Брой 10, 2022

Тема: ЮБИЛЕЙ

Кръгла маса "60 години организирана спортна дейност сред незрящите" и национален турнир по боулингВсяка годишнина е важно да се отбелязва - не само за да си напомним, че историята не започва от нас, а и защото на това, върху което стоим сега, някой в миналото е положил фундамент. Колкото по-здрави основи имаме, толкова по-мащабно можем да градим нагоре, да планираме смело, а какво ще се получи...!? Е, това е отделен въпрос. Някой беше казал, че човек е голям толкова, колкото са му големи мечтите. А хората в спорта сред незрящите у нас определено са големи, тъй като имат огромни мечти.
На 30 септември в конферентната зала на столичния хотел "Диана 3" се отбеляза "60 години организирана спортна дейност сред незрящите" - период, вдъхващ уважение. На кръглата маса присъстваха много спортисти, треньори, съдии, ръководители. Събитието беше уважено от кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, която отправи поздравление за 60-годишнината и заяви, че Столична община винаги се е старала да бъде в подкрепа на спорта сред зрително затруднените и тя като кмет прави каквото е по силите й този сегмент да има своята устойчивост. Председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев поздрави присъстващите, като отбеляза, че много се е направило през последните десетилетие - две, но всичко това се дължи на едно - партньорството. Това е водещата, ключовата дума за успеха. Кръглата маса посети и Илия Лалов, председател на Българската параолимпийска асоциация. Той също отбеляза успехите на спорта сред незрящите и пожела успех занапред. На събитието бяха многократният медалист от олимпийски, световни, европейски и много международни първенства Донко Ангелов, дългогодишният спортен организатор в системата на ССБ Стефан Стефанов, големият Велик Атанасов, който и до днес не се дава на по-младите. Редица ветерани и настоящи спортисти дискутираха за спорта преди, за спорта сега и най-вече за спорта занапред. Представители изпратиха и двете училища за ученици с нарушено зрение. От столичното школо "Луи Брайл" присъства заместник-директорът Любомир Велков - Шефа, а от варненското училище "Проф. д-р Иван Шишманов" - Евелина Николова. И двамата приеха юбилейни плакети под формата на монети за двете образователни институции. С плакети бяха удостоени още кметът на СО, председателите на ССБ и БПФ. С почетни медали бяха наградени ветерани и спортни дейци, дали своята историческа лепта за изграждането и утвърждаването на физическата активност и спорта сред незрящите в България. Поздравления до форума изпратиха от президентството на Република България и от Министерството на труда и социалната политика.
Модератори на кръглата маса бяха проф. Мира Цветкова - Арсова и аз - д-р Иван Янев. Представиха се доклади от двамата модератори, които говориха за историята, настоящето, бъдещето на спорта, а така също задълбочено представиха ролята на ориентирането и мобилността като основни елементи за всеки незрящ човек. Проф. Цветкова е преподавател в СУ "Свети Климент Охридски", а нейната коронна дисциплина е именно "Ориентиране и мобилност". С доклад участва и г-жа Росица Русева, която по здравословни причини не успя да се присъедини към събитието, но проф. Цветкова изчете разработката "Физическа активност при студенти със зрителни увреждания". Повдигна се един от най-болезнените въпроси за намиране и привличане на ученици със зрителни увреждания към спортните клубове и Федерацията, за да могат да развиват своята двигателна култура, защото човек, който има двигателна култура и физическа активност, много по-лесно се стреми към независим живот и отказва да бъде обгрижван от родители, близки и прочее, което от своя страна води до пълноценен начин на живот, свързан с борба за себеутвърждаване. Бяха дадени много идеи и всички си пожелаха да бъде намерен най-адекватният вариант, който да сработи за едно по-добро бъдеще за спорта.
Проведе се и викторина "60 години - 60 въпроса". Питанките изцяло бяха от историята и настоящето на спорта сред незрящите в България. Всеки присъстващ в залата получи номерче и при изтегляне на съответното номерче трябваше да отговори на поредния въпрос, снабден с 4 възможни опции за отговор. Викторината се проведе от проф. Цветкова, Гюнер Апти и Десислава Горанова. Наградите бяха ключодържатели, посветени на 60-годишнината, както и помощни технически средства, предоставени от ССБ - говорещи термометри, апарати за кръвно налягане, кантари за телесно тегло, часовници, нивомери.
Хората истински се забавляваха, въпреки че някои от въпросите бяха с повишена трудност.
На следващия ден - 1 октомври, се проведе националният турнир по боулинг. В него участваха над 70 любители на кеглите от 22 спортни клуба, разделени в 4 категории - жени Б1, жени Б2/3, мъже Б1 и мъже Б2/3. Боулинг комплекс "Joy Station" приюти това най-голямо състезание по боулинг за незрящи за 2022 година. Хората изпаднаха, без преувеличение, във възторг. Масово се забавляваха и горяха в играта. В крайна сметка се оформи следното класиране по категории:
Б1 жени:
1. Хасмик Варданян, СК "Изгрев" - Пловдив;
2. Зоя Гудова, СК "Пазарджик" - Пазарджик;
3. Божанка Атанасова, СК "Доростол 2011" - Силистра;
Б1 мъже:
1. Ивайло Петков, СК "Вихър" - Варна;
2. Гюнер Апти, СК "Витоша" - София;
3. Румен Трендафилов, СК "Кракра" - Перник;
Б2/3 жени:
1. Теодора Обретенова, СК "Успех" - Дряново;
2. Нели Коларова, СК "Светлина" - Шумен;
3. Гина Бигленска, СК "Достоен живот" - Благоевград;
Б2/3 мъже:
1. Расим Низам, СК "Изгрев" - Пловдив;
2. Стефан Димитров, СК "Кракра" - Перник;
3. Любомир Иванов, СК "Изгрев" - Пловдив.
Всичко описано по-горе стана възможно благодарение на защитен проект от Спортен клуб за интеграция "Витоша" и финансиран от Агенцията за хората с увреждания. За поредна година АХУ показа, че подкрепя значими прояви в областта на спорта сред хората със зрителни увреждания и ни остава надеждата, че тази тенденция ще продължи и занапред, защото не са много възможностите за финансиране, от които могат да се възползват спортните клубове на незрящите.

д-р Иван ЯНЕВНазад

Всички статии на Брой 10, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Ноември
15 ОКТОМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН
Живот като на родео
ДАРИТЕЛСТВО
Пореден жест на търговска верига "БИЛЛА – България"
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Варна
Велико Търново
Мездра
Русе
ПОРТРЕТ
Представяме ви проф. Стоян Михов
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
РЕХАБИЛИТАЦИЯ
Трета национална конференция по ориентиране и мобилност
С ПОЛЪХ НА ЕСЕН
Наслука и във второто десетилетие
СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ
Нова крачка в развитието на социалните услуги за хората със зрителни увреждания
СПОРТ
Десето държавно първенство по шоудаун
Национален турнир по боулинг за купа "Марица"
ЮБИЛЕЙ
Кръгла маса "60 години организирана спортна дейност сред незрящите" и национален турнир по боулинг
Архив на изданието
1 2 3 4 5