Брой 07-08, 2022

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Кърджали


Посетихме Бурса

Регионалната организация на слепите в Кърджали с председател Шюкран Исмаил подари на най-дейните си членове двудневна екскурзия до град Бурса, Република Турция.
Целта на екскурзията бе опознаване на забележителностите на четвъртия по големина град, намиращ се в Северозападна Турция.
През първия ден от екскурзията незрящите посетиха етнографския музей "Гумаликизик", който е регистриран като обект на световното културно наследство.
В ранния следобед те наблюдаваха и приготвянето на турското изкушение гюзлеме на пещ, което опитаха и се насладиха на вкусовите му качества.
Вторият ден от екскурзията започна с посещението на известната часовникова кула "Топхане". Хората със зрителни проблеми бяха впечатлени от нейната история и научиха, че е построена в чест на 29-годишнината от възкачването на Абдул Хамид на престола. Възхитиха се от нейната внушителност от шест етажа и височина 33 метра. До кулата, която има вход в южната част, може да се стигне по дървено стълбище от 89 стъпала. На четирите фасади на горния етаж на кулата има кръгли часовници с диаметър 90 сантиметра.
Хората от РО - Кърджали продължиха пътешествието с посещението си на основната туристическа атракция в района - Улу джамия, която е с правоъгълна структура и с 20 купола и две минарета, извисяващи се високо към небесата.
Обиколката бе допълнена с разглеждането на "Капалъ чарши" и "Каза Хан" - пазара на коприната.
Преди отпътуването на зелената поляна и под ромона на водопада "Сайт абат" групата опита вкусна риба на сач с гъби и кашкавал.
При завръщането си в България екскурзиантите благодариха на организацията на незрящите в Кърджали и изразиха своето задоволство от видяното по време на това интересно пътешествие, осъществено въпреки тежката икономическа ситуация.

Стайко КАФОВНазад

Всички статии на Брой 07-08, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Август
*СТИХОТВОРЕНИЕ
Юли
ВАЖНО!!!
Ново при получаването на помощни средства и медицински изделия
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
XVIII Национално общо събрание на пълномощниците на ССБ
ДУХ И МАТЕРИЯ
За слепите и прозрелите
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Кърджали
Добрич
Тутракан
Велико Търново
Троян
Русе
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Петър Стайков
ОЩЕ ЕДНА ЮБИЛЕЙНА ГОДИНА
60 години организирана спортна дейност сред хората със зрителни увреждания в България
ПРОЕКТИ
Финализирано е едно изключително успешно начинание
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Адриатическа "Фантазия"
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Сляпата гордост
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6