Брой 11, 2022

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Силистра


Да научим децата

По случай Международния ден на белия бастун – 15 октомври, от ЦДГ "Ян Бибиян" - Силистра ме поканиха да разкажа на малчуганите от IV група "Зайо Байо" за това как да общуват с човек без зрение. Децата бяха запознати с начините за придвижване на незрящ човек в пространството. Показах им какво е бял бастун и как незрящият си служи с него. Посредством забавни игри малчуганите се запознаха как правилно се води незрящ човек. Децата влязоха в роли на водач и незрящ, като за целта на едно от децата при сформираните двойки завързахме очите, а партньорът му – водач, го заведе до определено място.
Последва другият начин, по който хората с нарушено зрение могат да се придвижват в пространството, а именно с помощта на кучета-водачи. Пуснахме им образователен филм за училището на фондация "Очи на четири лапи", в което кучетата се подготвят да станат водачи на слепи хора. Предоставихме възможност на всяко от децата да прокара пръстчета по релефните точки на брайловото писмо, с което пишат незрящите.
Дойде ред и за запознаване с работата със съвременните технологии за комуникация. Малчуганите вкупом се спуснаха към мен, когато извадих телефона си, за да видят как работя с говореща програма.
Срещата с малките любопитковци ми донесе удовлетворение и радост.

Красимира ГЕОРГИЕВА


Ден на белия бастун

По повод 15 октомври - Международен ден на белия бастун, РО - Силистра организира информационна кампания, в която взеха участие хора от трите териториални организации от регион Силистра, придружители и гости. Бяха раздадени брошури "Когато сте с хора без зрение" на граждани, присъствали на събитието. Изнесохме лекция за езика на белия бастун като инструмент за придвижване.
На събитието присъства представител на ПП "ГЕРБ" - Дулово – г-жа Теменужка Тодорова, която ни поздрави и дари от свое име прекрасна торта. Поздравени бяхме и от председателя на пенсионерски клуб "Зора" - Дулово г-жа Костадинка Христова, както и от членове на клуба, които ни поднесоха цветя и благодарности за сътрудничеството в съвместната ни дейност, като ни пожелаха да сме здрави и занапред да имаме сили да разнообразяваме ежедневието на хората със зрителни увреждания.

Петранка СТОЯНОВА
Назад

Всички статии на Брой 11, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Декември
60 ГОДИНИ ГОВОРЕЩА КНИГА
Нашите будители
ДОСТЪПНОСТ
Айфоните помагат на незрящи европейци да пресичат улицата
ДУХ И МАТЕРИЯ
Виртуалният нов свят
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Разград
Силистра
Русе
Велико Търново
Добрич
Благоевград
Видин
Пловдив
КУЛТУРА
Една дълбока и прекрасна молитва
ОБЩЕСТВО
Хората имат различни звезди
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
"Липсата на зрение не е пречка човек да разгърне потенциала си и да даде най-доброто от себе си на другите"
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Синдром на Чарлз Боне
ПСИХОЛОГИЯ
Как властта има власт над нас и защо светът е различен за тези с власт и за обезвластените?
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
Архив на изданието
1 2 3 4