Брой 09, 2022

Тема: СЪБИТИЕ

"Невидима поезия" в Гьоте институт

 

Иван КАРАСТОЯНОВ

Ранната вечер на първия ден от септември събра в библиотеката на "Гьоте институт" - София зрящи и зрително затруднени почитатели на мерената реч. Събитието бе със свободен вход и беляза началото на новия сезон в немския културен център. То бе осъществено в сътрудничество с Фондация "Синергиа" като отклик на желанието на служители в института да задълбочат културния обмен между двете страни и да разширят обществено отговорната си работа в България чрез предоставяне на пространство за изява на творци с различни възможности. Начинанието бе не просто спонтанен жест на добра воля, а поредна крачка по посока осигуряването на достъп до култура предвид вече наличните в библиотеката помощно-технически електронни устройства за зрително затруднени читатели.

Предварителната работа по осъществяване на събитието протече в две срещи на място, първата от които състояла се още през юли, а втората – три дни преди мероприятието. По време на тях бяха обсъдени и набелязани различни особености от съществено значение за успешното провеждане на културната проява, сред които нейното времетраене, брой участници и гости, последователност на отделните части, медийни канали за връзка с обществеността, отговорници и много други. По-незначителните въпроси и ненадейно възникнали дребни спънки бяха доизчистени посредством изключително скромна по обем и по немски точна връзка по телефон и електронна поща.

Началото на събитието бе поставено в 18:30 ч. пред сградата на "Гьоте институт" - София на улица "Будапеща" № 1. Групата от зрящи посетители имаше възможността да се наслади на кратка тактилна разходка със завързани очи в района и да се запознае с предизвикателствата на градската среда през "погледа" на незрящите хора. Водач на необичайната обиколка, както и водещ на последвалото литературно четене в библиотеката на института бе председателят на Фондация "Синергиа" и специалист по сетивни маршрути Евгени Митев. След произнесеното от него приветствено слово, приютило съвсем уместен цитат от немския философ Готфрид Лайбниц, че "музиката е невидимата аритметична дейност на един дух, който не знае, че брои", мястото си на импровизираната сцена заеха отговорниците за по-романтичното изживяване – виртуозът на акустичната китара Васил Игнатов, очарователната филмова и театрална актриса Християна Стоименова и аз. Кратките представения на двама ни с Хриси бяха последвани от разказ за обстоятелствата, вдъхновили ме да напиша първото стихотворение в програмата, с което предоставихме възможност на вещия музикант да подбере най-подходящия според него съпровод. Литературното четене някак естествено влезе в този ритъм – изразително четене на творба на фона на класическо произведение за акустична китара. В някои случаи допълнителните разяснения за творбата я предшестваха, а в други я следваха. Понякога оставяхме малко по-дълги отрязъци от време, в които да звучи само музика. Въпреки цялостно добрата предварителна организация, точно тази част от събитието разчиташе по-скоро на импровизация, продиктувана от вътрешно усещане, съчетано с незримо и негласно взаимодействие с околните. Подбраните от мен и изчитани от Хриси стихотворения, някои от които отличени в конкурси, засегнаха различни любовни, философски и граждански въпроси. Прозвучаха творби като "В плен на нощта", "копНЕЖНО", "Ще остана дете!" и "Отвор към света". Благодарение на осигуреното ми съдействие от страна на Националното читалище на слепите посетителите на "Невидима" поезия имаха възможността да чуят и мои стихове, прочетени на брайл от Ваня Димитрова, служител на читалището. Поетичната програма завърши със стихотворението "Не съм поет", определяно от някои литературни критици като манифест на моето творчество – един текст, превърнат в песен от музиканта, актьор и режисьор Георги Арсов, по която тече заснемането на видеоклип.

Незряща българка, живееща в Австрия от ранна детска възраст, сподели впечатленията си от събитието и го съпостави с подобни такива в чужбина, в които тя самата е участвала не просто като гост, а и като четец. Нейното включване в края на литературното четене послужи като плавен преход към отделеното време за въпроси и отговори, запознанства, обсъждания на разнообразни теми и снимки за спомен и споделяне в социалните мрежи. За още по-приятното протичане на тази заключителна част служителите в библиотеката на института бяха осигурили вино, плодов нектар, вода и различни дребни вкусотийки.

Следва да отбележа, че присъствалите зрително затруднени хора бяха около една трета от всички посетители, а някои от зрящите гости останаха със завързани очи и по време на поетично-музикалната част. Събитието събра заедно млади и възрастни, студенти, културни дейци, компютърни специалисти и представители на други области от обществения живот. В края на вечерта дори някои от гостите влязоха в ролята на водачи до близки спирки на градския транспорт за новите си зрително затруднени познати.

Лично за мен бе изключително приятно запознанството ми с младата поетеса Десислава Пламенова, автор на стихосбирката "Червейче любов". Възползвам се от случая още веднъж да благодаря на Фондация "Синергиа" за поканата, както и на служителите в библиотеката на "Гьоте институт" за съдействието и сбъдването на това начинание, което, доколкото разбрах от тях, е едва първото в поредица от предстоящи такива. За желаещите да получат представа за атмосферата на мероприятието уточнявам, че са налични няколко видеоклипа от четенето в Ютюб канала на "Синергиа", заснети с мобилен телефон.


 

Назад

Всички статии на Брой 09, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Октомври
*СТИХОТВОРЕНИЕ
Септември
БЕЛЕЖИТИ ГОДИШНИНИ
60 години говореща книга в България
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Добрич
Видин
Враца
Бургас
Русе
Силистра
Дулово
Плевен
НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ
Пътят на Вярата и Пътят на Просвещението
НЧ НА СЛЕПИТЕ "ЛУИ БРАЙЛ 1928"
Новини от читалищния живот
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Изповед
ПРОЕКТИ
Представяне на "Самоучител за работа на слепи с портативна камера "Pearl"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Държавно първенство по шахмат за незрящи
СЪБИТИЕ
"Невидима поезия" в Гьоте институт
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6