Брой 06, 2022

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


18 май - Международен ден на музеитеНа поредната среща в "ХобиСклуб" гостува Ивелина Романова – специалист в Регионален исторически музей - Добрич. Темата на разговора бе осемнадесетото издание на Европейската нощ на музеите в града. Акцентът бе културно-историческото и природното наследство на Добруджа.
Увлекателната беседа на г-жа Романова разкри интересни и непознати факти за историята на родния ни край. Пренесе ни хилядолетия назад. Това пробуди у нас усещането, че сме наследници на най-старата цивилизация, най-старата протописменост, най-старото обработено злато и най-стария праисторически некропол в света. Почувствахме се горди, че сме наследили такава висока култура. Разказът продължи последователно във времето и достигна до днешни дни. Научихме най-важното - как Негово величество експонатът преминава пътя от намирането до експозицията. Част от нас имахме възможност да посетим музея в Нощта на музеите, където ни беше разказано за археологията на Добруджа. Останахме удивени – как в една малка зала са представени толкова ценни и уникални артефакти от историята на нашия край, датиращи от 5 300 - 5 250 г. преди Христа до ХІV век. Заедно с увлекателния разказ на историчката на монитора бяха прожектирани снимки от посещението ни в Историческия музей.
Всеки научи по нещо ново и любопитно за нашия бит и културните ни традиции. Върнахме се в мислите си назад във времето и потърсихме корените си. Намерихме много сходства с миналото си.
В края на беседата се отвори интересна дискусия с много въпроси и компетентни отговори от страна на гостенката. Активно участие взеха Иван Тодоров, Михаил Панчев, Марин Николов, Георги Милев, Веско Михайлов, Димка Иванова, Тинка Христова, Десислава Стефанова и други.
Благодарихме с приятелски аплодисменти и обещания за нови срещи.

Иван ТОДОРОВНазад

Всички статии на Брой 06, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Юли
*СТИХОТВОРЕНИЕ
Юни
1 ЮНИ - ДЕНЯТ НА ДЕТЕТО
За мое щастие!
Кой ще събуди пеперудите?
2 ЮНИ - ДЕН ЗА ПОЧИТ
Христо Ботев
Минута мълчание
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Плевен
Велико Търново
София
Варна
Добрич
Русе
Разлог
Петрич
НАШИЯТ БРАЙЛ
Продължавайте да четете!
НОВИНИ ОТ ЧИТАЛИЩЕ "ЛУИ БРАЙЛ 1928"
Театър на тъмно
Велопредизвикателство
Докосни и почувствай Съединените щати
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Ина Пеева: "Вярвам, че когато общите усилия са обединени, може да се постигне много повече"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ЧУЖДЕСТРАНЕН ОПИТ
Подпомагане на трудовата заетост за зрително затруднени по датски
Архив на изданието
1 2 3 4