Брой 09, 2022

Тема: НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ

Пътят на Вярата и Пътят на Просвещението


Интервю на Петър КАЛИНОВ


Познанството на Анастас Барбов със списание "Зари" е като любов от пръв поглед. Една есен случайно му попадат няколко броя, харесва визията и съдържанието, отива до пощата в Смолян, диктува каталожния номер и се абонира.Смелост и решителност – това са двете думички, които най-точно описват житейската философия на г-н Барбов. Той е роден на 27 март 1948 година в Левочево. Работил е повече от 12 години на станция за геофизични изследвания и 7 години като миньор. Барбов е един от създателите и лидерите на КТ "Подкрепа" в "Горубсо". От 24 години е сътрудник на Клуба на дейците на културата в Смолян. Автор е на многобройни статии в регионалния вестник "Отзвук". Участвал е в предавания на "Свободна Европа", "Би Би Си" и "Дойче веле". Сътрудничил е и на агенция "Ройтерс". Инициатор е на двата поклонническо-туристически маршрута – Пътя на Вярата и Пътя на Просвещението, както и на възстановяването на храма "Свети свети Кирил и Методий" в Левочево.Закърняло ли е чувството ни за красота!? "Тук, в Родопите, и облаците са много красиви!", казва Роси, дъщерята на Анастас Барбов, с когото разговаряме под веселите лъчи на августовското слънце на уютната веранда пред дома му.

- Имат ли допирни точки Пътят на Вярата и Пътят на Просвещението?

- Да. Те са взаимосвързани. Когато бях младеж, баща ми – Тодор Барбов, ми остави завет да възстановя параклиса, в който се е укривал капитан Петко войвода и е бил разрушен до основи от турците. С помощта на моите съселяни и родолюбиви бизнесмени успяхме да възстановим този храм, посветен още от стари времена на светите братя Кирил и Методий. Когато започнахме строителството, имах чувството, че Бог е поставил дланта си върху мен – никой не ми отказа помощ! С огромна любов работиха и мои приятели мюсюлмани. Подобно на Мартин Лутър Кинг и аз имам една мечта – да превърна родното ми място в родопския Йерусалим. Всички религии проповядват едно – мир на Земята, свобода и справедливост за всички.

- А забравен ли е Пътят на Вярата?

- Не. Не е забравен. Тук идват хора от цялата страна. Даже идваха семейства от Лондон, от Испания, от Чикаго, от Канада, че и от Египет!

- Тогава на какво се дължи масовата бездуховност?

- Тя се дължи на пораженията от комунистическия атеизъм и гоненията на християните. Избити са десетки свещеници, църкви са превръщани в конюшни и обори!

- Не става ли малко досадно, 33 години по-късно, все да се оправдаваме с комунистите?

- Не. Те възпитаха поколения безверници. Не всички са имали моето щастие да израснат в традиционно християнско семейство, което ми помогна да изградя и съхраня ценностите си. В целия ни регион беше насаден страхът от комунизма, който съществува и до днес.

- Да де, ама ще се намерят хора, които ще кажат, че тогава са живеели по-добре…

- Това са заблудени хора. Преди години се научих да присаждам диви дръвчета, за да ги облагородявам. Установих, че е много по-лесно да облагородиш диво дръвче, отколкото див човек.

- Добре тогава, ами къде сгрешихме ние, демократично мислещите?

- В липсата на достатъчно медии, които да запознаят хората с ценностите на демокрацията, и в липсата на смелост поради наложения страх. Когато паднаха комунистите, един от партийните големци ме заплаши в прав текст – "Ние пак ще вземем властта и ти ще бъдеш първият човек, когото ще вкараме в Белене!". Не се уплаших. Въпреки многобройните им заплахи и провокации, бях грижовен пастир за хилядите миньори от "Горубсо" и техните семейства. Никога не съм изпитвал страх от смъртта. За мен демокрацията, свободата и справедливостта са общочовешки и християнски ценности и винаги ще бъда готов да ги отстоявам – дори с цената на саможертва.

- Да погледнем малко и Пътя на Просвещението… Там какво се случва? На какво се дължи масовата неграмотност?

- Именно на липсата на Просвещение, Просвещение задължително с главна буква. И на още нещо – медиите, които са се превърнали в кръвожадно чудовище не само у нас, но и в световен мащаб! Пример – ако Барбов отхапе ухото на негов политически опонент или строши бутилка в главата му, всички електронни и печатни медии ще кацнат в центъра на Левочево, но ако Барбов има идея, свързана с възраждането на страната ни, това изобщо няма да ги заинтересува.

- Докога лошата новина ще побеждава добрата новина?

- Докато качеството преодолее количеството и личностите станат повече от тълпата. Тогава и демокрацията ще възтържествува.

-Достъпни ли са Пътят на Вярата и Пътят на Просвещението за хората със зрителни затруднения?

- Поемам ангажимент, при желание от тяхна страна, да стана техен гид, да ги заведа до параклиса и другите обекти по маршрутите и да ги запозная с интересни исторически факти. Нещо повече – съпричастен съм към проблемите на хората със специфични възможности в България и региона и винаги съм готов да се отзова при необходимост от моята помощ.


 

Назад

Всички статии на Брой 09, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Октомври
*СТИХОТВОРЕНИЕ
Септември
БЕЛЕЖИТИ ГОДИШНИНИ
60 години говореща книга в България
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Добрич
Видин
Враца
Бургас
Русе
Силистра
Дулово
Плевен
НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ
Пътят на Вярата и Пътят на Просвещението
НЧ НА СЛЕПИТЕ "ЛУИ БРАЙЛ 1928"
Новини от читалищния живот
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Изповед
ПРОЕКТИ
Представяне на "Самоучител за работа на слепи с портативна камера "Pearl"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Държавно първенство по шахмат за незрящи
СЪБИТИЕ
"Невидима поезия" в Гьоте институт
Архив на изданието
1 2 3 4 5