Брой 06, 2022

Тема: НОВИНИ ОТ ЧИТАЛИЩЕ "ЛУИ БРАЙЛ 1928"

Велопредизвикателство


Потеглихме в 10 часа и 30 минути на 15 май. След щателна проверка на четирите тандема, предвидени да участват в похода, Дженко Тончев поведе колоната със своя сервизен автомобил. Накрая на колоната се движеше колата на Читалището. В нея седяха трима резервни незрящи велосипедисти и един водач. Поехме по Северната тангента от околовръстния път на София. Въпреки неделния ден, движението по пътя се оказа доста интензивно. Ескортирани от двата автомобила и имайки опитни и тренирани водачи пред себе си, ние се чувствахме в безопасност и можехме спокойно да се наслаждаваме на пътешествието. Този път имахме 7 незрящи участници, някои от които за пръв път се включваха в подобен поход. Нашите водачи Янка, Катрин, Венци, Олег и Краси дойдоха да прекарат един ден с нас, въпреки че четиримата от тях никога не бяха контактували със слепи хора. Още по време на първия участък от прехода до Костинброд ние се сработихме чудесно и първата смяна можеше да бъде направена. По локалния път към село Петърч караха новодошлите незрящи велосипедисти. Сред тях беше учителката по английски език в училище "Луи Брайл" Савка Кацарска. Всички участници се справяха чудесно и към края на похода желаещите да карат бяха повече от тандемите.
Маршрутът този път беше до село Безден и по-точно до едно от най-прекрасните места, само на 30 километра от София. Пресякохме селото и се озовахме край един язовир с кристално чиста вода. Само на 300 метра от него извира река Блато, пълни язовира, пресича Петърч, Костинброд и село Мрамор, за да се влее в Искър. След кратък обяд в ресторантчето до водоема, ние се отправихме към извора на реката. Това е изключително живописно място, потънало в зеленина, огласяно от бълбукането на водата, песента на птичките и предпазливото крякане на жабите. Нито един от нашите водачи не беше идвал тук. Те бяха опитни колоездачи, карали на много места в страната и чужбина. Участвали са в поход от изворите на река Елба до Дрезден, но не бяха идвали в село Безден.
По обратния път колоната малко се разкъса. Изпреварвахме се, пробвахме силите си и се наслаждавахме на пътешествието. Преди да стъпим на Северната тангента, всички се събрахме в стройна колона и така в пълен ред влязохме в района на предприятие "Успех". На раздяла се снимахме и се уговорихме за нови походи по нови маршрути. Само три седмици по-късно Олег, един от нашите водачи, ни покани на обиколка на Беласица. Това е двудневно пътуване с дължина 200 километра на територията на България, Македония и Гърция. Павлин Митев не се поколеба да се включи в това приключение.
За пореден път се убеждавам, че обществото сега е по-отворено към нас, отколкото ние към него. Защо да не поканим зрящи хора да играят заедно с нас игрите, които играят само слепи – голбал и шоудаун!? Големият ми син, след като видя по телевизията в "България търси таланти" как Иван Янев и Николай Живков играят шоудаун, каза: "С удоволствие бих играл тази игра". Ето защо нека заедно да спортуваме, заедно да се забавляваме и като последствие от всичко това – заедно да работим.

Йордан МЛАДЕНОВ

Назад

Всички статии на Брой 06, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Юли
*СТИХОТВОРЕНИЕ
Юни
1 ЮНИ - ДЕНЯТ НА ДЕТЕТО
За мое щастие!
Кой ще събуди пеперудите?
2 ЮНИ - ДЕН ЗА ПОЧИТ
Христо Ботев
Минута мълчание
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Плевен
Велико Търново
София
Варна
Добрич
Русе
Разлог
Петрич
НАШИЯТ БРАЙЛ
Продължавайте да четете!
НОВИНИ ОТ ЧИТАЛИЩЕ "ЛУИ БРАЙЛ 1928"
Театър на тъмно
Велопредизвикателство
Докосни и почувствай Съединените щати
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Ина Пеева: "Вярвам, че когато общите усилия са обединени, може да се постигне много повече"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ЧУЖДЕСТРАНЕН ОПИТ
Подпомагане на трудовата заетост за зрително затруднени по датски
Архив на изданието
1 2 3 4