Брой 11, 2022

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Силистра


Да научим децата

По случай Международния ден на белия бастун – 15 октомври, от ЦДГ "Ян Бибиян" - Силистра ме поканиха да разкажа на малчуганите от IV група "Зайо Байо" за това как да общуват с човек без зрение. Децата бяха запознати с начините за придвижване на незрящ човек в пространството. Показах им какво е бял бастун и как незрящият си служи с него. Посредством забавни игри малчуганите се запознаха как правилно се води незрящ човек. Децата влязоха в роли на водач и незрящ, като за целта на едно от децата при сформираните двойки завързахме очите, а партньорът му – водач, го заведе до определено място.
Последва другият начин, по който хората с нарушено зрение могат да се придвижват в пространството, а именно с помощта на кучета-водачи. Пуснахме им образователен филм за училището на фондация "Очи на четири лапи", в което кучетата се подготвят да станат водачи на слепи хора. Предоставихме възможност на всяко от децата да прокара пръстчета по релефните точки на брайловото писмо, с което пишат незрящите.
Дойде ред и за запознаване с работата със съвременните технологии за комуникация. Малчуганите вкупом се спуснаха към мен, когато извадих телефона си, за да видят как работя с говореща програма.
Срещата с малките любопитковци ми донесе удовлетворение и радост.

Красимира ГЕОРГИЕВА


Ден на белия бастун

По повод 15 октомври - Международен ден на белия бастун, РО - Силистра организира информационна кампания, в която взеха участие хора от трите териториални организации от регион Силистра, придружители и гости. Бяха раздадени брошури "Когато сте с хора без зрение" на граждани, присъствали на събитието. Изнесохме лекция за езика на белия бастун като инструмент за придвижване.
На събитието присъства представител на ПП "ГЕРБ" - Дулово – г-жа Теменужка Тодорова, която ни поздрави и дари от свое име прекрасна торта. Поздравени бяхме и от председателя на пенсионерски клуб "Зора" - Дулово г-жа Костадинка Христова, както и от членове на клуба, които ни поднесоха цветя и благодарности за сътрудничеството в съвместната ни дейност, като ни пожелаха да сме здрави и занапред да имаме сили да разнообразяваме ежедневието на хората със зрителни увреждания.

Петранка СТОЯНОВА
Назад

Всички статии на Брой 11, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Декември
60 ГОДИНИ ГОВОРЕЩА КНИГА
Нашите будители
ДОСТЪПНОСТ
Айфоните помагат на незрящи европейци да пресичат улицата
ДУХ И МАТЕРИЯ
Виртуалният нов свят
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Разград
Силистра
Русе
Велико Търново
Добрич
Благоевград
Видин
Пловдив
КУЛТУРА
Една дълбока и прекрасна молитва
ОБЩЕСТВО
Хората имат различни звезди
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
"Липсата на зрение не е пречка човек да разгърне потенциала си и да даде най-доброто от себе си на другите"
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Синдром на Чарлз Боне
ПСИХОЛОГИЯ
Как властта има власт над нас и защо светът е различен за тези с власт и за обезвластените?
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
Архив на изданието
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022