Брой 09, 2022

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Бургас


Летни празници на изкуствата край морския бряг


Културният афиш на мероприятията за 2022 година е богат на събития, съчетани със слънчево море и много гости. Едно от тези събития беше изложбата на Пикасо, използваща репродукции на негови известни картини, заемаща част от зала "Георги Баев" в Морското казино в Бургас. Събитието се проведе под патронажа на община Бургас, като бяхме специално поканени от г-жа Марионела Стоянова от Центъра за социална интеграция.

В началото ще ви разкажем за художника и за техниката офорт, която е използвана в произведенията на тази изложба. Пабло Руис Пикасо е един от най-великите и продуктивни творци на 20-и век. До смъртта си е създал множество рисунки, картини, скулптури, керамични творби, костюми и декори за театрални произведения. Роден е в Малага, Испания на 25 октомври 1881 година. Още от ранна възраст показва впечатляващи умения в рисуването. Преминава през различни периоди в творчеството си. Най-известни от тях са Синият и Розовият период. Финият усет за линия се появява още през неговия Син период (1901 - 1904). Наситен е с композиции на хора от народа, просяци, проститутки и пияници. В него витае темата за смъртта, старостта, бедността, меланхолията и тъгата. От 1904 до 1907 е Розовият период. През него художникът рисува картини, носещи топлина, която дължат не само на ярките нюанси, но и на темите - цирка и италианския театър с маски и комедия. За преходна картина между двата периода се счита "Момичето с топката".

В продължение на няколко години Жорж Брак и Пикасо работят заедно, поставяйки основите на кубизма. С "Госпожиците от Авиньон" той сътворява картина с почти скулптурни фигури, които деформира по начин, предшестващ картинния език на кубизма. "Герника" - изпълнена с тъмни нюанси и чувство за безпокойство, е от световноизвестните картини на Пикасо. С тази картина Пикасо създава едно от най-впечатляващите изображения на Гражданската войната в Испания.

Интересен факт е, че автографи на гениалните художници Па6ло Пикасо и Владимир Димитров - Майстора са положени на един и същ лист, а оригиналният ръкопис се съхранява в Националния музей във Варшава. На 86 години Пикасо се насочва към плочата за гравиране, която крие още неизучени възможности, въпреки големия натрупан опит в различни техники и жанрове. Изложбата е посветена на поета Хайме Сабартес, близък приятел на художника. Той умира на 13 февруари 1968 година. Пикасо понася загубата трудно и много болезнено. От смъртта на Сабартес до края на собствения си живот Пикасо изпраща на музея в Барселона копие от всяка своя графична творба, но не в памет на мъртвия си приятел, а с посвещение на живия Сабартес.

Голяма част от рисунките на Пикасо от 1966 и 1967 г. са с поглед назад - към цирка, към неговите "Пиеро и Арлекини", дори и още по-назад в миналото - към семейството на художника. Други са свързани с мускетарите, преплитайки образите от изминалите времена, и придобиват силно испанско излъчване. Много от творбите са еротични.

"Всеки път, когато искам да кажа нещо, аз говоря по този начин, в който, според моето усещане, трябва да се каже" – казва Пабло Пикасо.


Анка ЯНЕВА


 


Назад

Всички статии на Брой 09, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Октомври
*СТИХОТВОРЕНИЕ
Септември
БЕЛЕЖИТИ ГОДИШНИНИ
60 години говореща книга в България
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Добрич
Видин
Враца
Бургас
Русе
Силистра
Дулово
Плевен
НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ
Пътят на Вярата и Пътят на Просвещението
НЧ НА СЛЕПИТЕ "ЛУИ БРАЙЛ 1928"
Новини от читалищния живот
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Изповед
ПРОЕКТИ
Представяне на "Самоучител за работа на слепи с портативна камера "Pearl"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Държавно първенство по шахмат за незрящи
СЪБИТИЕ
"Невидима поезия" в Гьоте институт
Архив на изданието
1 2