Брой 09, 2022

Тема: БЕЛЕЖИТИ ГОДИШНИНИ

60 години говореща книга в България


Стоян ВАСЕВ


Можете ли да си представите живота на сляп човек без достъп до вестник, книга или учебник? Невъзможно, нали? Или без компютър и говореща програма!? Това би било абсурдно днес, но едва преди по-малко от век нещата бяха различни. Невероятният скок в развитието на технологиите създаде огромни възможности на слепите хора за достъп до информация за ежедневните събития, за постиженията в науката, литературата, изкуствата.

С появата на синтетична реч в света на компютрите, както и в различните технически средства - смартфони, плейъри, домакински уреди - бяха създадени предпоставки за значително улесняване на живота на хората със зрителни проблеми.

Да хвърлим поглед в миналото. Къде е началото за хората със зрителни проблеми да получат различен от брайловото писмо достъп до литературна творба или друг вид информация?

Преди всичко бих искал да започна с кратък преглед на историята на появата и развитието на аудиокнигите.

Терминът "говореща книга" възниква през 30-те години на миналия век с правителствени програми, предназначени за незрящи читатели, докато терминът "аудиокнига" влиза в употреба през 70-те години, когато аудиокасетите започват да заменят магнетофонните ленти. През 1994 г. Асоциацията на аудио издателите въвежда термина „аудиокнига“ като индустриален стандарт.

През 1877 година американeцът Томас Едисън изобретява фонографа. Той не е първият, който записва звук, но прави възможно възпроизвеждането на записа. Александър Греъм Бел прави някои практически подобрения, които са били невъзможни преди това. Това се случва само малко повече от година след изобретяването на телефона.

Ранните записи са с продължителност само няколко минути, така че издаването на цяла книга все още не е било възможно. Въпреки това, времето за запис позволява да се записват стихове и кратки истории за деца.

Периодът 1930-1950 година поставя началото на активната дейност по създаването на говорещите книги. Аудиокнигите се появяват за първи път през 1932 г. със създаването на звукозаписно студио от Американската фондация за слепи. В него се записват книги върху винилови плочи. Всяка страна съдържа около 15 минути реч. На следващата година Конгресът на САЩ приема поправка, която позволява на Библиотеката на Конгреса да започне да произвежда аудиокниги.

Библиотеката на Конгреса инвестира значителни средства в"Книги по проекта за възрастни слепи. Ранните записи включват четения на произведения от Хелън Келър, Библията, О,Хенри и Едгар Алън По. Тъй като много войници получават очни наранявания по време на Първата, а по-късно и през Втората световна война, усилията продължават с цел да се предостави възможност за досъп до аудиокниги на ветерани и други хора с увредено зрение. Следва да се отбележи, че и Обединеното кралство също инвестира в подобни програми.

G.I.Bill (Законът за приспособяване на военнослужещите от 1944 г.) е закон, който предоставя редица преференции на завръщащите се ветерани от Втората световна война. Той гарантира, че на ветераните се осигуряват стипендии за заплащане на образованието. За да помогне на новоослепените войници, женското Асистентско бюро на Обществената библиотека в Ню Йорк, оглавявано от Ан Т. Макдоналд, създава студио за записване на учебници за незрящи ветерани и други нуждаещи се. Действието на този закон изтича през 1956 г., но терминът "G.I. Bill" все още се използва за обозначаване на програми в САЩ на военни към подпомагане на ветерани.

През 1952 година Caedmon Records произвежда един от най-известните ранни аудио записи - четене от Дилън Томас. Страна A включва колекция от негови стихотворения, докато страна B включва запис на Коледа на детето в Уелс. В студиото, създадено от две дами - Барбара Холдридж и Мариан Рони, се записват творби на Еудора Уелти, Елиът и Уилям Фокнър.

За първи път компакт-касетите са представени през 1963 г. от компанията Philips. Те единодушно са приети като светлото бъдеще на аудиокнигите (наричани все още "говорещи книги"). Истинският пробив се случва през 1969 г. в Щатите, когато Националната библиотечна служба за слепи и физически увредени разработва говорещи книги на аудиокасети. Те са лесни за производство и са леки, компактни и много по-удобни за използване. Много бързо аудиокасетата се превръща в медия за запис на говорещи книги и остава така до изобретяването на компактдиска в началото на 80-те. Публичните библиотеки както в САЩ, така и в Европа започват да пълнят рафтовете си с говорещи книги, тъй като издателите издават едновременно аудио версия с печатното копие.

1980 - 1990 година. Компактдискът е създаден през 1979 г. от компаниите Philips и Sony, а през 1982 г. започва масовото му производство. Значителен принос в популяризирането на компактдисковете внасят Microsoft и Apple Computer. С появата им възможностите на издатели и търговци стават необятни. Записват се все повече аудио варианти на издаваните книги. Аудиокнигите на компактдискове стават все по-популярни. Появиха се десетки хиляди записи - почти всеки бестселър, написан някога, е записан върху CD.

Днес разполагаме с богатство от технологии, осигуряващи ни възможности да се наслаждаваме на аудиокнигите. Слушането онлайн или на свалени предварително аудиокниги през нашите смартфони е толкова лесно! Появата на интернет промени невероятно света, в който живеем. Промениха се толкова много неща – естествено, и начинаът, по който хората слушат не само музика, но и аудиокниги. Изтеглянето на аудиокниги става все по-популярно за хора от всички възрасти и със сигурност е било подпомогнато от евтините mp3 плейъри, които могат да съхраняват много книги едновременно - далеч от времето на тежките и тромави касегофони или грамофони! От 2004 г. се предлагат книги, записани в MP3 стандарта на DAISY Digital Talking Book, който предоставя допълнителни функции за потребителите със зрителни увреждания както да слушат, така и да навигират свободно в съответния аудио файл.

Какво се случи в България? Още през 30-те години слепите в България мечтаят за говорещи книги. Първите публикации се появяват в списание "Esperanto Liter", в които се разказва за този тип книги в другите страни. През 1962 г. е взето решение за изграждане на студио за звукозаписи в читалище "Луи Брайл", където се правят и първите записи на говорещи книги. Първата записана книга в аудио вариант е "Мартин Идън" от Джек Лондон. С годините обемът на записаните книги нараства и това довежда до примането през 1970 г. на решение за предаване на студиото на Съюза на слепите в България. Доставя се ново съвременно оборудване за запис и тиражиране на аудио касети. През октомври 1976 г. новото студио влиза в експлоатация и фондът от аудио книги нараства с бързи темпове, за да достигне до почти 100 000 касети.

През септември 2003 г. беше открито ново студио, обзаведено с най-модерното оборудване за цифров запис. Италианският съюз на слепите оказва значително съдействие за изграждането му. Приемането на технологията за запис върху CD улесни достъпа на читателите до фондовете на фонобиблиотеката на Съюза на слепите. Създадени са редица възможности за абонаментно обслужване, за получаване на аудиокниги при поискване и редица допълнителни услуги, улесняващи нашите читатели.

През 2016 г. беше създадена онлайн платформа за достъп до наличните книги в библиотеката на Съюза. Чрез лесна регистрация в системата всеки човек със зрителни увреждания в България може свободно да изтегля аудиокнигите, които го интересуват. Тази опция осигурява много лесен достъп за хора, които са възпрепятствани да отидат до съответния клон на Централната библиотека. Достъпът е безплатен и следва прости правила, договорени с Министерството на културата относно защитата на авторските права.

Ще ви запозная с основните резултати от дейностите на Звукозаписното студио на Съюза на слепите в България. Броят на новите заглавия, записвани годишно, варира между 120 и 150, с обща продължителност около 1500 часа. Тук се възстановяват и заглавията от Златния фонд (книги, записани на магнитни ленти), като обемът им е почти еквивалентен на новозаписаните заглавия. В момента над 4170 заглавия с обща продължителност 45 500 часа са достъпни на дигитални носители - CD и MP3. Всяка година на нашите читатели се раздават около 30 000 заглавия и се предоставят хиляди компактдискове за личните им фонобиблиотеки.

С развитието на технологиите достъпът до всякакви информационни източници, включително и до световната литературна съкровищница, става все по-лесен. И тук възниква един малко неочакван въпрос – какъв начин на четене да избере един незрящ човек – дали изцяло да приеме синтезирания глас, или да се довери на истинския жив глас на актьора, пресъздаващ емоционално случващото се в книгата, която сте избрали да прочетете!? Ясно е, че колкото повече информация ни залива, толкова по-лесно и по-бързо ще се възползваме от нея чрез средствата, предлагани от света на технологиите. С усъвършенстването на софтуера и приближаването на синтетичната реч до човешкия говор ни се струва, че това е бъдещето. Но, все пак, не бива да пренебрегваме и естетическото удоволствие от контакта с живия глас - нещо като десерта в едно скучно меню. Изборът е индивидуален – някой ще предпочете единия вариант, друг ще се отдаде на удоволствието, а може би най-добре е да се опитва и от двете.

Какво да очакваме в бъдеще? И най-смелите прогнози се сбъдват с невероятна скорост. Помислете си, че по-малко от няколко десетилетия ни делят от появата на първия синтезатор, говорещ като робот. Компютрите, мобилните устройства, разнообразните плейъри и какви ли не други чудеса на човешкия гений са достъпни за слепите и слабовиждащите хора. Те ни създават възможности да ползваме информацията почти при равни условия с всички. А и зрящите се възползват от възможността да слушат аудиокниги, докато извършват други дейности – в домакинството, при шофиране и прочее.

Постигнатите резултати в този относително кратък период от създаването на първите образци на говорещата книга ни дават достатъчо увереност, че и в бъдеще аудиокнигите ще са онзи широкоотворен прозорец за незрящите и слабовиждащите хора към океана от знания и естетическа наслада от достиженията на световната литература.


 


Назад

Всички статии на Брой 09, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Октомври
*СТИХОТВОРЕНИЕ
Септември
БЕЛЕЖИТИ ГОДИШНИНИ
60 години говореща книга в България
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Добрич
Видин
Враца
Бургас
Русе
Силистра
Дулово
Плевен
НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ
Пътят на Вярата и Пътят на Просвещението
НЧ НА СЛЕПИТЕ "ЛУИ БРАЙЛ 1928"
Новини от читалищния живот
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Изповед
ПРОЕКТИ
Представяне на "Самоучител за работа на слепи с портативна камера "Pearl"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Държавно първенство по шахмат за незрящи
СЪБИТИЕ
"Невидима поезия" в Гьоте институт
Архив на изданието
1 2 3 4 5