Брой 11, 2022

Тема: КУЛТУРА

Една дълбока и прекрасна молитваХорът на слепите "Академик Петко Стайнов" изнесе концерт по повод Международния ден за солидарност с хората със зрителни увреждания. Събитието се състоя в зала "България" на 15 октомври и премина под надслова "Молитва".
"Нека в тези трудни и тревожни времена се помолим за здраве и мир. Да се опитаме да се вгледаме в себе си, да се смирим. Да проявяваме повече разум и да бъдем по-добри", каза по време на концерта Петър Матев, който е диригент на състава от 1997 година.
Пред публиката хорът изпълни църковнославянски песнопения. Прозвучаха творби на Добри Христов, Апостол Николаев Струмски, Павел Чесноков, Александър Архангелски, Сергей Рахманинов, Стеван Мокраняц и други.
Без преувеличение може да се твърди, че подборът на произведенията и изпълнението им от хористите успя да докосне сърцето и да стисне за гърлото публиката в залата. Сълзи в очите предизвикаха брилянтните гласове на солистите Нели Стойчева, Ивайло Донков, Петър Петров и Антон Петров.
Безспорно очевидно бе, че диригентът Петър Матев работи с хора, влагайки цялата си душа и с голямо сърце.
"Хорът на слепите "Акад. Петко Стайнов" с диригент Петър Матев заема достойно място като един от водещите състави в българската музикална култура. Уникалният певчески колектив от талантливи хора със зрителни увреждания доказва, че музиката е смисъл в живота им, а професионализмът – на световно ниво", гласеше поздравителният адрес, изпратен от Албена Атанасова - заместник-кмет на София.
Приветствие бе прочетено и от името на Йордан Младенов - председател на Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928". "Подадохте ръка на незрящите хористи, когато съществуването на техния хор беше поставено под въпрос. Днес имаме възможността да ги чуем с нов репертоар и ново вдъхновение за бъдещи творчески успехи", бе написал той по адрес на диригента на хора Петър Матев.
Концертът се реализира с финансовата подкрепа на национален фонд "Култура", по програмата "Социално ангажирани изкуства".
Професионалният смесен хор на слепите е основан през 1935 г. от композитора Михаил Шекерджиев под името "Балкан”, а от 17 ноември 1986 г. негов патрон е един от най-големите български композитори - академик Петко Стайнов.
На 1 октомври 1948 г. с правителствен указ хорът е обявен за професионален и става първият в света смесен хор от слепи изпълнители, субсидиран от държавата.
Незрящите хористи издават грамофонни плочи, аудиокасети, два компактдиска, правят записи в Българското национално радио и изнасят концерти в страната и чужбина. Хорът е удостоен с много награди и отличия от фестивали и конкурси, сред които орден "Свети свети Кирил и Методий" (първа степен), "Златна лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци и "Златен плакет" на Българския хоров съюз.
От 1997 г. диригент на състава е Петър Матев. Той завършва Националната музикална академия "Професор Панчо Владигеров" в София със специалност хорово дирижиране - в класа на проф. Стоян Кралев. Работи с различни хорови формации – детски, мъжки, смесени, фолклорни, с които концертира в Германия, Франция, Италия, Гърция, Швейцария, Люксембург, Испания, Турция, Република Северна Македония, Австрия.
И отново без преувеличение ще кажа, че у мен този концерт предизвика букет от емоции, но и чувство на гордост, тъй като имам и сантименти към състава като бивш хорист.
Този концерт наистина остави една много светла диря в душата ми, а посланието му бе особено стойностно в тревожното време, в което живеем сега.

Марина ПЕТКОВА
Назад

Всички статии на Брой 11, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Декември
60 ГОДИНИ ГОВОРЕЩА КНИГА
Нашите будители
ДОСТЪПНОСТ
Айфоните помагат на незрящи европейци да пресичат улицата
ДУХ И МАТЕРИЯ
Виртуалният нов свят
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Разград
Силистра
Русе
Велико Търново
Добрич
Благоевград
Видин
Пловдив
КУЛТУРА
Една дълбока и прекрасна молитва
ОБЩЕСТВО
Хората имат различни звезди
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
"Липсата на зрение не е пречка човек да разгърне потенциала си и да даде най-доброто от себе си на другите"
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Синдром на Чарлз Боне
ПСИХОЛОГИЯ
Как властта има власт над нас и защо светът е различен за тези с власт и за обезвластените?
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
Архив на изданието
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022