Брой 10, 2022

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Велико Търново


"Опознай Родината за да я обикнеш!"

Екскурзионно пътешествие

Всички сме чували известния девиз на Алеко Константинов. Думите му са мотивиращи и силно емоционални, изпълнени с патриотизъм и обич към страната ни! Този паметен завет ни води в стремежа чрез дейността си в областта на културата и родинознанието да се докосваме до скъпи и свещени за българите родни места.
И тази година Великотърновската териториална организация към Съюза на слепите в България организира и проведе на 9 септември 2022 г. еднодневно пътуване до интересни и романтични географски, културни и исторически места.

ПОСЕЩЕНИЕ НА МУЗЕЯ НА КОЛЮ ФИЧЕТО В ДРЯНОВО
Първият обект, посетен в нашия маршрут, бе Музеят на Колю Фичето в Дряново. В него се докоснахме до света не само на великия възрожденски строител Никола Фичев (1800 - 1881), а на цяла една епоха, когато са изучавали занаята не в училище или университет, а направо от старите майстори. И строежите са правени не за отчитане на дейност по проект или мандат, а така че да бъдат използвани от поколения след това и да будят у тях гордост.
С любопитство и интерес изслушахме съдържателната беседа на служителката от музея, която беше наш екскурзовод сред многообразието от ценности в съкровищницата на това кътче, съхранило част от възрожденската ни история!
Прекрасни макети, ценни инструменти, архивни и нови снимки на строежите на Първомайстора, негови лични вещи, удивителни образци за дърворезба, цитати от учени и пътешественици и прочее реликви съдържат приземният и двата горни етажа на експозицията. Музеят е основно ремонтиран през 2010 г. и присъства в списъка на БТС - "Стоте национални туристически обекта на България", от което се възползваха нашите членове, за да заверят с печати и попълнят личния си списък с посетени места в туристическата си книжка!


ПОСЕЩЕНИЕ НА ЕТНОГРАФСКИ КОМПЛЕКС "ЕТЪРА" КРАЙ ГАБРОВО
Следващото приключение в нашата пътешественическа експедиция стана регионалният етнографски комплекс "Етър" - музей на открито, разположен в квартал "Етъра" на Габрово. Той е същинска машина на времето, пренасящ ни в годините на българското Възраждане с типичните за онова време архитектура, бит и занаяти, представени с 16 вида образци! Той е първият по рода си музей на открито в България. Открит е на 7 септември 1964 г. на 8 км южно от основната част на град Габрово.
Разположено в омайна долина на Предбалкана, още на входа си това кътче съхранена българска история ни посреща с богата премяна от зеленина, напевен ромон на близката рекичка и много романтика с душевен разкош. Калдъръмените улички водят до кокетни къщи, приютили в приземните си етажи занаятчийски работилници, дюкянчета и експозиции, а на горните си етажи предлагащи домашен уют, тишина и спокойствие с интериор от отминали времена, обзаведен с вкус и стил, така че да осигурява красота и удобство.
Каменните мостове, реката с водопади, работилниците на майсторите в различни занаяти придават чара на това забележително място! Най-впечатляващи са функциониращите 10 съоръжения, задвижвани от силата на течащата вода, умело насочена по система от канали из комплекса. В духа на новото ни време това са напълно екологично съобразни съоръжения, зависими единствено от дебита на водата и неотделящи вредни емисии и отпадъци. И всичко това сме го имали далеч преди да възникне понятието "Екология" и да се мисли за опазване на природата!
За нас съприкосновението с атмосферата на Възрожденска България бе вълнуващо преживяване, а множеството забележителности ни предоставиха възможност да направим много фотоспомени. От множеството работилнички желаещите можаха да си купят както сувенири, така и разни вкусотийки, приготвяни на място по старинни рецепти.
Етнографският комплекс "Етъра" също е част от "Стоте национални туристически обекта".
Уморени, но доволни отпътувахме към град Габрово, където ни очакваха вкусен обяд и заслужена почивка.

ПОСЕЩЕНИЕ НА ДОМА НА ХУМОРА И САТИРАТА
Следваща забележителност в маршрута на септемврийското ни пътешествие бе "Дом на хумора и сатирата" в град Габрово.
На входа ни посреща скулптурна композиция в чест на народния шегаджия Хитър Петър, възседнал вярното си магаре. Във фоайето на Дома ни приветства представителка на екипа на този храм на шегата и ведрото настроение, която представи дейността му и експозициите, разположени по четирите етажа. В приземното пространство за посетителите е магазинът за сувенири, картички и книги, свързани с град Габрово и с шеговития нрав на жителите му. В съседство има пространствен лабиринт с огледални стени, в който може да се изпита способността за ориентиране в непривична обстановка, като емоцията може да се допълни в помещението за светлинни ефекти наблизо. За радост на децата и за любителите на фотоспомени в залата е експонирана огромна плюшена котка.
Наниз от старинни медни хлопатари посреща с кадифен звук гостите на Дома в началото на стъпалата към етажите.
В залите са обособени тематични пространства за българска и чуждестранна художествена живопис. Картините са посветени на различни актуални за съвремието ни теми, сред които са нрави и морал, екология и политика. В отделни ниши са изложени композиции от абстрактни скулптурни творения, чиито внушения са по-скоро понятни на създателите им, а за повечето посетители вероятно са по-скоро безсмислени.
По стените на залите и чрез екранни панели се прожектират кратки видеоклипове за града, духа на шегобийците и творчеството, създадено от този техен импулс.
Интерес представлява стената със стационарни телефони, от които при натиснат избран по желание бутон на цифровата клавиатура в слушалката се чува запис на габровски анекдот.
Развеселяваща е и стената с кривите огледала, показваща застаналия пред тях посетител в необичайна визия.
Романтично място е и залата със синтетичната гора, която макар и с дървета от изкуствени материали все пак е красива и радваща. Алея, оформена като същинска тревна поляна, предлага реални пейки, на които посетителят може да приседне за отдих и съзерцание на творението, в търсене на замисъла, вложен от създателя в дървета с корони от електрически лампи по клоните, преди да продължи с обиколката си.
Любопитна е иновативната тоалетна, в която необичайното са текстилните допълнения за удобство на седящия, позлатената санитарна арматура и фигурките на две пъстропери птици в полет, опънали златна лента с надпис "Само тук съм сам!" над тоалетния блок, създаващи аналогия с царски трон. От говорители в кабината се чуват записи на птиче чуруликане и може би само липсата на освежител за въздуха с подходящ аромат не достига за пълно отпускане в тази деликатна обстановка. До изхода от тоалетната на масичка пред огледало са поставени анкетни карти, предназначени за габровския кмет, една от които желаещият попълва и пуска в близката кутия. Описвам това, впечатлен от особеното предпочитание на мнозина да се фотографират в тази обстановка!
Специално място е отделено за символа на габровци - котарака с отрязана опашка, считан за талисман на Дома на хумора и сатирата. Поверие гласи, че да докоснеш носа на котарака дарява късмет и ведро настроение. Скулптурата на котарака, около чиито крака са парчето от опашката му и ножицата, с която е отрязана, е също желано място, където посетителите си правят снимки за спомен.
Още изкушаващи места за снимки са скулптурите на Дон Кихот в доспехите на Рицаря на печалния образ, с щит и с копие в ръце, възседнал верния си кон Росинант, следван от предания оръженосец Санчо Панса, яхнал послушното си магаре. Още една забележителност е разтроената скулптурна фигура на Чарли Чаплин, символизираща многопластовите му хумор и ирония. Любопитен е и слънчевият часовник, отмерващ времето по габровски – пестеливо, чрез сянка от слънчевата светлина, но работещ само в безоблачни дни. Описаните скулптури на литературни герои и часовникът са достъпни по всяко време в прилежащата към Дома зона за отдих с пейки за почивка и кафе-машина за топли напитки.
След натрупаните впечатления от посещенията на обектите по планирания маршрут в късния следобед на същия ден потеглихме с автобуса обратно към родното ни Велико Търново.
Екскурзионното пътешествие бе осъществено с подкрепата на община Велико Търново, която осигури транспорта и пое разходите по него.

Пенчо ВАСИЛЕВДа улучиш десятката!

Това е желанието на състезателите във всеки вид спорт! Към тази цел вложиха сили и умения хората с увредено зрение от ТО - Велико Търново към Съюза на слепите в България по време на състоялото се поредно събитие в спортния календар на организацията.
На 9 септември в спортния комплекс към МОЛ - Габрово се проведе индивидуален турнир по боулинг, в който участваха изявени представители от общността на хората със зрителни затруднения. Състезанието се реализира на четири писти с екипи от по 4 човека. В 10 тура всеки състезател имаше по два опита. Крайният резултат се формира чрез натрупване на брой улучени кегли към общия постигнат сбор успешни попадения, постигнати от всеки състезател. Турнирът премина емоционално и резултатно, съчетавайки полезното с приятното. Най-добре представилите се оформят отбора за бъдещия регионален турнир по боулинг, който ще се проведе между състезатели от териториалните съюзни организации в регион Габрово към ССБ.
След приключването на участията електронната система за управление калкулира постиженията на всеки състезател и изведе селекция на победителите.

Ето резултатите на най-успешно представилите се майстори на боулинга.
Жени:
първо място - Теодора Обретенова,
второ място - Румяна Карачорова,
трето място - Галина Таева.
Мъже:
първо място - Пенчо Василев,
второ място - Иван Дончев,
трето място - Йордан Тодоров.
Победителите в турнира бяха наградени с персонални медали за отличие, осигурени от Община Велико Търново и връчени от проф. Маргарита Тодорова - член на Лайънс клуб "Велико Търново – Царевец".
Турнирът и участието в него станаха възможни благодарение на подкрепата от Община Велико Търново, осигурила транспорта, и Лайънс клуба, финансирал разходите по състезанието.
Турнирът по боулинг бе част от програмата за екскурзионно пътешествие 2022 година.

Пенчо ВАСИЛЕВ

Спортни умения, жизнерадост и дръзновение

Като един от начините за себеизразяване, себедоказване и осмисляне на личното време различните спортни инициативи в дейността на ТО на ССБ за община Велико Търново предоставят на хората възможности заедно да съпреживеят моменти, в които да реализират своите умения и качества, да докажат себе си! Състезанията - отборни и индивидуални, са част от работната програма в организацията ни. Най-достъпни за хората с увредено зрение са тихите спортове, при които акцентите са съобразителност, логическо мислене и находчивост.
На 10 септември в голямата зала на Клуба на пенсионера и инвалида във Велико Търново се проведоха едновременно две спортни състезания - индивидуален турнир по табла и индивидуален турнир по домино. В продължение на три часа надпревара състезателите вложиха време, умения и усърдност, давайки най-доброто от себе си.
На финала се оформиха следните резултати.

Крайно класиране в турнира по табла:

първо място - Ненчо Обретенов,
второ място - Валери Николов,
трето място - Иван Ангелов.

Крайно класиране по домино:

Група А:
първо място - Елица Йосифова.
Група Б:
първо място - Пенчо Василев.

Участниците и победителите в състезанията бяха поздравени за достойното си представяне от председателя на териториалната организация на ССБ Ненчо Обретенов, който връчи медалите на заелите призовите места.
След спортните събития за състезателите имаше вкусен обяд.

Пенчо ВАСИЛЕВ


Назад

Всички статии на Брой 10, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Ноември
15 ОКТОМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН
Живот като на родео
ДАРИТЕЛСТВО
Пореден жест на търговска верига "БИЛЛА – България"
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Варна
Велико Търново
Мездра
Русе
ПОРТРЕТ
Представяме ви проф. Стоян Михов
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
РЕХАБИЛИТАЦИЯ
Трета национална конференция по ориентиране и мобилност
С ПОЛЪХ НА ЕСЕН
Наслука и във второто десетилетие
СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ
Нова крачка в развитието на социалните услуги за хората със зрителни увреждания
СПОРТ
Десето държавно първенство по шоудаун
Национален турнир по боулинг за купа "Марица"
ЮБИЛЕЙ
Кръгла маса "60 години организирана спортна дейност сред незрящите" и национален турнир по боулинг
Архив на изданието
1 2 3 4 5