Брой 10, 2022

Тема: С ПОЛЪХ НА ЕСЕН

Наслука и във второто десетилетие


През април миналата година Центърът за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания "Светлина" прекрачи във второто десетилетие от създаването си. Оттогава всяка есен официалното откриване на учебната година се превърна в традиция за центъра. Тази година то се състоя на 13 септември в малкия му уютен двор, тъй като и времето го позволяваше. Въпреки прохладната септемврийска сутрин, тук се събраха немалко хора – екипът на центъра, потребители и гости.
Тържеството откри директорът Недялко Димов. Той поздрави присъстващите със символичното откриване на учебната 2022 - 2023 година. Символично, защото процесът на обучение практически не е прекъсвал и през летните месеци, макар и с малко по-ниски обороти, а броят на желаещите да ползват услугите на Центъра непрекъснато се увеличава.
Гости на тържеството бяха председателят на Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928" и бивш директор на ЦСРИ г-н Йордан Младенов, както и представителите на специализираните медии – сп. "Зари" и радио "Брайл ФМ". Кратка културна програма изнесоха потребители на центъра.
Бена Къркова, която въпреки майчинството продължава все така активно да се включва в различни културни прояви, с чудесния си глас изпя една песен, като сред слушателите й бе и малката й дъщеричка – едва на година и половина. Поетът Петър Нешев рецитира свои стихове, а младата Виктория Дамянова показа възможностите на невероятния си глас с изпълнение на две народни песни, изпълнени без съпровод.
Изключително интересен бе разказът на г-н Йордан Младенов, който представи на присъстващите наскоро приключил проект към посолството на САЩ и демонстрира макети на знакови за Америка сгради и символи като Статуята на свободата, Емпайър стейт билдинг, космическата ракета "Аполо" и други. Описанията бяха придружени и от звуков фон, представящ специфичните за някои събития от миналото звуци.
Благодарение на неговата съпруга г-жа Анелия Младенова, всички имаха удоволствието да опитат част от лакомствата, приготвяни в Америка през XVIII век, както и да изпробват лично, и да усетят аромата на дезодоранта, използван от американците в осемнадесетото столетие. В края послушахме и музика от Америка от XIX век.
Тържеството завърши традиционно с водосвет за здраве и благоденствие, извършен от отец Методи. След това незрящите имаха възможността да разгледат импровизирано изложение с демонстрация на някои помощни технически средства, предоставени от фирма "БГАсист".
И през тази обучителна година ЦСРИ „Светлина ще продължи да предоставя услугите си на хора с трайно увредено зрение, като още от миналата 2021 година на територията на жилищния комплекс "Успех" функционира пълноценно и филиал на Центъра с много включили се в обучението курсисти.
През 2022 - 2023 година потребителите на Центъра се очертават да са 140, докато само преди няколко години те бяха около 90.
Към момента с обучителния процес са ангажирани 9 преподаватели, които водят курсове по полезни умения, трудова рехабилитация, зрителна рехабилитация, психологическа адаптация, брайлова грамотност, ориентиране и мобилност, чуждоезиково обучение, музикална терапия и информационни технологии – работа с компютър и работа с мобилни устройства.
Благодарение на ЦСРИ "Светлина" вече стотици незрящи хора от София намериха своето място в общността и добиха знания и умения, благодарение на които се чувстват пълноценни хора със самочувствие.

Марина ПЕТКОВАНазад

Всички статии на Брой 10, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Ноември
15 ОКТОМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН
Живот като на родео
ДАРИТЕЛСТВО
Пореден жест на търговска верига "БИЛЛА – България"
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Варна
Велико Търново
Мездра
Русе
ПОРТРЕТ
Представяме ви проф. Стоян Михов
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
РЕХАБИЛИТАЦИЯ
Трета национална конференция по ориентиране и мобилност
С ПОЛЪХ НА ЕСЕН
Наслука и във второто десетилетие
СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ
Нова крачка в развитието на социалните услуги за хората със зрителни увреждания
СПОРТ
Десето държавно първенство по шоудаун
Национален турнир по боулинг за купа "Марица"
ЮБИЛЕЙ
Кръгла маса "60 години организирана спортна дейност сред незрящите" и национален турнир по боулинг
Архив на изданието
1 2 3 4 5