Брой 11, 2022

Тема: КУЛТУРА

Една дълбока и прекрасна молитваХорът на слепите "Академик Петко Стайнов" изнесе концерт по повод Международния ден за солидарност с хората със зрителни увреждания. Събитието се състоя в зала "България" на 15 октомври и премина под надслова "Молитва".
"Нека в тези трудни и тревожни времена се помолим за здраве и мир. Да се опитаме да се вгледаме в себе си, да се смирим. Да проявяваме повече разум и да бъдем по-добри", каза по време на концерта Петър Матев, който е диригент на състава от 1997 година.
Пред публиката хорът изпълни църковнославянски песнопения. Прозвучаха творби на Добри Христов, Апостол Николаев Струмски, Павел Чесноков, Александър Архангелски, Сергей Рахманинов, Стеван Мокраняц и други.
Без преувеличение може да се твърди, че подборът на произведенията и изпълнението им от хористите успя да докосне сърцето и да стисне за гърлото публиката в залата. Сълзи в очите предизвикаха брилянтните гласове на солистите Нели Стойчева, Ивайло Донков, Петър Петров и Антон Петров.
Безспорно очевидно бе, че диригентът Петър Матев работи с хора, влагайки цялата си душа и с голямо сърце.
"Хорът на слепите "Акад. Петко Стайнов" с диригент Петър Матев заема достойно място като един от водещите състави в българската музикална култура. Уникалният певчески колектив от талантливи хора със зрителни увреждания доказва, че музиката е смисъл в живота им, а професионализмът – на световно ниво", гласеше поздравителният адрес, изпратен от Албена Атанасова - заместник-кмет на София.
Приветствие бе прочетено и от името на Йордан Младенов - председател на Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928". "Подадохте ръка на незрящите хористи, когато съществуването на техния хор беше поставено под въпрос. Днес имаме възможността да ги чуем с нов репертоар и ново вдъхновение за бъдещи творчески успехи", бе написал той по адрес на диригента на хора Петър Матев.
Концертът се реализира с финансовата подкрепа на национален фонд "Култура", по програмата "Социално ангажирани изкуства".
Професионалният смесен хор на слепите е основан през 1935 г. от композитора Михаил Шекерджиев под името "Балкан”, а от 17 ноември 1986 г. негов патрон е един от най-големите български композитори - академик Петко Стайнов.
На 1 октомври 1948 г. с правителствен указ хорът е обявен за професионален и става първият в света смесен хор от слепи изпълнители, субсидиран от държавата.
Незрящите хористи издават грамофонни плочи, аудиокасети, два компактдиска, правят записи в Българското национално радио и изнасят концерти в страната и чужбина. Хорът е удостоен с много награди и отличия от фестивали и конкурси, сред които орден "Свети свети Кирил и Методий" (първа степен), "Златна лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци и "Златен плакет" на Българския хоров съюз.
От 1997 г. диригент на състава е Петър Матев. Той завършва Националната музикална академия "Професор Панчо Владигеров" в София със специалност хорово дирижиране - в класа на проф. Стоян Кралев. Работи с различни хорови формации – детски, мъжки, смесени, фолклорни, с които концертира в Германия, Франция, Италия, Гърция, Швейцария, Люксембург, Испания, Турция, Република Северна Македония, Австрия.
И отново без преувеличение ще кажа, че у мен този концерт предизвика букет от емоции, но и чувство на гордост, тъй като имам и сантименти към състава като бивш хорист.
Този концерт наистина остави една много светла диря в душата ми, а посланието му бе особено стойностно в тревожното време, в което живеем сега.

Марина ПЕТКОВА
Назад

Всички статии на Брой 11, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Декември
60 ГОДИНИ ГОВОРЕЩА КНИГА
Нашите будители
ДОСТЪПНОСТ
Айфоните помагат на незрящи европейци да пресичат улицата
ДУХ И МАТЕРИЯ
Виртуалният нов свят
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Разград
Силистра
Русе
Велико Търново
Добрич
Благоевград
Видин
Пловдив
КУЛТУРА
Една дълбока и прекрасна молитва
ОБЩЕСТВО
Хората имат различни звезди
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
"Липсата на зрение не е пречка човек да разгърне потенциала си и да даде най-доброто от себе си на другите"
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Синдром на Чарлз Боне
ПСИХОЛОГИЯ
Как властта има власт над нас и защо светът е различен за тези с власт и за обезвластените?
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
Архив на изданието
1 2 3 4