Брой 01, 2008

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА НАСГБ

Работилница за човечност и доброта


Настъпи денят на годишното отчетно събрание на РО на НАСГБ в Пловдив. Членувам в организацията от месец април 2007. Сравнително кратък срок, но аз чувствам организацията и Пловдив за мой втори дом.
Бях толкова развълнувана от дружелюбното посрещане на ръководството и колегите по съдба, че радостни сълзи рукнаха от очите ми. Още не бе преминало това ми вълнение, последва едно решаващо за мен предложение.
Дружелюбен и заповеднически глас изрече:
 
"Стартират курсове за компютри, ти желаеш ли да се включиш? Моето мнение е, че ще ти бъде от голяма полза.”
Гласовата ми памет не ме бе излъгала, това бе Димитър Парапанов. Отговорих мигновено:
"О, г-н Парапанов, та това иска ли питане? Това за мен е пътят към светлината в тунела, по който бродя след ослепяването ми.” Посрещната бях от невероятен персонал. С г-жа Иванова – преподавател по компютърна грамотност най-напред затвърдихме наученото от мен до момента. Началното си обучение по компютри съм получила в Национален център за рехабилитация на слепи Пловдив. Искам да изкажа искрената си благодарност за неимоверните усилия на г-жа Стефка Стойчева и г-н Владимир Кършев, че ми посочиха правилния път за осъществяването на моя приоритет – да се реализирам в счетоводната си професия. Началната точка за това ми начинание бе Национален център за рехабилитация на сляпо-глухи хора в Пловдив. В лицето на г-н Парапанов срещнах бащина грижа за всеки един от обучаващите се тук.
С мен бе проведено индивидуално обучение по програма, специално пригодена за счетоводители с увредено зрение, както и за тотално слепи. Това стана реалност благодарение на г-н Георги Димитров Георгиев, който е създател на програмата. Г-н Георгиев е не само добър програмист, но и е отличен икономически специалист.
Ей, хора, знаете ли какво нещо е да спасиш удавник от удавяне!? Така се почувствах аз, когато вече се убедих, че отново ще мога да бъда счетоводител!
Тук в центъра за рехабилитация на сляпо-глухи е много добре развита и художествено-творческата дейност. В концертна зала Пловдив на 1 декември се проведе тържествено събрание и юбилеен концерт по случай 10-годишнината от създаването на НАСГБ и за отбелязване на 3 декември - Международния ден на хората с увреждания. Програмата бе подготвена от чаровната художествена ръководителка Златка Славова. Представянето ни бе посрещнато с бурни аплодисменти от публиката. Гости на тържеството бяха Емилия Масларова – министър на труда и социалната политика и Васил Долапчиев – председател на Съюза на слепите в България, които ни приветстваха по случай 3 декември - Международния ден на хората с увреждания и 10-годишнината от създаването на НАСГБ.
За обучението ни по ориентиране и мобилност се грижи едно младо и добродушно момиче – Надя Ангелова.
Има обаче и какво още да се иска. Липсва отделен кабинет по компютърно обучение, струпваме се доста хора в една стая и това пречи на занятията, още повече, че ние не сме добре и със слуха. Няма леглова база, което ни принуждава да ползваме базата на Националния център за рехабилитация на слепи. Всеки ден пътуваме с градски транспорт. Също така няма възможност да се храним в центъра, а в други столове, но това не означава, че не сме обгрижени. Димитър Парапанов перфектно и с много усилия се грижи за всичко отнасящо се за нас. Всички настоящи трудности, които постепенно се отстраняват, не могат да намалят възхищението ни от големите грижи към нас на екипа от НЦРСГ "Хелън Келър" и ръководството на асоциацията, което полага изключителни усилия за подобряване на базата и на условията за рехабилитация; от добрите умения, които получаваме тук и които ще ни позволят една по-добра интеграция в обществото и по-успешна професионална реализация.
Надеждата, разбира се, умира последна. Министър Масларова, освен че ни приветства за юбилея, ни обеща, че ще вървим ръка за ръка напред. Надявам се, че нашата интеграция и реализацията ни на трудовия пазар ще станат реалност.

Величка Драганова ВЕЛИКОВА,

Дом. адрес: 5871, с. Писарово,
ул. "Георги Димитров" № 124
област Плевенска
Назад

Всички статии на Брой 01, 2008

В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ ПРЕЗ 2007 ГОДИНА
Списък на компакт дисковете, записани и възстановени в студиото за звукозапис на ССБ през 2007 г.
В УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ССБ
Заседание на 19, 20 и 21 Декември
ГОДИШНИНА
160 години от рождението на Христо Ботев
ГОЛБАЛ
Коледен турнир за купата на България по голбал, 8-9.12.2007 г.
След българския триумф
ИЗ ЖИВОТА НА НАСГБ
Работилница за човечност и доброта
Да бъде и пребъде
Всичко е добре, когато свършва добре
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Долни Дъбник, 3 декември – международен ден на хората с увреждания
Долни Дъбник, Заедно в делници и празници
Велинград
Дупница, „Интимна терапия” в Кюстендил
Пловдив, За РСО Пловдив 2007 година завърши многообещаващо
Червен бряг
Плевен
ОБЩЕСТВО
Обединени усилия в помощ на незрящите хора в град Варна
ПРАЗНИЧНО
Трифон Зарезан
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6
8