Брой 11, 2022

Тема: 60 ГОДИНИ ГОВОРЕЩА КНИГА

Нашите будителиВ Деня на народните будители – 1 ноември, в залата на Централно управление на ССБ се събраха множество културни деятели от средите на незрящите, за да отбележат заедно 60-годишнината на говорещата книга в България.

След като председателят Васил Долапчиев приветства присъстващите, бившият ръководител на звукозаписното студио на съюза Стоян Васев говори за историята на аудиокнигите в световен план и възникването и развитието им у нас.
На срещата присъстваха председателят на Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928" Йордан Младенов, зам.-директорът на Училището за деца с нарушено зрение в София – Любомир Велков, председателят на РО - София Маньо Алексиев, бивши и настоящи служители в звукозаписното студио, читатели и четците, даряващи ни гласовете си в миналото и в настоящето.
Имаше много изказвания от читатели, които разказаха спомени, споделиха личното си отношение към аудиокнигите, дадоха някои препоръки и поздравяваха работещите в студиото с празника.
Бяха зададени и някои въпроси, най-вече касаещи цените на книгите при абонамент за лична фонотека.
Тук е добре да се внесе известна яснота. Когато фонобиблиотеката се ползва на библиотечен принцип, което е и първоначалното ѝ предназначение, т.е. – читателят взема книга, прочита я и я връща – услугата е напълно безплатна. Ако си спомняте, преди години бе премахнат и членският внос за читателите на аудиокниги. По друг начин обаче стоят нещата, когато читател желае да придобие за себе си книги по свой избор, например върху собствен носител (флаш-памет). В този случай е нормално да бъде заплатена символичната цена от 0,50 лв. за книга, не толкова с някаква комерсиална цел, а за да бъде оценен най-малкото трудът на служителя, който ще се ангажира с издирване на определените книги и тяхното копиране върху носителя. Освен това по този начин заплащането остойностява самите книги и по някакъв начин ангажира морално желаещите да се сдобият с тях. Представете си за колко отделено време и труд става въпрос, когато личният електронен носител е 64- или 128-, а в някои случаи дори 256-гигабайтов и желанието на читателя е той да бъде изцяло запълнен с литература. Нека го сравня със закупуването на хартиена книга от книжарница. Общо взето това е принципът и в това няма нищо осъдително. От друга страна, налице е и алтернативният начин за получаване на говорещи книги, а именно онлайн ресурсът, който е напълно безплатен.
Много хубави думи се чуха по адрес на настоящия ръководител на студиото Светослав Калвин, на дългогодишния служител в него Ирина Захариева, та дори по адрес на редактора на списанията.
Гост на тържеството бе и актрисата Гергана Стоянова, която също говори пред присъстващите и чийто глас ние чуваме постоянно в ежедневието си чрез компютрите и мобилните си устройства.
Всеки можеше да сподели мисли, мнения и да изкаже препоръките си към работата на студиото.
Срещата приключи със скромен коктейл.
Пожелаваме и ние на добър час на колегите от звукозаписното студио. Работете със същия ентусиазъм, отдаденост и старание! Бъдете винаги едни от будителите за хората лишени от зрение, дарявайки им удоволствието от съприкосновението с говорещата книга! Бъдете ни живи и здрави и вие, наши четци, даряващи ни гласовете си и приели ни като свои приятели! Благодарим ви и много ви обичаме!

Марина ПЕТКОВАНазад

Всички статии на Брой 11, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Декември
60 ГОДИНИ ГОВОРЕЩА КНИГА
Нашите будители
ДОСТЪПНОСТ
Айфоните помагат на незрящи европейци да пресичат улицата
ДУХ И МАТЕРИЯ
Виртуалният нов свят
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Разград
Силистра
Русе
Велико Търново
Добрич
Благоевград
Видин
Пловдив
КУЛТУРА
Една дълбока и прекрасна молитва
ОБЩЕСТВО
Хората имат различни звезди
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
"Липсата на зрение не е пречка човек да разгърне потенциала си и да даде най-доброто от себе си на другите"
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Синдром на Чарлз Боне
ПСИХОЛОГИЯ
Как властта има власт над нас и защо светът е различен за тези с власт и за обезвластените?
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
Архив на изданието
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022