Брой 11, 2022

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Видин


ТО на ССБ отбеляза 15-и октомври

Земният живот, колкото и да е труден, по някакъв начин трябва да се изживее. 15 октомври е Международен ден на белия бастун. Той се отбелязва по инициатива на Националната федерация на слепите на САЩ от юли 1963 г. и съгласно резолюция на Конгреса на САЩ от 6 октомври 1964 г., в която се призоват ръководителите на 50 държави да обявят 15 октомври за Ден на белия бастун, за да се подчертае значението му за независимостта на слепите хора. Сред тези държави е и България.
Най-честите заболявания, които водят до слепота са глаукомата и катарактата.
Видинската организация на Съюза на слепите в България също отбеляза Деня на белия бастун. На 15 октомври 2022 година в уютния салон на Клуба на инвалида се събраха общо 36 човека. Всички те бяха посрещани и настанявани от председателката в празнично украсения салон. Официални гости на мероприятието бяха секретарят на Лайънс клуб "Видин" Кристиян Павлов, който връчи поздравителен адрес, Христина Кирилова - директор на Регионалния исторически музей, д-р Борислав Милчев - член на Лайънс клуб "Видин" и началник на очно отделение във Видинската болница, Ива Петкова - председател на РО на ССБ - Монтана.
Г-жа Иванова отправи приветствие и отбеляза значението на белия бастун в живота на незрящите. Бастунът е средство за придвижване на слепите хора и белег за околните.
Имаше музика, танци и настроението беше на ниво. Децата от школа по съвременни танци "Mom's dream" с ръководител Лили Милова и танцовата школа "Светлинките" към читалище "Светъл ден" във Видин с ръководител Йоана Ванкова зарадваха присъстващите с изпълненията си. От името на видинската организация те получиха грамоти и подаръци по случай 100-годишнината от създаването на Съюза на слепите в България.
"Ние сме от хората, които достойно стоим в обществото", каза на събитието Борислав Ванков - член на УС на Териториална организация на Съюза на слепите във Видин. "…Знаем, че сме ценни, ако не за всички, то поне за близките покрай нас, за нашите приятели и за другите, които могат да разчитат на нас. С това сме силни, може някой път да не виждаме някои неща, но това може пък и да ни помага, защото, все пак, казват, че в съвременния живот лошото е твърде много, пък ние не го виждаме всичкото това лошо. Но пък за сметка на това усещаме доброто", допълни той.
Мероприятието бе отразено в местните медии.
Всички присъстващи останаха доволни и изявиха желание за нови срещи в бъдеще.

Мадлен ВИТКОВА


Назад

Всички статии на Брой 11, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Декември
60 ГОДИНИ ГОВОРЕЩА КНИГА
Нашите будители
ДОСТЪПНОСТ
Айфоните помагат на незрящи европейци да пресичат улицата
ДУХ И МАТЕРИЯ
Виртуалният нов свят
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Разград
Силистра
Русе
Велико Търново
Добрич
Благоевград
Видин
Пловдив
КУЛТУРА
Една дълбока и прекрасна молитва
ОБЩЕСТВО
Хората имат различни звезди
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
"Липсата на зрение не е пречка човек да разгърне потенциала си и да даде най-доброто от себе си на другите"
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Синдром на Чарлз Боне
ПСИХОЛОГИЯ
Как властта има власт над нас и защо светът е различен за тези с власт и за обезвластените?
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
Архив на изданието
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022