Брой 06, 2022

Тема: НОВИНИ ОТ ЧИТАЛИЩЕ "ЛУИ БРАЙЛ 1928"

Докосни и почувствай Съединените щати


На 26 май в Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928" имаше презентация по повод приключването на проект към посолството на САЩ в България. Неговото изпълнение предвиждаше отпечатването на брайл на 21 заглавия книги от класическата и съвременна американска литература. Три от книгите са адаптирани издания за изучаващите английски език. Подробна информация за публикуваните произведения с анотация към всяко едно от тях можете да прочетете в бюлетина на читалището. За отбелязване е фактът, че една от книгите - "Кратка история на Америка" от Алън Акселрот, съдържа релефни илюстрации. Веднага след корицата на първия том незрящите читатели могат да пипнат карта на Съединените щати. По-нататък илюстрациите са на, както следва – викингски кораб от Х век, достигнал американския континент още през 986 година, традиционна индианска къща, направена от листа, кораба "Санта Мария", на който е плавал Христофор Колумб, портрет на Джордж Вашингтон - първия американски президент, портрет на Абрахам Линкълн, първия автомобил "Форд", произведен през 1908 г., самолетоносач от Втората световна война, космически кораб "Аполо" и Кулите-близнаци.
Присъстващите на презентацията имаха възможността да пипнат десет триизмерни модела на забележителни обекти в САЩ. Пред всеки един от моделите имаше поставен брайлов надпис с информация за него. Най-напред в експозицията посетителите можеха да пипнат Статуята на свободата, а след това макети на Манхатън, Емпайър стейт билдинг, Белия дом, космическата совалка "Дискавъри", марсохода "Кюриосити", "Боинг 747", "Джамбоу джет" и два типично американски автомобила от 1970 и 2015 година.
Присъстващите можаха да вкусят, помиришат и докоснат Америка. Какво имам предвид? Съпругата на председателя на читалището Анелия Младенова беше приготвила хляб, какъвто хората в южните щати са яли през деветнадесети век. Приготвена беше също така и торта, популярна по същото време под името "Типси кейк". През 1878 година в САЩ се появява и първият дезодорант под формата на ароматен крем. Той също беше приготвен по тогавашната рецепта и всеки можеше да го помирише и дори да се парфюмира с него. В презентацията бяха включени звуци от Ню Йорк през 1911 година, илюстриращи акостирането на кораб и градската суматоха, в която попадат пристигащите емигранти. Чуват се глъчка, тропот на коне, звън на трамвай и корабни сирени. От звуковите картини впечатляваща беше и картината на последния старт на совалката "Дискавъри". Тя е летяла 39 пъти в космоса и е най-дълго използваният космически апарат.
За съжаление не можахме да предложим на нашите гости калифорнийско вино и трябваше да го заменим с негово подобие от слънчева Тракия. Същата презентация ще бъде направена в Центъра за социална рехабилитация и интеграция "Светлина" в София, училище "Луи Брайл" и Националния рехабилитационен център в Пловдив.

Йордан МЛАДЕНОВ


Назад

Всички статии на Брой 06, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Юли
*СТИХОТВОРЕНИЕ
Юни
1 ЮНИ - ДЕНЯТ НА ДЕТЕТО
За мое щастие!
Кой ще събуди пеперудите?
2 ЮНИ - ДЕН ЗА ПОЧИТ
Христо Ботев
Минута мълчание
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Плевен
Велико Търново
София
Варна
Добрич
Русе
Разлог
Петрич
НАШИЯТ БРАЙЛ
Продължавайте да четете!
НОВИНИ ОТ ЧИТАЛИЩЕ "ЛУИ БРАЙЛ 1928"
Театър на тъмно
Велопредизвикателство
Докосни и почувствай Съединените щати
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Ина Пеева: "Вярвам, че когато общите усилия са обединени, може да се постигне много повече"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ЧУЖДЕСТРАНЕН ОПИТ
Подпомагане на трудовата заетост за зрително затруднени по датски
Архив на изданието
1 2 3