Брой 06, 2022

Тема: ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ

Ина Пеева: "Вярвам, че когато общите усилия са обединени, може да се постигне много повече"Аз съм Ина Пеева и вече съм на цели 37 години. По професия съм рехабилитатор и йога инструктор, по душа съм бял лебед, открил истинска наслада от живота.
И както може би се досещате, щом четете това мое представяне тук, аз притежавам изключително ясно орлово зрение, шампион съм по спортна стрелба, а в свободното си време играя на дартс и шия гоблени. В реалността, която живея, виждам малко и усещам много!
Когато бях тийнейджър, започнах да изпитвам трудност при слизане по стълби, игра на топка, придвижване на тъмно. Беше ми странно, защото се справях с всички дейности, но знаех, че нещо не е наред с очите ми. След най-различни диагнози ми поставиха тази, която ми пасна и си е с мен досега – пигментна дегенерация на ретината. Казаха ми, че била наследствена и много старателно прегледахме живата и неживата рода, оказа се, че няма никой с каквито и да е било зрителни дефицити и от радост, че съм единствена в рода си, три нощи не спах.
Имах нормален и пълноценен живот, израствайки сред приятели и любовта на семейството ми. Братовчед ми беше студент по медицина и обожавах да гледам с него коремни операции, и си мечтаех да стана лекар. Той стана коремен хирург, а аз не сбъднах мечтата си. Знаех, че зрението ми ще се влошава и се записах да уча лечебен масаж в Медицинския колеж. В първата година там започнаха да ми се размазват буквите и преустанових четенето. Беше шок за мен да започна да си служа с диктофон и да ползвам някакви досадни компютърни гласове, но фактите бяха налице и си казах - "Продължавам напред". След това завърших социална педагогика, а после и магистратура „Медицинска рехабилитация при заболявания на опорно-двигателния апарат и нервната система”. Успоредно с това и работех като масажист.
Зрението ми бавно се влошаваше и въпреки трудностите, които ставаха все повече, намирах смисъл да продължа. Натрупах голяма купчина дипломи и студентски книжки, изплаках много сълзи от гняв към съдбата и себе си. Исках да виждам и, казано честно, стигнах до пълно изтощение. В стремежа си да върна зрението си пробвах всичко, традиционно и нетрадиционно, борих се със зъби и нокти.
Като резултат не възстанових зрението си, но намерих пътя към себе си. Пътувах дълго и още пътувам към същината на човешкия ми живот.
Отричайки себе си, си създавах редица психо-соматични неразположения като гастрити, колити, невралгии, схващания, които ме направиха в пъти по-добър познавач на човешкото тяло и благодарение на това станах и по-добър терапевт.
Сега съм щастлива, че животът ме заведе точно тук, където съм сега. Обожавам това, което правя, и не чувствам, че работя. От 2005 г. работя като масажист, а от вече 10 години го правя самостоятелно. Стигнах до етап, в който да работя по-малко и да изкарвам повече. Избирам клиентите си и така услугата има по-голяма стойност и за двете страни.
Преди шест години реализирах мечтата си да бъда йога инструктор. Преди това, честно казано, не вярвах, че това е възможно със слабото ми зрение. Един ден мой приятел йога инструктор ме помоли да го замествам в часа му по йога, понеже спешно му се наложи да отсъства. Страхувах се, но поех предизвикателството и застанах пред хората в залата, и, ей така, просто им показах моята лична домашна практика. Толкова ми хареса, че това се превърна в моя голяма любов. Днес водя регулярни часове по йога за здрав и изправен гръб. В тях съчетавам кинезитерапия и йога и така създадох мой собствен продукт, който няма аналог. Това, че не виждам точните движения на хората в залата, не ме прави по-малко добра като инструктор. Аз усещам тяхната обща вибрация и така адаптирам практиката си. Като резултат получавам много усмивки, хората споделят, че, дори и да са били апатични, гневни или пък тъжни, след часа са спокойни, с настроение и без болки в тялото. И в тази моя професия, давайки, получавам много и както споменах и по-горе - не чувствам, че работя.
Обожавам да създавам и водя медитации. За мен това е магия, в която мога да потопя всеки, който иска да разбере повече за себе си и да рестартира ума си.
Може да чуете част от моите медитации в канала ми в youtube.
От близо година имам ежеседмично присъствие в социалните мрежи, като там също обичам да изразявам себе си чрез писане на текстове, снимки и видеа. Сега заедно с друга йога инструкторка – Яна, създаваме сайт и реализираме идеята си за онлайн йога студио за йога и кинезитерапия.
Може би се питате как всичко това е възможно да се случи с пониженото ми зрение? Аз също не знам как, но е възможно. Винаги съм намирала начин да правя нещата, които обичам, и не бих казала, че ми е лесно. Просто, когато правиш това, за което си дошъл тук на земята, като на магия се появяват точните хора, събития, обстоятелства, които ми помагат. Например за постовете си какво правя - като съм на хубави места ме снимат и аз пращам набор от снимки на момиче, на което плащам. После пращам текстове и тя ми ги качва в мрежите и заедно подбираме снимка, като тя ми я описва. Когато заставам пред камера, ми е нужно да знам къде е точно тя и някак, без да виждам, гледам там, в правилната посока, и се получава.


Смела съм и обичам да поемам рискове и не, че не се страхувам, не, че нямам своите слаби моменти, но сякаш в мен има един двигател, някакъв мотор, който винаги ме движи напред.
Това, което ме мотивира и кара да се развивам и занапред, е, че правя неща, които ми носят истинско удовлетворение. Чувствам се значима, можеща и полезна на себе си и другите. Когато правиш нещата, които те вдъхновяват, имаш повече сили да се справяш с трудностите.
Посетила съм много очни специалисти в България, в Турция, Русия и Индия. Ако събера мненията на всички, се получава едно голямо съжаление към мен за случващото се и тук-там някаква надежда. Засега при мен генетична увреда не е установена след търсене на такава чрез генетично изследване в лаборатории във Финландия и България.
Много се радвам, че има организация като "Ретина България", от която научавам толкова много за развитието на науката и медицината при редките очни заболявания.
Другото, което е от голяма полза, е, че ми дава възможност да се срещна и с други хора като мен, макар и онлайн. Вярвам, че, когато общите усилия са обединени, може да се постигне много повече. Възхищавам се на Петя Стратиева и на нейния екип за всичко, което правят за нас. Благодаря от сърце!Назад

Всички статии на Брой 06, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Юли
*СТИХОТВОРЕНИЕ
Юни
1 ЮНИ - ДЕНЯТ НА ДЕТЕТО
За мое щастие!
Кой ще събуди пеперудите?
2 ЮНИ - ДЕН ЗА ПОЧИТ
Христо Ботев
Минута мълчание
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Плевен
Велико Търново
София
Варна
Добрич
Русе
Разлог
Петрич
НАШИЯТ БРАЙЛ
Продължавайте да четете!
НОВИНИ ОТ ЧИТАЛИЩЕ "ЛУИ БРАЙЛ 1928"
Театър на тъмно
Велопредизвикателство
Докосни и почувствай Съединените щати
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Ина Пеева: "Вярвам, че когато общите усилия са обединени, може да се постигне много повече"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ЧУЖДЕСТРАНЕН ОПИТ
Подпомагане на трудовата заетост за зрително затруднени по датски
Архив на изданието
1 2 3 4