Брой 11, 2022

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Видин


ТО на ССБ отбеляза 15-и октомври

Земният живот, колкото и да е труден, по някакъв начин трябва да се изживее. 15 октомври е Международен ден на белия бастун. Той се отбелязва по инициатива на Националната федерация на слепите на САЩ от юли 1963 г. и съгласно резолюция на Конгреса на САЩ от 6 октомври 1964 г., в която се призоват ръководителите на 50 държави да обявят 15 октомври за Ден на белия бастун, за да се подчертае значението му за независимостта на слепите хора. Сред тези държави е и България.
Най-честите заболявания, които водят до слепота са глаукомата и катарактата.
Видинската организация на Съюза на слепите в България също отбеляза Деня на белия бастун. На 15 октомври 2022 година в уютния салон на Клуба на инвалида се събраха общо 36 човека. Всички те бяха посрещани и настанявани от председателката в празнично украсения салон. Официални гости на мероприятието бяха секретарят на Лайънс клуб "Видин" Кристиян Павлов, който връчи поздравителен адрес, Христина Кирилова - директор на Регионалния исторически музей, д-р Борислав Милчев - член на Лайънс клуб "Видин" и началник на очно отделение във Видинската болница, Ива Петкова - председател на РО на ССБ - Монтана.
Г-жа Иванова отправи приветствие и отбеляза значението на белия бастун в живота на незрящите. Бастунът е средство за придвижване на слепите хора и белег за околните.
Имаше музика, танци и настроението беше на ниво. Децата от школа по съвременни танци "Mom's dream" с ръководител Лили Милова и танцовата школа "Светлинките" към читалище "Светъл ден" във Видин с ръководител Йоана Ванкова зарадваха присъстващите с изпълненията си. От името на видинската организация те получиха грамоти и подаръци по случай 100-годишнината от създаването на Съюза на слепите в България.
"Ние сме от хората, които достойно стоим в обществото", каза на събитието Борислав Ванков - член на УС на Териториална организация на Съюза на слепите във Видин. "…Знаем, че сме ценни, ако не за всички, то поне за близките покрай нас, за нашите приятели и за другите, които могат да разчитат на нас. С това сме силни, може някой път да не виждаме някои неща, но това може пък и да ни помага, защото, все пак, казват, че в съвременния живот лошото е твърде много, пък ние не го виждаме всичкото това лошо. Но пък за сметка на това усещаме доброто", допълни той.
Мероприятието бе отразено в местните медии.
Всички присъстващи останаха доволни и изявиха желание за нови срещи в бъдеще.

Мадлен ВИТКОВА


Назад

Всички статии на Брой 11, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Декември
60 ГОДИНИ ГОВОРЕЩА КНИГА
Нашите будители
ДОСТЪПНОСТ
Айфоните помагат на незрящи европейци да пресичат улицата
ДУХ И МАТЕРИЯ
Виртуалният нов свят
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Разград
Силистра
Русе
Велико Търново
Добрич
Благоевград
Видин
Пловдив
КУЛТУРА
Една дълбока и прекрасна молитва
ОБЩЕСТВО
Хората имат различни звезди
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
"Липсата на зрение не е пречка човек да разгърне потенциала си и да даде най-доброто от себе си на другите"
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Синдром на Чарлз Боне
ПСИХОЛОГИЯ
Как властта има власт над нас и защо светът е различен за тези с власт и за обезвластените?
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
Архив на изданието
1 2 3 4