Брой 11, 2022

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Велико Търново


Да докоснеш Царевец с ръце

Това вълнуващо изживяване вече е възможно с обемния триизмерен сетивен макет на историческата крепост в столицата на Второто българско царство - Велико Търново. Експонирана под открито небе в центъра на площад "Иван Асен ІІ" за минувачи и за посетители по пътя към реалната крепост, тази нова забележителност в историческия пейзаж на града привлича вниманието към себе си. Макетът може да бъде разгледан и ползван като първоначален ориентир за ландшафта и постройките в крепостта. Това красиво творение може да се докосва от всеки изпитващ преклонение и желание да прегърне и вземе в ръцете си българската светиня.
Макетът на крепостта изобразява чрез релефни форми в умален мащаб основните обекти, разположени на територията на историческия хълм. Пресъздадени са Дворецът на царете с комплекс от тронна зала, библиотека и трапезария, Балдуиновата и една от стражевите кули, Патриаршеската църква, страноприемницата до Западната порта и още много знакови обекти в архитектурния комплекс.
Макетът на "Царевец" е скулптурна композиция, изработена от бронз и месинг, тъй като тези метали са пластични и позволяват по-голяма детайлност в умалени пропорции, доказано са устойчиви на атмосферни въздействия и на докосвания от човешки ръце. Бронзът е приложен за фигурите по макета, а месингът е използван за информационно-указателните табелки с плоскопечатен текст на български и английски език, както и с брайлово описание чрез точкови символи.
Първоначалната идея за появата на това впечатляващо допълнение към историко-архитектурния пейзаж е на хората от "Ротари клуб" в града, които са впечатлени от подобни експозиции в чужбина, както и от първия подобен образец в България, изобразяващ в умален мащаб Морската градина във Варна. Ротарианците подемат инициативата и Велико Търново да придобие своята особена забележителност с пресъздаването на знаковия за града и страната ни хълм с града-столица Царевград Търнов. За реализиране на родолюбивата кауза ротарианците получават подкрепата на Община "Велико Търново", "Зонта клуб", Лайънс клуб "Велико Търново", Лайънс клуб "Янтар", Лайънс клуб – "Велико Търново – Арбанаси" и Лайънс клуб "Царевец". Съдействие за съставяне на пояснителните описания в брайлов текст, отпечатани върху информационна табелка за хора с увредено зрение, оказа териториалната организация на хората с увредено зрение за община Велико Търново към Съюза на слепите в България.
Идейната концепция за обекта е представена на 5 май 2022 г. от президента на "Ротари клуб – Велико Търново" - Венелин Иванов и скулптора Денислав Сираков, в присъствието на Росица Димитрова - директор на Дирекция "Социални дейности и здравеопазване" в Община Велико Търново, в качеството ѝ на представител на местната управа. Присъстваха и хора от Териториалната организация към Съюза на слепите в България. Срещата се проведе в Клуба на пенсионера и инвалида в града.
На 15 юни 2022 г. върху предвидения за позициониране на експозицията терен на площада пред Царевец е поставен прототипът на бъдещия макет, изработен от стиропор и синтетични материали чрез 3D принтиране. На обсъждането присъстваха инициаторите на проекта от "Ротари клуб”, историци, архитекти и хора от организацията на слепите в града. След полученото одобрение и препоръките се пристъпи към реализирането на проекта. Събитието стана известно на обществеността благодарение на присъствалите журналисти.
Започна се усилена дейност по осъществяване на разработката.
Дворцовата зала, библиотеката, трапезарията, двете кули и още много помещения, включени в царския комплекс, арх. Пламен Цанев възстановява виртуално с помощта на специална компютърна програма и дълги проучвания на стари летописи и стенописи. Така е пресъздаден и автентичният вид на Патриаршеската църква.
Макетът с размери 3,20/1,70/0,50 см е дело на скулптора Денислав Сираков. Изработката е по класическа технология, а възстановката на крепостта е правена в продължение на повече от половин година. Сградите са стилизирани, с по-нисък релеф, за да са лесно различими детайлите при допир на незрящите с макета.
Общата сума за реализиране на проекта, събрана от партньорите, надхвърля 32 000 лева.
Официалното откриване на умаленото обемно триизмерно копие на крепостта Царевец се състоя на 26 октомври 2022 г. на площад "Иван Асен ІІ" пред историческия хълм. Събитието бе и част от официалната програма на община Велико Търново за честването на Деня на свети Димитър Солунски, 837 години от въстанието на Петър и Асен и възстановяването на Българската държава след близо 200 години византийско иго.
Събитието уважиха с присъствието си инициаторите от "Ротари клуб", спонсорите от "Зонта" и Лайънс клубовете в града, учени и творци, допринесли за реализирането на макета, кметът инж. Даниел Панов и заместник-кметът Снежана Данова - Иванова в качеството им на представители на общинската управа, членове на Териториалната организация на слепите, журналисти, граждани и гости на града.
Събитието беше открито с обръщение към присъстващите от представителка на "Ротари клуб - Велико Търново", която изрази благодарност за съдействието и подкрепата на всички съпричастни към осъществяването на начинанието.
В своето изявление кметът инж. Даниел Панов поздрави присъстващите с празничния ден и изказа благодарност на ротарианците за патриотичната им инициатива, на партньорските "Зонта" и Лайънс клубове - за оказаната финансова подкрепата, на общината - за активното административно и логистично съдействие в осъществяването на проекта, на учените и творците - за вложените познания, труд, умения и усърдие, чрез които идеята се материализира.
Президентът на "Ротари клуб - Велико Търново" Венелин Иванов резюмира историята на проекта от възникването на идеята до реализирането на макета.
Скулпторът Денислав Сираков сподели как е преминала работата му по изготвянето на прототипа и на окончателния макет, съображенията, от които се е ръководил, и особеностите, които е трябвало да вземе под внимание.
Президентът на "Зонта клуб - Велико Търново" Мария Игнатова и Розалина Панова - президент на Лайънс клуб "Янтар" изказаха признателност за поднесените благодарности, за подкрепата в реализирането на проекта и високата оценка за резултата на каузата.
Ненчо Обретенов – председател на ТО - Велико Търново сподели с присъстващите удовлетворението на хората с увредено зрение от съобразените препоръки и създадените улеснения за достъпност на незрящите при ползването на макета.
Миниатюрният модел на Царевец дава възможност за сетивна разходка из крепостта и буквално докосване на важни обекти, разположени на нейната територия, от което се оформя тактилна представа за нея, каквато не е възможна при реална разходка из хълма. Всяка фигура в макета е обозначена чрез брайлов етикет и пояснителен брайлов текст. За гостите и посетителите на Царевец макетът дава визуална представа за крепостта от птичи поглед, както и служи за отправни ориентири към различните обекти, пътя, посоката и начина за достигането им.
Към мини модела на Царевец е интегриран и виртуален екскурзовод, който може да се ползва чрез сканиране през смартфон на QR (кю ар) код.
Достъпът до макета е открит и постоянен, без работно време и е безплатен за разглеждане и заснемане.
Още в деня на откриването си миниатюрният Царевец привлече вниманието на граждани и туристи, а събитието по откриването му бе отразено в местни и национални медии. С него се обогатяват културните придобивки на Велико Търново и е допълнение към атрактивните туристически забележителности.

Пенчо ВАСИЛЕВ


Назад

Всички статии на Брой 11, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Декември
60 ГОДИНИ ГОВОРЕЩА КНИГА
Нашите будители
ДОСТЪПНОСТ
Айфоните помагат на незрящи европейци да пресичат улицата
ДУХ И МАТЕРИЯ
Виртуалният нов свят
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Разград
Силистра
Русе
Велико Търново
Добрич
Благоевград
Видин
Пловдив
КУЛТУРА
Една дълбока и прекрасна молитва
ОБЩЕСТВО
Хората имат различни звезди
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
"Липсата на зрение не е пречка човек да разгърне потенциала си и да даде най-доброто от себе си на другите"
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Синдром на Чарлз Боне
ПСИХОЛОГИЯ
Как властта има власт над нас и защо светът е различен за тези с власт и за обезвластените?
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
Архив на изданието
1 2 3 4