Брой 11, 2022

Тема: 60 ГОДИНИ ГОВОРЕЩА КНИГА

Нашите будителиВ Деня на народните будители – 1 ноември, в залата на Централно управление на ССБ се събраха множество културни деятели от средите на незрящите, за да отбележат заедно 60-годишнината на говорещата книга в България.

След като председателят Васил Долапчиев приветства присъстващите, бившият ръководител на звукозаписното студио на съюза Стоян Васев говори за историята на аудиокнигите в световен план и възникването и развитието им у нас.
На срещата присъстваха председателят на Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928" Йордан Младенов, зам.-директорът на Училището за деца с нарушено зрение в София – Любомир Велков, председателят на РО - София Маньо Алексиев, бивши и настоящи служители в звукозаписното студио, читатели и четците, даряващи ни гласовете си в миналото и в настоящето.
Имаше много изказвания от читатели, които разказаха спомени, споделиха личното си отношение към аудиокнигите, дадоха някои препоръки и поздравяваха работещите в студиото с празника.
Бяха зададени и някои въпроси, най-вече касаещи цените на книгите при абонамент за лична фонотека.
Тук е добре да се внесе известна яснота. Когато фонобиблиотеката се ползва на библиотечен принцип, което е и първоначалното ѝ предназначение, т.е. – читателят взема книга, прочита я и я връща – услугата е напълно безплатна. Ако си спомняте, преди години бе премахнат и членският внос за читателите на аудиокниги. По друг начин обаче стоят нещата, когато читател желае да придобие за себе си книги по свой избор, например върху собствен носител (флаш-памет). В този случай е нормално да бъде заплатена символичната цена от 0,50 лв. за книга, не толкова с някаква комерсиална цел, а за да бъде оценен най-малкото трудът на служителя, който ще се ангажира с издирване на определените книги и тяхното копиране върху носителя. Освен това по този начин заплащането остойностява самите книги и по някакъв начин ангажира морално желаещите да се сдобият с тях. Представете си за колко отделено време и труд става въпрос, когато личният електронен носител е 64- или 128-, а в някои случаи дори 256-гигабайтов и желанието на читателя е той да бъде изцяло запълнен с литература. Нека го сравня със закупуването на хартиена книга от книжарница. Общо взето това е принципът и в това няма нищо осъдително. От друга страна, налице е и алтернативният начин за получаване на говорещи книги, а именно онлайн ресурсът, който е напълно безплатен.
Много хубави думи се чуха по адрес на настоящия ръководител на студиото Светослав Калвин, на дългогодишния служител в него Ирина Захариева, та дори по адрес на редактора на списанията.
Гост на тържеството бе и актрисата Гергана Стоянова, която също говори пред присъстващите и чийто глас ние чуваме постоянно в ежедневието си чрез компютрите и мобилните си устройства.
Всеки можеше да сподели мисли, мнения и да изкаже препоръките си към работата на студиото.
Срещата приключи със скромен коктейл.
Пожелаваме и ние на добър час на колегите от звукозаписното студио. Работете със същия ентусиазъм, отдаденост и старание! Бъдете винаги едни от будителите за хората лишени от зрение, дарявайки им удоволствието от съприкосновението с говорещата книга! Бъдете ни живи и здрави и вие, наши четци, даряващи ни гласовете си и приели ни като свои приятели! Благодарим ви и много ви обичаме!

Марина ПЕТКОВАНазад

Всички статии на Брой 11, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Декември
60 ГОДИНИ ГОВОРЕЩА КНИГА
Нашите будители
ДОСТЪПНОСТ
Айфоните помагат на незрящи европейци да пресичат улицата
ДУХ И МАТЕРИЯ
Виртуалният нов свят
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Разград
Силистра
Русе
Велико Търново
Добрич
Благоевград
Видин
Пловдив
КУЛТУРА
Една дълбока и прекрасна молитва
ОБЩЕСТВО
Хората имат различни звезди
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
"Липсата на зрение не е пречка човек да разгърне потенциала си и да даде най-доброто от себе си на другите"
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Синдром на Чарлз Боне
ПСИХОЛОГИЯ
Как властта има власт над нас и защо светът е различен за тези с власт и за обезвластените?
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
Архив на изданието
1 2 3 4