Брой 06, 2022

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Варна


Излет по стъпките на историята

На 14 май 2022 г. група от 43 съюзни членове и техните придружители от регионалната организация на слепите във Варна се отправиха на пътешествие до забележителностите на Шумен и Велики Преслав.
С автобус и чудесно настроение в прохладно слънчево утро отпътувахме от Варна. Пристигнахме бързо и удобно в Шумен на улицата с възрожденските къщи. Тук ни очакваше екскурзоводка с ярко цветна капела, развяваща българското знаменце. Поведе ни по калдъръмените улици на Възрожденския квартал, разкривайки чрез архитектурните следи историята на забележителни българи от следосвобожденска България.
На улицата с възрожденски къщи спряхме в старо градско кафене. Това е била къщата на голямата фамилия на санитарния лекар д-р Евтим Верби. Във вътрешното дворче със старинната чешма на кафене "Верби" на масички сред чемшири и цветя ни предложиха кафе, приготвено на пясък, и опитахме бяло сладко, сервирано с лъжица в чаша вода. Потопихме се в атмосферата на старите шуменци.
В съседния двор влязохме и разгледахме къщата на Димитър Сребров, обзаведена като реплика на стария градски интериор от възрожденските времена. Екскурзоводът ни изнесе интересна беседа за някогашния бит и обичаите на българина, докоснахме с ръце обзавеждането и усетихме мириса на отминалите времена. Сребровата къща е превърната и в място за забавления. На първия етаж е разположено ретро фото, което разполага със 150 костюма. Посетителите с въображение си представиха как ще изглеждат в ретро стил.
Продължихме с удоволствие по старата улица, потропвайки с бастуните, водени от любопитство и от увлекателния разказ на екскурзоводката, без страх от неравния терен и стъпалата. Застанахме с почит пред къщата с малкото вътрешно дворче на Добри Войников – учител и автор на учебници, музикант и композитор, диригент и музикален критик, читалищен деец и редактор на вестник, драматург и театрал. Узнахме, че домът на видния възрожденец е архитектурен паметник и е построен от самия него през 1862 година.
Спряхме се пред къщата на шуменския търговец и кмет на българската община Димитраки Хаджипанев, в която е живял водачът на Унгарската революция Лайош Кошут по време на изгнанието си в Шумен.
С вълнение застанахме пред най-старата запазена шуменска къща от края на XVIII век, в която е израснал апостолът от Априлското въстание Панайот Волов. Усещаше се, като че ли живописният двор и зеленината на двувековния орех още пазят духа на възрожденското време. Чухме интересни истории за буйните младежки години на героя.
Поседяхме и в двора на къщата на известния шуменски род Кърджиеви, заслушани в историята за началото на музикалния живот в България и делото на Панчо Владигеров.
След споделения разказ за съдбата и делата на видните възрожденци бяхме впечатлени от благотворителността на нашите предци и доброволното им отдаване на изграждането на следосвобожденска България. Замислих се и за добротата и съпричастността на българите, помогнали преди 100 години за създаването на първото дружество на българските слепи. Неволно се запитах - срещат ли се в наше време такива добродетелни българи, или са само спомени от миналото!?
Напуснахме Шумен и продължихме пътуването към Велики Преслав. Заредени с настроение, очаквахме срещата с паметниците на величието на средновековния Преслав. Пристигнахме пред впечатляващата сграда на Археологическия музей, построена специално за съхранение на откритите артефакти от крепостта, църквите и дворцовия комплекс на Преслав. На входа ни посрещна любезно екскурзоводка от музея. Поведе групата в достъпната среда с разположената експозиция. С внимание изслушахме разказа за историята на Велики Преслав като столица на Първата българска държава. Тя обрисува какво съдържа експозицията в музея. Допуснаха ни в хранилището със златното преславско съкровище. Тук, в тишината, сред изложените златни накити, в пълнота усетихме царското величие на средновековна България.
Продължихме през горичка с достъпна пътека до Златната църква, останала като най-красивия символ на християнството от времето на цар Симеон Велики. Времето беше чудесно за разходка сред зеленината на свежия пролетен ден. Отпътувахме за Варна, по пътя изведнъж ни застигна силна буря с пороен дъжд, но в автобуса беше приятно и уютно, така че в шеги и закачки се прибрахме, преживели един чудесен излет сред природата по стъпките на историята.

Христо ШИПАНОВ
Снимки - Анита ДИМИТРОВА

Назад

Всички статии на Брой 06, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Юли
*СТИХОТВОРЕНИЕ
Юни
1 ЮНИ - ДЕНЯТ НА ДЕТЕТО
За мое щастие!
Кой ще събуди пеперудите?
2 ЮНИ - ДЕН ЗА ПОЧИТ
Христо Ботев
Минута мълчание
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Плевен
Велико Търново
София
Варна
Добрич
Русе
Разлог
Петрич
НАШИЯТ БРАЙЛ
Продължавайте да четете!
НОВИНИ ОТ ЧИТАЛИЩЕ "ЛУИ БРАЙЛ 1928"
Театър на тъмно
Велопредизвикателство
Докосни и почувствай Съединените щати
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Ина Пеева: "Вярвам, че когато общите усилия са обединени, може да се постигне много повече"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ЧУЖДЕСТРАНЕН ОПИТ
Подпомагане на трудовата заетост за зрително затруднени по датски
Архив на изданието
1 2 3 4