Брой 01, 2008

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Пловдив, За РСО Пловдив 2007 година завърши многообещаващо


Като по утвърдена традиция, последното тримесечие на годината в РСО Пловдив е наситено с мероприятия и работа по осъществяването им. Девет от 12-те годишни отчетни събрания на териториалните организации се проведоха през октомври. Редица от ръководствата на ТСО като Стамболийски, Асеновград, Пулпудева – Пловдив, Велинград и Пазарджик използваха предизборната кампания за местни избори, за да поканят на събранията кандидати от различни политически сили, за да разяснят своята платформа. С това се преследваха две основни цели – нашите съюзни членове да имат възможност за преценка при реализирането на правото си на избор, както и бъдещите управници на общините да бъдат запознати по-отблизо с проблемите и исканията на хората с увреждания, за да ги заложат в своите програми. В началото на октомври председателите на ТСО „Марица” и ТСО „Пулпудева” Данчо Данчев и Георги Генов проведоха среща с Теодора Синджирлиева – ръководител на регионалното звено на АХУ, която положи начало на очаквано ползотворно сътрудничество и взаимодействие. До края на месеца практически приключи и кампанията по изплащането на помощите за придружител по чл.52 от ППЗИХУ.

На 22 ноември бе направена и първата среща с новото общинско ръководство в лицето на зам. кмета по социалните въпроси Красимир Ангелов и общинския секретар Петя Дойчинова. На срещата председателят на РСО Пловдив Велик Атанасов и отговарящият за връзките с обществеността към РУС Г.Генов изложиха вижданията си и направиха предложения за бъдеща съвместна работа с цел подобряване на условията на живот и възможностите за интеграция на хората със зрителни увреждания. От отсрещната страна бе отговорено с пълно разбиране и отвореност към нашите проблеми и уверение, че взаимодействието между нас трябва да не е спорадично, а да има постоянен, пълноценен характер.

Първите плодове от успешно установения контакт не закъсняха. На 3 декември бе отбелязан Международният ден на хората с увреждания. В концертната зала на площад ”Централен” се проведе среща на новото ръководство на община Пловдив с хората с увреждания и ръководствата на техните организации – Съюзът на инвалидите, Съюзът на слепите и Съюзът на глухите в България. Приветствие поднесе новият кмет на Пловдив Славчо Атанасов. От името на община Пловдив, със средства осигурени от спонсори, на Пловдивската регионална организация на ССБ бе връчен ваучер за закупуване на 50 бр. CD МР-3 плеъри, с помощта на които незрящите хора могат да четат говорещи книги от съюзната фонобиблиотека. Плеърите ще се раздават в Съюза на слепите по утвърден списък, като с пълно предимство ще се ползват редовните читатели на пловдивската фонобиблиотека. Мероприятието завърши с празничен концерт.
На 14 декември се състоя последното за годината заседание на РУС. То бе предшествано от кратък семинар, свързан с последните програми на МТСП, отнасящи се до подпомагането на хора в неравностойно положение. Представителят на Регионална дирекция „Социално подпомагане” – Красимира Владимирова, която е и регионален координатор на проекти по програмите „Социален асистент” и „Домашен помощник”, разясни пред участниците основните положения и новите моменти в тези програми и пътищата, по които хората с увреждания биха могли да се ползват от тях. След това представители на един от мобилните оператори – „Глобул” – разясниха предимствата на предлаганите от тях пакети от услуги с евентуален социален ефект.

На 20 декември в съюзния дом на културата се състоя традиционното коледно-новогодишно празненство, организирано от двете пловдивски териториални организации. Приветствие към присъстващите по случай настъпващите празници от името на ръководствата на регионалната и пловдивските ТСО поднесе Георги Генов. Водещите Даниела Денчева и Яна Цветкова чудесно се справиха със задълженията си. Препълнената зала сърдечно аплодираше многобройните изпълнители – наши съюзни членове и гости. Дамски клуб „Орхидея” организира и провеждането на томбола.

Георги ГЕНОВ


Назад

Всички статии на Брой 01, 2008

В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ ПРЕЗ 2007 ГОДИНА
Списък на компакт дисковете, записани и възстановени в студиото за звукозапис на ССБ през 2007 г.
В УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ССБ
Заседание на 19, 20 и 21 Декември
ГОДИШНИНА
160 години от рождението на Христо Ботев
ГОЛБАЛ
Коледен турнир за купата на България по голбал, 8-9.12.2007 г.
След българския триумф
ИЗ ЖИВОТА НА НАСГБ
Работилница за човечност и доброта
Да бъде и пребъде
Всичко е добре, когато свършва добре
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Долни Дъбник, 3 декември – международен ден на хората с увреждания
Долни Дъбник, Заедно в делници и празници
Велинград
Дупница, „Интимна терапия” в Кюстендил
Пловдив, За РСО Пловдив 2007 година завърши многообещаващо
Червен бряг
Плевен
ОБЩЕСТВО
Обединени усилия в помощ на незрящите хора в град Варна
ПРАЗНИЧНО
Трифон Зарезан
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6
8