Брой 11, 2022

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Благоевград


Отбелязахме Международния ден на белия бастун

С практически демонстрации незрящите хора в Благоевград отбелязаха Международния ден на белия бастун. Събитието се състоя пред зала "22 септември" в областния център на Пиринско, по инициатива на Регионалната и Териториалната организации на слепите в Благоевград. За Радио "Благоевград" председателят на Регионалната организация Борислав Лазаров обясни, че белият бастун е неизменен помощник на незрящия и до ден днешен, независимо от съвременните технологии и навигации.
Кметът на Благоевград Илко Стоянов също поздрави присъстващите. "Точно в тези времена вие сте пример за нас. Вие сте примерът за това как човек може да бъде силен, как може да намери позитивното в един тежък живот! Приел съм ви и ще направя всичко възможно и обществото да ви приеме, защото вие сте част от нас", каза в обръщението си към незрящите кметът Стоянов.
По време на събитието доброволци от Българския младежки Червен кръст съдействаха на незрящите. Пред публиката бяха направени демонстрации на партии шахмат и табла, бяха раздадени брошури, които описват как да се отнася всеки с незрящите – "Когато сте с хора без зрение", както и бяха показани най-новите софтуери, програми и гласове в помощ на незрящите хора.
Председателят на РО - Благоевград Борислав Лазаров обнадеждено отбеляза, че толерантността и помощта към незрящите нарастват. Той заяви, че подкрепа в Съюза на слепите може да намери всеки, който притежава решение от ТЕЛК и има от 70 до 100% загуба на зрение. "Тази година Съюзът на слепите и Фонд "Социална закрила" финансираха разработването и реализацията на качествено нов говорещ софтуер с нови гласове, които звучат много по-добре, и това потвърждава, че от техническа гледна точка нещата се подобряват", допълни Борислав Лазаров, но бе категоричен, че човек трябва да се стреми да се развива, да бъде полезен на себе си и на обществото, за да има един по-нормален живот.
На събитието присъстваха още Силвия Домозетска - директор на Дирекция "Култура, спорт, туризъм" към Община Благоевград, социални асистенти, граждани.
Направена бе и демонстрация с бели бастуни, като незрящите се отправиха към светофара при Младежкия дом, за да отбележат Деня и за да приобщят обществеността.
Мероприятието продължи в ресторант "Русалка" с тържествен обяд. Там председателят на Младежката организация на БЧК Ани Донкова прочете поздравителен адрес и го връчи на председателя на Териториалната организация Васил Тодоров.
Всички незрящи и гостите бяха поздравени от талантливата певица Александрина Механджийска, която бе участник в Гласът на България".
Заелите призови места в държавните първенства спортисти бяха наградени от председателите на РО и ТО с парични награди.
В събитието участваха над 90 човека от градовете Благоевград, Дупница и Петрич. Изказваме благодарност към председателя на ТО - Благоевград Васил Тодоров за отличната организация и провеждането на мероприятието.

Виктория ЛАЗАРОВА


Назад

Всички статии на Брой 11, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Декември
60 ГОДИНИ ГОВОРЕЩА КНИГА
Нашите будители
ДОСТЪПНОСТ
Айфоните помагат на незрящи европейци да пресичат улицата
ДУХ И МАТЕРИЯ
Виртуалният нов свят
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Разград
Силистра
Русе
Велико Търново
Добрич
Благоевград
Видин
Пловдив
КУЛТУРА
Една дълбока и прекрасна молитва
ОБЩЕСТВО
Хората имат различни звезди
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
"Липсата на зрение не е пречка човек да разгърне потенциала си и да даде най-доброто от себе си на другите"
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Синдром на Чарлз Боне
ПСИХОЛОГИЯ
Как властта има власт над нас и защо светът е различен за тези с власт и за обезвластените?
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6