Брой 10, 2022

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Варна


Преоткриване

Сетивен театър във Варна

Сетивният театър е сравнително нов жанр в театралното изкуство. Той не е традиционно представление със сцена, актьори и предварителен сценарий. Това е по-скоро неформален театрален метод, при който се събират любители на театъра, обикновено не са артисти, и създават групов спектакъл, насочен към сетивата на публиката. След поредица от театрални занимания групата оформя своите водещи идеи и възможности, а оттам произлизат и конкретните роли. Всеки актьор има свое пространство и там изпълнява своята роля. Публиката влиза индивидуално и последователно посещава театралните пространства на всеки участник. Акцентира се върху сетивата – слушане, усещане, докосване, преживяване…
В края на 2021 г. във Варна се появи младата актриса Невена Денчева. Тя ни откри по интернет и се свърза с мен във връзка с нейната идея за проект за сетивен театър. Срещнахме се и обсъдихме някои детайли. Тя имаше желание да направи сетивен театър, още наречен "Театър – лабиринт" с незрящи и слабовиждащи артисти. Ние с регионалния председател Христо Шипанов подкрепихме тази идея.
През месец февруари дойде добрата новина - Невена Денчева беше разработила проект към Национален фонд "Култура" към Министерството на културата с наименование "Разкажи ми своя свят!" и го беше спечелила. Тя започна да прави интервюта с нас за нашия живот и нашите емоции. Целта беше да се ориентира в реалността на живота на слепите хора. Дадох и подходяща литература. През месец април започнахме групови театрални занимания, по време на които упражнявахме различни драматични и сценични техники. В началото на месец юни се оформиха няколко водещи теми за спектакъл: морето, любовта, поезията, играта, танцът. Имахме и подходящите хора в групата, които да развият тези теми за публиката.
През цялото лято репетирахме интензивно. И ето – дойде дългоочакваният миг – на 30 юли имахме премиера, а на 31 юли – втори спектакъл! Разбира се, заедно с радостта имахме и малко страх и притеснения – от публиката, от доброто изпълнение на ролите, от общия ефект. Никой от нас досега не беше участвал в такъв проект.
По покана на Радио "Варна" Невена Денчева и една от артистките – Пламена Янкова, гостуваха в студиото в предаването "Гравитация нула" – предаване за култура и изкуство. Имаше и публикации в социалните мрежи. И ето – имахме записани желаещи да посетят нашия спектакъл! Повече от 30 души преминаха през лабиринта на сетивата и отключиха своите преживявания. В книгата за впечатления бяха написани прекрасни и вълнуващи думи – за нашата игра, за чувствата, които сме събудили, за важните неща в живота!
След кратка пауза през месец октомври предстоят още четири спектакъла за всички онези хора, които не успяха да видят сетивния театър.
Сетивният театър показва, че хора без специално образование също могат да творят изкуство. При нас допълнителен ефект беше играта на хора с увредено зрение, които от една страна представят образи на русалки, компютърни герои, танцови инструктори и тъй насетне, а от друга страна показват елементи от живота на слепите – брайлово писмо, придружаване, ориентиране със завързани очи и други.
Всичко това е една истинска интеграция чрез изкуство!


***
Славянска приказка за оркестър "Спектър"

Известният оркестър за народна музика "Спектър" от Варна с ръководител Николай Докторов навърши 30 години. Това стана през 2020 година. По този повод Фондация "Алтернатива 2002" и Фондация "Съпричастие" разработиха проект към Фонд "Култура" на Община Варна за заснемане на документален музикален филм за историята на оркестъра и неговите постижения. Нарекохме филма "Оркестър "Спектър" в музикалната палитра на град Варна". Но точно когато насрочихме премиера на филма, дойде поредното затваряне поради пандемия.
Мъдрият български народ е казал: "Всяко зло за добро!". През лятото на 2022 година филмът беше представен в конкурсната програма на Международния фестивал за филмово и телевизионно изкуство "Славянска приказка". Условията за участие бяха две: филмът да не е по-стар от 4 години и да не е имал премиера. Нашият филм отговаряше и на двете условия и беше допуснат до финално класиране.
Официалната прожекция на номинираните филми се състоя в София, в зала "Сити марк арт център" на 3 септември 2022 година. Нашият филм получи много аплодисменти. На 5 септември беше официалната церемония за награждаване на отличените филми. Филмът "Оркестър "Спектър" в музикалната палитра на град Варна" получи специална награда за документални филми, диплом и статуетка за принос в развитието и укрепването на културните международни връзки в Евразийското пространство и социалната значимост на филмовото изкуство.
Наградата получи Веселина Стоилова като сценарист на филма. В своето кратко благодарствено слово тя подчерта, че в изкуството няма хора с увреждания и без увреждания, в изкуството има само творци, способни да творят красота.
Това отличие е може би най-високото за произведение на визуалното изкуство, посветено на дейността на слепите хора. Оркестър "Спектър" е ярък пример на интеграция чрез изкуство, тъй като в него през всичките вече 32 години работят съвместно невиждащи и виждащи музиканти и певци. Това е още едно доказателство, че изкуството е най-прекият път към интеграция в обществото.

Веселина СТОИЛОВА
Назад

Всички статии на Брой 10, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Ноември
15 ОКТОМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН
Живот като на родео
ДАРИТЕЛСТВО
Пореден жест на търговска верига "БИЛЛА – България"
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Варна
Велико Търново
Мездра
Русе
ПОРТРЕТ
Представяме ви проф. Стоян Михов
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
РЕХАБИЛИТАЦИЯ
Трета национална конференция по ориентиране и мобилност
С ПОЛЪХ НА ЕСЕН
Наслука и във второто десетилетие
СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ
Нова крачка в развитието на социалните услуги за хората със зрителни увреждания
СПОРТ
Десето държавно първенство по шоудаун
Национален турнир по боулинг за купа "Марица"
ЮБИЛЕЙ
Кръгла маса "60 години организирана спортна дейност сред незрящите" и национален турнир по боулинг
Архив на изданието
1 2 3