Брой 09, 2022

Тема: ПРОЕКТИ

Представяне на "Самоучител за работа на слепи с портативна камера "Pearl"

 


Ралица ЧАЛОВА

На 30 август в офиса на спортен клуб "Витоша" в Студентски град беше проведена информационна среща по проект за изработване на самоучител за слепи и лица със зрителни увреждания за използване на портативна камера "Pearl" с програмата "OpenBook". Проектът е разработен и реализиран от сдружение "Център за подкрепа на социалната интеграция – Приоритети" с финансовата подкрепа на Агенцията за хората с увреждания.

На срещата присъстваха представители на Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928", членове на Спортен клуб за интеграция"Витоша", заинтересовани лица от целевата група, а също и представители на медии. Председателят на сдружението Петър Стайков приветства гостите на събитието и представи хората от екипа, участвали в изработването на самоучителя. Присъстващите бяха запознати с целта за създаването му, както и с неговото предназначение. Той също така разясни, че съдържанието е ориентирано към потребители, които имат начална компютърна грамотност и искат да придобият по-задълбочени умения за пълноценно използване на устройството. Подобно на изпълнения от сдружението проект за метроводител за незрящи, създаването на този нов продукт цели да предложи възможности за придобиване на максимална самостоятелност на хората със зрителни увреждания при сканиране на документи и текстове, необходими в ежедневието им. Различието между тази разработка и множеството други наръчници, ръководства и помагала се състои преди всичко в това, че разработчиците на самоучителя са си поставили за цел да създадат такъв продукт, който да позволява на притежаващия най-обикновена компютърна грамотност самостоятелно да се справи с материала. С две думи самоучителят да бъде наистина самоучител, който позволява на потребителя да усвои работата с камерата напълно самостоятелно и само по изключение да прибягва до консултации със специалисти или просто с други колеги, които вече са овладели тези умения.

Срещата протече в непринудена, приятна атмосфера, като присъстващите имаха възможност да задават въпроси и да обменят идеи за бъдещи проекти с насоченост към приложения и технологии със сензорно управление, които пораждат трудности при ползването им от незрящи и хора със слабо зрение.

Бяха показани и раздадени бройки от отпечатаните от фирма "БГАсист" брайлови екземпляри на самоучителя. Такива екземпляри ще бъдат предоставени и на Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928", центровете за социална интеграция и рехабилитация на слепи в София и страната, както и на училищата за деца с нарушено зрение в София и във Варна. На служителите на фирмата беше изказана благодарност за бързата и коректна работа при отпечатването.

Екипът, който осъществи изработването на помагалото, получи адмирации за полезността на изработения продукт и си тръгна с приятното чувство на удовлетворение от добре свършената работа.

В електронен вариант ще можете да намерите самоучителя на сайта на Бюрото по труда за лица със зрителни увреждания – https://labourforblind.bg, както и на сайта на сдружение "Приоритети"https://www.prioriteti.com
 

Назад

Всички статии на Брой 09, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Октомври
*СТИХОТВОРЕНИЕ
Септември
БЕЛЕЖИТИ ГОДИШНИНИ
60 години говореща книга в България
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Добрич
Видин
Враца
Бургас
Русе
Силистра
Дулово
Плевен
НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ
Пътят на Вярата и Пътят на Просвещението
НЧ НА СЛЕПИТЕ "ЛУИ БРАЙЛ 1928"
Новини от читалищния живот
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Изповед
ПРОЕКТИ
Представяне на "Самоучител за работа на слепи с портативна камера "Pearl"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Държавно първенство по шахмат за незрящи
СЪБИТИЕ
"Невидима поезия" в Гьоте институт
Архив на изданието
1 2 3 4 5