир по боулинг за хора с увредено зрение. В него участваха пет отбора от териториалните организации към Съюза на слепите в България от градовете Габрово, Севлиево, Дряново, Велико Търново и Горна Оряховица.
Всеки от отборите се състезаваше на индивидуална боулинг писта. Участниците от всеки отбор имаха право на 10 опита, при които компютърната система отчиташе и сумираше поименно индивидуалните резултати. Всеки състезател по своя преценка избираше топката за кегли според тежината ѝ, което е от значение за посоката и точността на попаденията. Спортистите без зрение бяха подпомагани от асистенти. Боулинг турнирът бе регламентиран по правила и брой изпълнени опити, но не и по време за постигане на резултати. Състезанието продължи около 2 часа и след приключването на играта на всички отбори от електронната система бяха калкулирани попаденията и оповестени резултатите.
Отборът на ТО - Велико Търново в състав - Ненчо Обретенов, Галина Таева, Иван Ангелов, Пенчо Василев, Теодора Обретенова и Цветана Христова, завоюва първото място в отборното класиране. Ето ги и крайните резултати:

Отборно класиране:
1-во място - ТО Велико Търново;
2-ро място - ТО Габрово;
3-то място - ТО Горна Оряховица;
4-то място - ТО Дряново;
5-о място - ТО Севлиево.

Индивидуално класиране за жени:
І място - Цветана Христова от ТО Велико Търново,
ІІ място - Теодора Обретенова от ТО Велико Търново,
ІІІ място - Маргарита Дабева от ТО Дряново.

Индивидуално класиране за мъже:
І място - Пенчо Василев от ТО Велико Търново,
ІІ място - Петко Ботев от ТО Габрово,
ІІІ място - Георги Аладжов от ТО Горна Оряховица.

Председателката на регионалната организация към Съюза на слепите в България за регион Габрово Стефка Пенчева приветства победителите, участниците и придружителите за вложените старания и умения в турнира и връчи наградите.
Отборите получиха почетна статуетка на боулинг спортист върху мраморна поставка с табелка и надпис за вид състезание и степен на класиране, място и година на състезанието.
Окачен на лента с българския трикольор персонален медал с отпечатани върху позлатен диск, обкръжен от релефен венец с лаврови клонки, боулинг топка, три боулинг кегли, надписи за вид, място, година на състезанието и класиране на участника беше връчен на всеки от победителите в призовата тройка.
Отборното награждаване се проведе в боулинг залата, а персоналното награждаване се състоя в уютната обстановка на ресторант "Лебеда" в близост до МОЛ - Габрово, където домакините от регионалната организация дадоха обяд в чест на състезанието и на победителите в него. С приветствено изказване и похвали от председателката на регионалната организация бяха уважени всички присъстващи на събитието. Медалите връчи Рени - служителка от рехабилитационния център за незрящи в Габрово.
Ежегодният турнир по боулинг стана възможен благодарение на Регионалната организация - Габрово към Съюза на слепите в България и съдействието на спортния център към МОЛ - Габрово.
Участието на представителния отбор от ТО - Велико Търново стана възможно благодарение на Община Велико Търново, която осигури безплатен транспорт с микробус.

Годишно отчетно събрание
Като част от деловата работа на организацията на 26.05.2022 г. в голямата зала на Клуба на пенсионера и инвалида в града се проведе годишното отчетно събрание на Териториална организация - Велико Търново към Съюза на слепите в България за периода пролет 2021 - пролет 2022 година.
Събранието беше открито с встъпителни думи на председателя на териториалната организация Ненчо Обретенов. Преди деловата работа с едноминутно мълчание беше отдадена почит към паметта на починалите през изминалия период хора от организацията.
Доклади за състоянието на организацията, извършеното през изминалия период, финансов отчет и план за бъдещите дейности прочете сътрудникът на организацията Теодора Обретенова. С единодушно гласуване на присъстващите, без забележки и възражения, бяха приети всички доклади.
Почетни гости на събранието бяха председателят на Регионалната организация - Габрово Стефка Пенчева, Десислава Маринова - сътрудник на РО - Габрово, директорът на Дирекция "Социално подпомагане" за район Велико Търново Мая Пешева и социалният работник към същата ДСП - Николинка Йорданова. Събранието протече при голям интерес и активност на участниците. Бяха изложени и разисквани социално значими въпроси около проблеми с достъпността на градската среда, банковото, информационно и пощенско обслужване за хора с увредено зрение, социалното и енергийно подпомагане, правата им при пътуване и балнеолечение. Гостите, към които бяха поставени запитванията, отговаряха с разяснения по всеки зададен въпрос.
След събранието на всички присъствали членове на организацията бяха раздадени пакети със закуска и безалкохолна напитка.

Пенчо ВАСИЛЕВНазад

Всички статии на Брой 06, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Юли
*СТИХОТВОРЕНИЕ
Юни
1 ЮНИ - ДЕНЯТ НА ДЕТЕТО
За мое щастие!
Кой ще събуди пеперудите?
2 ЮНИ - ДЕН ЗА ПОЧИТ
Христо Ботев
Минута мълчание
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Плевен
Велико Търново
София
Варна
Добрич
Русе
Разлог
Петрич
НАШИЯТ БРАЙЛ
Продължавайте да четете!
НОВИНИ ОТ ЧИТАЛИЩЕ "ЛУИ БРАЙЛ 1928"
Театър на тъмно
Велопредизвикателство
Докосни и почувствай Съединените щати
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Ина Пеева: "Вярвам, че когато общите усилия са обединени, може да се постигне много повече"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ЧУЖДЕСТРАНЕН ОПИТ
Подпомагане на трудовата заетост за зрително затруднени по датски
Архив на изданието
1 2 3 4