Брой 09, 2022

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Горещо политическо лято в "ХобиСклуб"

На фона на политическите неразбории в страната ни решихме да вземем отношение по тези въпроси. За целта поканихме г-жа Станислава Стефанова от Политическа партия "Има такъв народ". Очаквахме, че в нейния коментар ще има известна предубеденост, но нищо подобно. Гладко и спокойно тя разви темите за политическата обстановката в страната, за електронното гласуване на избори и референдуми, прозрачността и проследимостта на управлението, за участието на гражданите в него и как да стане това. Нито веднъж не направи дори и намек за последните изказвания на лидера на "Демократична България" Христо Иванов. Последваха оживени дебати и коментари по темата. Учудващо, но гостенката отговори компетентно и на въпроси от местен характер - за центъра на града, за подмяната на плочките, за частната лаборатория на Капитан Андреево и други. В дискусията участие взеха Георги Милев, Иван Тодоров, Михаил Панчев, Димка Иванова, Стоянка Дякова, Тодорка Стоянова и Радка Маринова. Приятна изненада ни поднесе Пагане Антонова - внучка на г-н Иван Тодоров, която учи в езиковата гимназия в Габрово. Тя ни зарадва с изпълнения на китара. Събитието завърши със пожелания за нови срещи и дебати по политически и други теми, за да сме в крак с политическата обстановка в страната.

Иван ТОДОРОВ


До Белия град и обратно

Сдружение "ХобиСклуб" - Добрич, което на 27 юни 2022 г. чества 22 години от основаването си, продължава традициите да организира интересни преживявания за своите хора.
Поредната инициатива бе състоялото се групово посещение в Балчик, наречен още Белия град. Градчето набира популярност и е подходяща дестинация за кратък отдих целогодишно. Балчик е известен не само в България, но и в чужбина. Със своето географско положение, природни дадености и живопис на черноморския бряг градът привлича все повече гости.
В летния юлски ден проведохме дълга разходка по дамбата и търговската улица. Разгледахме променения облик на крайбрежието. Разходихме се покрай подредените и отворени магазинчета, отрупани с разнообразни сувенири, подаръчета и дрехи. Наблюдавахме кокетно подредените хотели и ресторанти. На построения кей очакваха своите пътници корабчета, яхти и лодки. Скутер бръмчеше и пореше морската вода в кръгове и други фигури. Художник, разположен удобно на крайбрежната алея, рисуваше портрети!
В ресторанта, в който седнахме да пием нещо за разхлада, беше много приятно подредено. Покрай масите имаше много лянове в различни цветове. Над главите ни имаше изкуствени цветя. Лампите бяха с форма на обърната чаша. Първото кафе беше от Маринчо сред весели разговори и много смях.
В уречения час тръгнахме към местността "Тузлата". Минавайки по пътя, покрай нас имаше много зеленина от подредени крайпътни дървета. Стигнахме до ресторант "Терасата" където председателят на клуба г-н Тодоров беше уговорил обяд. Всеки си поръча каквото желае.
Точно в това красиво място, събрало в едно море и горска растителност, която пръска прохлада от големите клони на дърветата, се е сгушило малкото крайпътно заведение. Тук примамливо се разнася ароматът на всякакъв вид пържена морска риба, топла рибена чорба със саламурика, студена бира, разхладителни напитки, пърленки и още вкусотии. Отнякъде се промъкна познат аромат на ракийка, който напомни за наближаващия юбилей на нашия колега и приятел Георги Милев.
Правихме си много снимки, за да запечатаме тези прекрасни мигове. Случайно се видяхме и с две наши съмишленички - Ерчи и Мария, които ни разказаха за Специализираната болница за рехабилитация с лечебната кал на Тузлата, както и за това как може гражданите на Добрич да се възползват от удобния транспорт.
В късните следобедни часове, когато бяхме приятно уморени от преживените емоции, но щастливо доволни, останали без дъх и изтощени до краен предел, микрофонът попадна в ръцете на майсторката на словото и хумора Тодорка Стоянова, която ни довърши с нейните 150 вица. Прибрахме се с обещанието да продължим традицията с екскурзиите.

"ХобиСклуб" - ДобричТурнир по канадска борба

Традиционно август месец се провежда турнирът по канадска борба за хора с увреждания под надслов "Воля за победа". Главният организатор Захари Стоянов - председател на сдружение "Хищник", подкрепен от Община Добрич в лицето на зам.-кмета Росица Йорданова, събра много състезатели в Младежки център "Захари Стоянов".
Състезанието премина в няколко категории: хора в инвалидни колички - мъже абсолютна лява ръка, мъже абсолютна дясна ръка, жени абсолютна лява ръка, жени абсолютна дясна ръка. Категория правостоящи - мъже лява ръка до 80 кг, мъже дясна ръка до 80 кг, мъже лява ръка над 80 кг, мъже дясна ръка над 80 кг, жени лява ръка до 70 кг, жени дясна ръка до 70 кг, жени лява ръка над 70 кг, жени дясна ръка над 70 килограма.
В турнира взеха участие хора от Добрич, Варна, Ямбол, Стара Загора, Кърджали, Пловдив, Дряново и други. Най-много емоции създадоха състезателите Ванко Биячев и Мустафа Мехмедалиев, който се завърна след няколкогодишно прекъсване. Иван Тодоров - председател на сдружение "ХобиСклуб", и неговият асистент Михаил Панчев имаха възможност да поздравят участниците и да връчат книги.


Иван ТОДОРОВ

Поклон пред великите гласове

Названието на концерта "Обич и песен" напълно отговаря на собствената си същност. 2 часа и половина бяхме напълно омагьосани от гласовете на великите Йорданка Христова, Силвия Кацарова, Тони Димитрова, Ева от "Фамилия Тоника", Мими Иванова, Роси Кирилова, Нелина и Теди Кацарова. Неслучайно големият летен театър на Добрич бе изпълнен до краен предел, защото тяхната музика се харесва на слушателите от всички възрасти. Музикалните изпълнения на Нелина вдигнаха на крак добруджанци, които извиха кръшни хора на сцената. Много аплодисменти, сълзи от радост и сърдечни усмивки заляха въздуха и пространството над летния театър. Тук е мястото да изкажем нашата голяма човешка благодарност, освен на изпълнителките, и на организаторите на този грандиозен концерт - Евгени Боянов от София и Донка Добрева от Добрич, които осигуриха на нас, хората от "ХобиСклуб", удоволствието да присъстваме. Поклон и благодарности!Иван ТОДОРОВ
Назад

Всички статии на Брой 09, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Октомври
*СТИХОТВОРЕНИЕ
Септември
БЕЛЕЖИТИ ГОДИШНИНИ
60 години говореща книга в България
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Добрич
Видин
Враца
Бургас
Русе
Силистра
Дулово
Плевен
НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ
Пътят на Вярата и Пътят на Просвещението
НЧ НА СЛЕПИТЕ "ЛУИ БРАЙЛ 1928"
Новини от читалищния живот
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Изповед
ПРОЕКТИ
Представяне на "Самоучител за работа на слепи с портативна камера "Pearl"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Държавно първенство по шахмат за незрящи
СЪБИТИЕ
"Невидима поезия" в Гьоте институт
Архив на изданието
1 2