Брой 10, 2022

Тема: СПОРТ

Десето държавно първенство по шоудаун


През 60-те години на ХХ век Джо Луис - напълно незрящ канадец, искал да намери спорт, съобразен със спецификите на хората със зрителни проблеми, така че те да могат да играят без помощта на зрящите. Стигнало се до създаването на играта шоудаун, която сега се играе от хора със зрителни проблеми, както и от зрящи навсякъде по света. През годините Патрик Йорк - напълно незрящ канадски атлет, обединил усилията си с Луис за усъвършенстване на правилата и екипировката.
Допълнителни правила възникнали от различни страни на света, за да се превърне играта в такава, каквато е днес. Шоудаунът постигнал международен успех на дебюта си като рекреационен спорт по време на Олимпиадата за хора с увреждания през 1980 г. в Арнем, Холандия. Международният интерес бил възбуден и шоудаунът бил практикуван за рекреация на Олимпиадата за хора с увреждания в Лонг Айлънд, САЩ през 1984 г., Летните параолимпийски игри в Сеул, Южна Корея през 1988 г., Младежките игри през 1990 г. в Сент Етиен, Франция, Световния шампионат в Асен, Холандия през 1990 г., Летните параолимпийски игри в Барселона и на летните параолимпийски игри в Атланта, САЩ през 1996 година.
Днес шоудаунът е разпространен в държави из цяла Европа и в няколко държави в Африка, Азия, а също така и в Южна Америка. В Северна Америка, където е бил създаден, по ирония на съдбата бавно прекосява границата към масовата практика.
В Европа шоудаун се играе в повече от 20 държави – Белгия, България, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Холандия, Норвегия, Полша, Словакия, Словения, Швеция и Турция.
Юбилейното десето държавно първенство по шоудаун у нас се проведе в Обзор между 21 и 25 септември. То бе организирано от федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания".
Тази година първенството имаше много по-масов характер в сравнение с предишни години, защото отпуснатите за него средства бяха много повече, което позволи в него да участват 80 състезатели от 16 спортни клуба.
Интересно е едно такова мащабно спортно събитие да бъде отразено и от гледната точка на участник, защото тази година реших да бъда не само наблюдател, но и да се включа в играта.
След малко над 10 часа тренировки като дебютант се класирах в средата на втора дивизия жени, но за втори път открих, че играта е изключително увлекателна и разбуждаща спортния дух у състезателите.
На осмото държавно първенство, проведено пак в Обзор преди две години, аз просто видях как се държи хилка и как се разиграва топчето. Тогава бях описала по-подробно какво представлява играта, но сега се запознах с правилника и открих, че той е в доста голям обем и че съществуват много строги правила, за неспазването на които следват и строги наказания за участника.
Разбрах също така, че мъжкият и дамският шоудаун се различават по стил на игра, но и че тази разлика е чисто символична, т.е. не е забранено жена да играе силово, както и мъж да удря топчето по-фино.
В играта има удари, когато ако ръката не е защитена със специална ръкавица, играчът може да приключи и със счупени кости.
По време на всеки мач трябва много да се внимава да не се допускат грешки като удар на топчето в средната дъска, дълъг удар, двоен удар, докосване на топчето до тялото, изпращането му извън масата или пък ползване на свободната ръка при игра. Също така е строго забранено да се говори по време на играта, да се коментира собствената игра или тази на противника, а спорове със съдията са съвършено недопустими.
Всяко едно от тези нарушения неминуемо носи точка на противника и по този начин играчът губи бързо играта.
Състезателите са длъжни да се явяват за началото на мач точно навреме, защото след петминутно изчакване при неявяване противникът печели служебно.
Всяко нарушение дава на противника една точка, а всеки гол – две.
Така че преди да решите да се заемете с шоудаун, трябва много внимателно да прочетете правилника и да го научите.
По време на десетото държавно първенство бяха изиграни за три дни около 250 мача на 3 маси, разположени на отдалечени едно от друго места, за да не си пречат, защото въпреки пълната тишина, която трябва да се спазва по време на играта, самата тя е много шумна.
В края на третия ден се оформи и класирането на участниците по дивизии.
В трета дивизия мъже първи стана Боян Башев от ОСКСГ "Марица" - Пловдив.
Второто място завоюва Васил Атанасов от същия клуб, а трети се класира Николай Дамянов от СКС "Успех" - Варна.
Това изпраща тримата от трета във втора дивизия.
Във втора дивизия мъже първи стана Даниел Гюлов от СКХУ "Пазарджик".
Втори се класира Николай Живков от СКИ "Витоша".
Третото място спечели Пламен Стоилов от СКИ "Вихър" - Варна.
Това им осигурява преминаването в първа дивизия, където шампионът тази година е Хакан Осман от УСК "Болид" - София. Той завоюва титлата в напрегнат финален мач срещу Михаил Петров от СКИ "Атлет" - Варна, който стана вицешампион. Трети остана Николай Желязков от СКИ "Витоша" - София.
Във втора дивизия жени, където бях включена като участник и аз, първа стана Иванка Вашкова от СК "Успех" - София.
Второто място завоюва Илинка Пупева от СК "Пирин спорт 2013" - Благоевград, а трета се класира Величка Николова от СКИ "Пираните" - София.
В първа дивизия жени тазгодишният шампион е Бехие Ахмед от СКИ "Витоша" - София, а вицешампион е Силвия Чаушева от същия клуб. Третото място остана за Камелия Добрева от СКИ "Атлет" - Варна.
Първенството премина при строго спазване на правилника, времевата схема и игровата дисциплина.
Тук е мястото за благодарност към целия персонал на хотел "Хоризонт" и неговия управител г-н Кирил Стоянов, който винаги откликва с готовност на всички организационни, културни и спортни инициативи на организацията ни.
Благодарност и към всички съдии за тяхната обективност и безпристрастност по време на мачовете.
Те бяха и едни от най-натоварените през трите дни на първенството, в които, както споменах, бяха проведени около 250 мача.
Ето и техния състав:


Съдийска маса
1. Добромир Удрев
2. Николай Желязков
3. Христомир Пандов

Главни съдии
4. Виктория Димитрова
5. Диляна Маджарова
6. Теодора Николова
7. Силвия Иванова
8. Гергана Траянова
9. Боряна Петкова

Скор рефери
10. Мартин Желязков
11. Теодор Стоянов
12. Геновева Зашева
13. Евелина Николова
14. Бончо Бонев
15. Анита Йосифова


Огромни благодарности и за екипа на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания", които се справиха отлично с достатъчно трудната организация на едно такова мащабно спортно събитие.
В заключение бих искала да кажа отново, че играта шоудаун е действително сериозно предизвикателство и всъщност е изключително трудна. Необходими са много, много часове тренировки, за да се изработят бързи рефлекси, правилен слух и тактически умения у играчите.
Силно се надявам и през следващата година на този спорт за незрящи да бъде обърнато сериозно внимание, и за следващото държавно първенство да бъде отпуснат достатъчно сериозен бюджет, за да могат да се включат повече участници.
Тези участници обаче трябва да се отнасят сериозно към шоудауна и да идват добре подготвени, за да представят достойно не само себе си, но и спортните клубове, в които членуват.

Марина ПЕТКОВАНазад

Всички статии на Брой 10, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Ноември
15 ОКТОМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН
Живот като на родео
ДАРИТЕЛСТВО
Пореден жест на търговска верига "БИЛЛА – България"
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Варна
Велико Търново
Мездра
Русе
ПОРТРЕТ
Представяме ви проф. Стоян Михов
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
РЕХАБИЛИТАЦИЯ
Трета национална конференция по ориентиране и мобилност
С ПОЛЪХ НА ЕСЕН
Наслука и във второто десетилетие
СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ
Нова крачка в развитието на социалните услуги за хората със зрителни увреждания
СПОРТ
Десето държавно първенство по шоудаун
Национален турнир по боулинг за купа "Марица"
ЮБИЛЕЙ
Кръгла маса "60 години организирана спортна дейност сред незрящите" и национален турнир по боулинг
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6