Брой 09, 2022

Тема: НЧ НА СЛЕПИТЕ "ЛУИ БРАЙЛ 1928"

Новини от читалищния живот

 

Уважаеми читатели и приятели,
Представяме на вниманието ви най-новия читалищен бюлетин с кратки анотации на подбрани новодобавени заглавия в електронната ни библиотека, над какво работим за брайловата библиотека, както и други новини. Приятно четене!


Горещо лято

Лятото е в разгара си. Отново сме на гребена на ковид вълна. Недалеч от нашите граници се води война, а политическата нестабилност у нас е в своя пик.Очаква ни тежка зима без яснота ще имаме ли отопление и поддържани пътища. Това е, за съжаление, нерадостната обстановка в нашата страна.Надяваме се, че въпреки всичко всеки един от вас, уважаеми читалищни членове, според възможностите си ще намери начин да се откъсне поне за малко от ежедневните грижи и да отдъхне, наслаждавайки се на малките радости в живота.Нашето читалище и по-специално книгоиздателската ни дейност все още носи последствията от скоропостижната смърт на Иван Доброволов. Тече усилена подготовка на специалист от персонала, който да го замести. В този бюлетин няма да видите анотация на нова брайлова книга, но много скоро нещата ще се променят. Ние имаме твърдата решимост не само да не намалим издателската си дейност, но и да я увеличим в най-близко бъдеще.Успоредно с възстановяването на бракуваните книги, ще се издават и нови заглавия. Най-напред ще осигурим задължителната художествена литература за учениците.Успяхме да се снабдим с хартия и подвързовъчни материали за години напред преди скока на цените. Планираме ремонти на едно от таванските ни помещения, централното ни фоайе, двете стаи, свързани с него, и филиала в Пловдив. Желанието ни е да ви посрещнем през предстоящия есенно-зимен сезон в нова обстановка.Планираме много събития, приятни срещи - всичко, което би ви доставило поне малко радост.

Новото в електронната библиотека - подбрано

Арундати Рой

"Министерството на върховното щастие", изд. "Жанет 45", 2021 г.

Арундати Рой е първият живеещ в Индия автор, отличен с наградата "Букър" (1997) за романа си "Богът на дребните неща", смятан за едно от най-силните заглавия в историята на престижната награда. Вторият ѝ роман "Министерство на върховното щастие" излиза през 2017 г., 20 години след писателския ѝ дебют.

Габриел Гарсия Маркес"

Любовна диатриба срещу един седнал мъж", изд. "Лъчезар Минчев", 2021 г.

"Любовна диатриба срещу един седнал мъж" е единствената театрална пиеса на Габриел Гарсия Маркес. Тя е само за една актриса. Тази пиеса е 33 стандартни страници, колкото една малко по-кратка новела. Но в нея има повече ремарки. Те не са излишни, а напротив - помагат на читателя да изобрази за себе си действията и въобще състоянието на героинята. Също и това, което казва, и защо го казва.

Джон О. Бренан

"Непоколебимо: Моята битка с враговете на Америка, у дома и в чужбина", изд. "Книгомания", 2021 г.

Силни и откровени мемоари на бившия директор на ЦРУ Джон Бренан, обхващащи над 30-годишната му кариера на държавна служба.

Джон Гришам

"Списъкът на съдията", изд. "Обсидиан", 2021 г.

Лейси Столц е по следите на сериен убиец, а основният заподозрян е действащ съдия.

Джош Малерман

"Денят на прасето", изд. "Сиела", 2021 г.

"Денят на прасето" е най-откаченият, провокативен и оригинален роман на Джош Малерман - една зловещо-абсурдна история, която силно напомня на нещо, което би излязло изпод перото на Стивън Кинг, ако той беше написал "Фермата на животните" на Джордж Оруел. Пригответе се за забавно, кърваво и незабравимо изживяване!

Джордж Оруел

"Афоризми от Джордж Оруел: Провалът е долна измама, каквато е и успехът", изд. "Кръг", 2021 г.

"Провалът е долна измама, каквато е и успехът" събира в най-кратка форма мислите на Джордж Оруел, съхранили се през годините като абсолютна истина.

Дийн Кунц

"Тихият ъгъл", изд. "Ибис", 2021 г.

Запознайте се с Джейн Хоук - бивша агентка от ФБР. Умна, хладнокръвна и... безмилостна.

Елиът Акерман, Джеймс Ставридис

"2034: Роман за следващата световна война", изд. "Екслибрис", 2022 г.

Смразяващо автентичен геополитически трилър от двама бивши военни офицери и награждавани автори, описващ военноморски сблъсък между САЩ и Китай в Южнокитайско море през 2034 г. и пътя оттам до кошмарен глобален пожар.

Здравка Евтимова

"Пернишки разкази", изд. "Жанет 45", 2019 г.

В сборника "Пернишки разкази" са включени някои съвсем нови разкази, както и разкази, все още непубликувани в България, но излизали на английски език в книгите на Здравка Евтимова.

Йордан Радичков

"Ноев ковчег", изд. "Нике", 2019 г.

"И тъй, нагърбвам се със задачата да продължа по-нататък, като започна отново да сковавам бедния плавателен съд и лека-полека да пълня трюма му. Нямам никакви шансове за успех, но при всеки случай си казвам окуражително: "Хайде, удавнико, на добър час!".Все пак е по-добре да се удавим в океана, отколкото да се удавим на сушата!"С тези встъпителни думи Йордан Радичков кани читателя на едно изключително литературно пътешествие в дебрите на вселената и човешката душа в книгата му от 1987 г. "Ноев ковчег".

Кристина Сарибекян

"20 в 1 бестселъра: Твоят наръчник в света на бизнеса, финансите и успеха", изд. "Пулсио", 2022 г.

Книгата "20 в 1 Бестселъра" е максимално полезно синтезирано четиво, което да ти спести пари и време за закупуване и четене на много книги или участия в скъпи тренинги. Ето защо тази книга носи такава голяма ценност. Тя може да преобърне живота ти на 180 градуса, стига да решиш да приложиш наученото.

Кристофър Гортнър

"Марлене в търсене на любовта", изд. "Емас", 2020 г.

Тя е легенда, тя е Марлене Дитрих.

Марина Москвина

"Пътят към Анапурна", изд. "Ера", 2020 г.

С чувство за хумор и внимание към детайла писателката Марина Москвина описва вълнуващото си пътешествие из магнетичния Непал.

Марио Варгас

Льоса"Зовът на племето", изд. "Колибри", 2021 г.

"Зовът на племето" (2018) е своеобразна интелектуална автобиография на Марио Варгас Льоса. В нея на преден план са изведени произведенията, формирали начина на мислене и погледа му за света през последните петдесет години.

Нийл Геймън

"Без Паника", изд. "Сиела", 2022 г.

"Всичко в тази книга е унищожително вярно - с изключение на дреболиите, които не са" - казва Дъглас Адамс при излизането на "Без паника", пълната история за неговия необикновен живот и творчество, написана от тогава още не особено славния Нийл Геймън.

Робърт Маккамън

"Часът на вълка", изд. „Изток-Запад”, 2021 г.1944 г.

Съюзническото разузнаване е предупредено – в ход е нацистка стратегия, предназначена да осуети десанта в Нормандия. Британският таен агент Майкъл Галатин е призован отново на служба. Романът е бестселър на "Ню Йорк Таймс" и е номиниран за наградите "Брам Стокър" и "Локус". Част е от колекцията "Магика" на издателство "Изток – Запад".

Рони Джеймс Дио

"Rainbow in the dark: Автобиография", изд. "Сиела", 2021 г.

Автобиографията на Рони Джеймс Дио е откровената изповед на един човек, постигнал мечтите си, открил любовта на живота си и призванието, което му е помогнало да вдъхновява поколения наред фенове по целия свят.

Стефан Коспартов

"Гълъбария", изд. "Сиела", 2020 г.

Нов роман от автора на "Когато капят кестените". "Гълъбария" е роман за непостижимата любов, която срещаме веднъж в живота и невинаги разпознаваме.

Фредерик Бегбеде

"Човекът, който плаче от смях", изд. "Колибри", 2021 г.

Героят Октав Паранго, алтер-егото на автора, рекламист в първия роман, ловец на модели във втория, в третия се преобразява в хуморист, участник в сутрешно радиопредаване.

Хана Аренд

"Айхман в Йерусалим: Репортаж за баналността на злото", изд. "Сиела", 2021 г.

Репортажът за баналността на злото "Айхман в Йерусалим" е една от най-важните и влиятелни книги на XХ век.


НОВИНИ

На 27 юни в Средното училище за ученици с нарушено зрение "Луи Брайл" - София организирахме колективно четене на незабравимата приказка "Пук!" от книжката "Пет приказки" на Валери Петров. Предоставеното ни помещение беше пълно с хора, желаещи да слушат и четат. Не липсваха и деца. Събитието се оказа изключително интересно и възнамеряваме да продължим тази инициатива на нашата колежка Ваня Димитрова. Книжката преминаваше от ръка в ръка, редуваха се зрящи и незрящи, малки, млади и възрастни четци и всеки искаше да придаде колкото може повече артистичност на своето четене. Накрая участниците се почерпиха с бонбони "Морско дъно".

***

За пръв път нашето читалище награди с малки парични суми най-активните читатели на брайловата библиотека. Първенците в това благородно състезание се оказаха от Варна и те не можаха лично да присъстват на награждаването. Присъстващите на церемонията читатели от София бяха почерпени със сладкиши и кафе. Самите те носеха интересни неща за нашата скромна трапеза. Получи се непринудено тържество, в което не липсваха и песни. "Искаме да ни организирате коледно тържество" - казаха някои от посетителите - и ние наистина смятаме да го направим в края на годината. Желанието ни е почитателите на брайловата книга да се почувстват част от една изискана общност.

***

След повече от 40-годишен труд като коректор в нашия издателски център се пенсионира Ралица Янкова. Вие, читателите, ще продължавате да виждате нейното име на кориците на новите книги, защото тя ще продължи да работи на граждански договор.

***

На 29 юли се проведе редовно заседание на читалищното настоятелство. На него беше разгледан финансовият отчет за първите шест месеца на тази година. Той показва, че читалището има финансова стабилност и затова може да си позволи да извърши планираните ремонти. Разгледани бяха текущи въпроси и се взе решение в края на месец септември да се проведе изборно събрание. Точната дата ще бъде съобщена по-късно.


Екип на НЧ "Луи Брайл 1928"


 

Назад

Всички статии на Брой 09, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Октомври
*СТИХОТВОРЕНИЕ
Септември
БЕЛЕЖИТИ ГОДИШНИНИ
60 години говореща книга в България
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Добрич
Видин
Враца
Бургас
Русе
Силистра
Дулово
Плевен
НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ
Пътят на Вярата и Пътят на Просвещението
НЧ НА СЛЕПИТЕ "ЛУИ БРАЙЛ 1928"
Новини от читалищния живот
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Изповед
ПРОЕКТИ
Представяне на "Самоучител за работа на слепи с портативна камера "Pearl"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Държавно първенство по шахмат за незрящи
СЪБИТИЕ
"Невидима поезия" в Гьоте институт
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6