Брой 07-08, 2022

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Велико Търново


Летни събития

В топлите летни дни животът и дейността в местната организация на хората с увредено зрение в старопрестолния град продължават с нови инициативи, които осмислят нашите ежеседмични сбирки. В тази статия са отразени значимите събития за изминалия месец юни на 2022 година.

ДЕН НА БОТЕВ
На 2 юни в Клуба на пенсионера и инвалида с кратка програма, подготвена от Теодора Обретенова, се почете Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Беше прочетено слово за живота и дейността на Христо Ботев, а революционни песни от неговото време разпалиха патриотизма и родолюбието ни. Членове на Териториалната организация на слепите във Велико Търново се преклониха пред паметта на революционера и героите в историята ни, записали имената си в нея със святото дело, на което са посветили и са отдали живота си.

ДРУГАРСКА СРЕЩА
В изпълнение на инициативата за сътрудничество и обмяна на опит в дейности и практики между териториалните организации на слепите в регион Габрово и създаване на междуличностни контакти сред участващите в тези организации хора с увредено зрение в средата на юни се проведе ежегодната ни творческо-консултативна среща.
По вече утвърдена традиция събитието се състоя на 13 юни 2022 г. в почивната станция на ССБ "Поп Харитон", намираща се в живописната долина на Предбалкана край Дряново.
В срещата участваха активисти от териториалните организации на слепите в градовете Велико Търново, Дряново, Севлиево, а тази година и Горна Оряховица.
Официалната част от мероприятието започна с приветствено обръщение на председателя на ТО на ССБ за община Велико Търново г-н Ненчо Обретенов.
В програмата на срещата бяха включени спортни и културни прояви. Проведоха се състезания по дартс, шахмат, табла и домино. Поети от организациите представиха свои стихове, а певци зарадваха аудиторията с изпълнение на популярни народни песни.
В непринудена обстановка извън официалната част хора от организациите се запознаваха и общуваха сред спокойствието, птичите песни и красивата природа.
Срещата приключи с празничен обяд за всички участници.
За провеждането на това мероприятие Териториалната организация за община Велико Търново към Съюза на слепите в България получи подкрепа от Община Велико Търново, която осигури транспорта, и от хората от Лайънс клуб "Велико Търново", спонсорирали обяда.
Видеозаписите и снимките, преживените съвместно емоции ще запазят хубави спомени у всички участници за проведената среща!


СЕТИВЕН МАКЕТ НА КРЕПОСТТА "ЦАРЕВЕЦ"
Триизмерен релефен макет на Царевец с добавена реалност предстои да стане достъпен за хора с увредено зрение. В изпълнение на програмата си за осъществяване на достъпна градска среда представители от ръководството на ТО на ССБ за община Велико Търново участваха в съвместно обсъждане по реализацията на обемно-релефен триизмерен макет на двете най-значими и знакови сгради със символно значение за историята на града и страната ни - Патриаршията и Двореца на българските царе, намиращи се на хълма Царевец в старопрестолния град.
Това е втората съвместна консултативна среща между "Ротари клуб" и ТО на ССБ за община Велико Търново, след като на 5 май 2022 г. в Клуба на пенсионера и инвалида в областния град президентът на "Ротари клуб – Велико Търново" - Венелин Иванов и скулпторът Денислав Сираков, който също е ротарианец, представиха пред членовете на общинската организация към Съюза на слепите идейния проект на РКВТ за макет на средновековен Царевец. Първата среща се осъществи със съдействието на Росица Димитрова - директор на дирекция "Социални дейности и здравеопазване" в Община Велико Търново.
Членовете на общинската организация на слепите с радост приехме идеята и дадохме много предложения за изработката на макета. С готовност ще съдействаме за пояснителните надписи на брайл, като отправихме препоръка към скулптора да избягва острите ръбове в макета, както и нетрайните материали за покритието. Сираков обеща да се вслуша внимателно в мненията и благодари за отзивите и радушното приемане на идеята за макета.
Подобни модели на емблематични сгради и крепости има в много европейски градове и навсякъде те предизвикват голям интерес сред туристите. Такъв макет ще бъде изработен за пръв път във Велико Търново. След реализирането и експонирането на архитектурната композиция идващите в старопрестолния град хора с увредено зрение от сродни организации в страната и от чужбина ще могат да докоснат репликите на реалните две сгради с най-голямо значение за крепостта и да придобият сетивно-обемна представа за тях.
Проектът получи одобрение от Художествено-експертния съвет в Общината, ръководен от арх. Пламен Цанев, който е доказан специалист по средновековна архитектура и е работил години наред върху него. Целта е миниатюрата да показва максимално реалистично как са изглеждали по времето на цар Иван Асен II патриаршеският и дворцовият комплекс.
На втората консултативна среща между "Ротъри клуб - Велико Търново" и ТО на ССБ за община Велико Търново, състояла се на 16 юни 2022 г., "Ротари клуб – Велико Търново", по чиято поръчка и с чиито средства ще бъде изработен макетът на двете знакови сгради, ситуирани на историческия хълм, представи пред входа на крепостта на площад "Иван Асен" негов 3-D прототип.
Прототипът е изработен от великотърновския скулптор Денислав Сираков, а автор на възстановката е арх. Пламен Цанев – и двамата членове на великотърновския "Ротари клуб". Първоначалната идея е той да пресъздава дворцовия и патриаршеския комплекс от времето на Асеневци.
На втората консултативна среща беше обсъдено мястото, на което да бъде позиционирана композицията. Тя трябва да бъде така разположена, че хората да могат да обикалят около нея, а незрящите да могат свободно да докосват с ръце и да опознаят сетивно всички елементи.
Средновековен Царевец, отлят от бронз, с размери 1,30/0.70 м и с надпис на брайл, ще бъде поставен в преддверието на историческата крепост във Велико Търново.
Хората с увреждания, а и всички останали туристи ще могат чрез сканиране на активиращ специален QR код да слушат аудио екскурзовод, който да разказва за славната история на средновековния Търновград от времето на цар Иван Асен II.
Освен за свободна пространственост, сетивна достъпност и аудио пояснения към обектите от макета от общинската организация на ССБ предложихме добавена реалност, свързана с макета, която да е достъпна за хората с остатъчно зрение и нормално зрящите чрез ползване през устройства с ОС "Андроид" и мобилна връзка с интернет.
Почетни гости на консултативната среща бяха кметът на Велико Търново Даниел Панов и заместник-кметът Снежана Данева - Иванова.
Кметът Панов предложи композицията да стане по-голяма, като в нея бъдат включени и всички останали обекти от средновековния Царевец – улици, църкви, крепостни стени, порти, площади и други. Той даде идея към макета да има и специален екран, на който с помощта на мултимедия посетителите да могат да се разходят виртуално по хълма и да се върнат векове назад във времето.
Кметът Панов благодари на ротарианците за поредната им родолюбива идея и предложи към каузата да бъдат привлечени и други организации.
Дворцова зала, библиотека, трапезария, две кули и още много помещения е включвал царският комплекс, който арх. Пламен Цанев е възстановил виртуално с помощта на специална компютърна програма и дълги проучвания на стари летописи и стенописи. Така е пресъздаден и автентичният вид на Патриаршеската църква, както и части от крепостта "Трапезица".


ДОКОСВАНЕ ДО ОЖИВЯЛАТА ИСТОРИЯ НА СРЕДНОВЕКОВНИЯ ТЪРНОВГРАД
На 25 юни 2022 г. хора от ТО на ССБ за община Велико Търново посетихме седмото издание на ежегодния Международен фестивал на историческите възстановки "Средновековен Търновград", проведен в периода от 24 до 26 юни 2022 г. в крепостта "Царевец". Вълнуваща беше срещата ни с представители на западноевропейски рицари, дошли за културно-историческото събитие, с които, въпреки езиковите различия, се разбрахме да си направим снимки за спомен.
На тазгодишното издание на фестивала участваха групи и свободни реконструктори от пет държави в Европа. В продължение на три дни те пресъздаваха ежедневието, изкуствата и войнските умения на България, Византия и Европа от XII - XIV век.
Акцент в седмото издание на фестивала бяха реконструкциите на тема "Цар Иван Александър – любов и дипломация", в които се включиха над 180 участници. Сред тях бяха италианците от "Historia Bari", специализирани в исторически възстановки от областта Пулия, и първата гръцка група за византийска история "Protospartarii" от Атина, съчетаваща военна история с реконструкция и експериментална археология.
На фестивала се представиха и две румънски групи – "Кафява мечка" от Букурещ с европейски исторически бойни техники, приложни изкуства, коване, плетене на ризници от XIII - XV в. и трансилванската група "Черният дракон" от Брашов, която показва полевия живот и занаятите на наемните свободни дружини от времето на унгарските крале. Сред чуждестранните участници бяха и смелите и неуморни бойци от група „Бели орлови“ от Белград.
Във възстановките участваха също НД "Традиция" - клон Велико Търново, Шумен и Панагюрище, Сдружение за исторически възстановки "Чигот" - Варна, група "Верени" - София, Средновековно общество "MODUS VIVENDI" - София, СИВ "Филипопол", музикалните групи "Еринеи", "Ксана", "Летящи номади" и свободни реконструктори.
В трите дни на Царевец имаше демонстрации на занаяти, бит и традиции, стрелба с лък, бойни игри и турнири, куклен театър за малки и големи, тематично представяне на средновековно облекло и въоръжение и тъй насетне. Вечерите завършваха с концерти на Ана Креанга, групите "Ксана" и "Летящи номади" и огнено шоу.
Средновековният фестивал бе организиран от СНЦ "Търновци", НД "Традиция" - клон Велико Търново, Община Велико Търново и Регионалния исторически музей и бе част от Културния календар за 2022 г. на Старата столица.
Съчетанието на жив реализъм и историческа обстановка придаваше на събитието много романтика и приказна атмосфера. Удоволствието от докосването до средновековното минало на живо е вълнуващо, емоционално и оставя трайни спомени!

Пенчо ВАСИЛЕВ


Назад

Всички статии на Брой 07-08, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Август
*СТИХОТВОРЕНИЕ
Юли
ВАЖНО!!!
Ново при получаването на помощни средства и медицински изделия
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
XVIII Национално общо събрание на пълномощниците на ССБ
ДУХ И МАТЕРИЯ
За слепите и прозрелите
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Кърджали
Добрич
Тутракан
Велико Търново
Троян
Русе
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Петър Стайков
ОЩЕ ЕДНА ЮБИЛЕЙНА ГОДИНА
60 години организирана спортна дейност сред хората със зрителни увреждания в България
ПРОЕКТИ
Финализирано е едно изключително успешно начинание
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Адриатическа "Фантазия"
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Сляпата гордост
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6