Брой 11, 2022

Тема: ДОСТЪПНОСТ

Айфоните помагат на незрящи европейци да пресичат улицата


Иван КАРАСТОЯНОВ

На 21 октомври 2022 г. се проведе поредната онлайн среща на групата по слабо зрение към Европейския съюз на слепите. Участие в нея взеха представители на различно управленско ниво в организации на и за хора с увредено зрение от единайсет европейски държави. В рамките на един час Михаил Йенсен от Белгия, разработчик на приложението ОКО (изписано на латиница), представи накратко замисъла, напредъка в осъществяването, изпитването и употребата му, както и предстоящите стъпки в работата по разширяване на обхвата на неговото полезно действие за потребителите с изгубено или увредено зрение.
Както много други неща в нашето ежедневие и това помощно средство е плод на едно спонтанно осъзнаване, споходило компютърен специалист, последвано от дълги часове проучвания и упорит труд. Всичко започва преди около година и половина, когато Михаил води съвсем ежедневен разговор със семеен приятел с напълно изгубено зрение в едното око и остатъчно такова от около 5% в другото. Тогава програмистът си дава сметка, че за разлика от леките автомобили, които вече са се развили до степен на самоуправление, белият бастун не е претърпял подобна еволюция, поради което зрително затруднените хора не могат да разчитат на по-лесно придвижване в градска среда. Това го подтиква да проучи въпроса и да предложи някакво подходящо решение на проблема. Разбира се, почти мигновено открива, че на пазара за помощно-технически средства вече има няколко разработки. Една от тях е светофарът със звукова сигнализация.
- Знаете ли защо не са поставени такива навсякъде? - отправя въпрос той към нас по време на срещата. - Едно такова устройство струва около 3000 евро. Освен това те работят в тих режим от 9 или 10 ч. вечерта до 7 ч. сутринта в различните градове и държави на ЕС. Наскоро в САЩ е било заведено дело за недостъпна градска среда и управата на Ню Йорк сега е задължена да постави звуково-сигнализиращи устройства на всички близо 15 000 светофари в града. Освен че подобно начинание би струвало на данъкоплатците около милиард долара, монтажът ще отнеме към 10 години, през които незрящите и слабовиждащите хора ще продължат да изпитват затруднения.
Разработеното от Михаил и екипа му приложение за Айфон преодолява мигновено всички тези неудобства - високата цена, дългото чакане и ограниченото ползване в денонощието. Те са се обърнали към възможностите на изкуствен интелект, през който до настоящия миг са прекарали близо милион изображения на светофари от различна гледна точка и при най-разнообразни метеорологични условия - слънце, дъжд, сняг, мъгла и тъй насетне. Базата им от данни непрекъснато се обогатява, което позволява на заложените в приложението алгоритми постоянно да се усъвършенстват в засичането на светофара и разпознаването на подавания от него цветен сигнал. За целта се използва намиращата се на задния панел на мобилния телефон камера, която е желателно да се държи на нивото на гърдите, на поне 20 см от тялото на потребителя. По този начин се предоставя подходящо наблюдателно положение за приложението, от една страна, а и ползвателят може да възприема информацията на екрана от такова разстояние. Устройството подава три вида обратна връзка за състоянието на светофара - чрез звук, с вибрация, чрез дисплея или съчетание от трите. Това е направено с цел по-голямо удобство в шумна среда и с оглед съобразяване с различните предпочитания и видове зрителни нарушения. Голямо предимство е и това, че ползването му не изисква връзка с интернет, т. е. потребителят е напълно независим по всяко време, стига да разполага със заредена батерия. Нововъведението при него, пуснато съвсем наскоро, е засичането и разпознаването на пристигащи коли на градския транспорт. Глас съобщава номера на превозното средство по следния начин: "Трамвай № 7 за университета" (Примерът се отнася за град в Белгия).
Приложението е достъпно за изпитване и ползване от 9 месеца в Белгия, Нидерландия и Люксембург. По думите на разработчиците му, които са провели проучвания с потребители, то се приема добре и хората се чувстват много по-спокойни, когато трябва да пресичат улицата. Ползва се и от около 1000 души в Япония. Михаил и екипът му не бързат в пускането на нови функции и разпространението в много държави. Желанието им е да са сигурни в това, което предлагат, а то да е с възможно най-високо качество.
- Все пак говорим за живота и безопасността на хора, които вече изпитват различни трудности в ежедневието си, а с това шега не бива - заявява разработчикът.
Това, към което се стремят в близко бъдеще, е въвеждането на алгоритъм за разпознаване на пешеходни пътеки. Друго направление, по което работят целенасочено, са преговорите с органите на местното самоуправление или общественото здравно осигуряване, които да заплащат за приложението.
- Технологията ни е скъпа и не искаме да товарим крайния потребител с такса за употребата й. Насочили сме се към общините и здравната каса. За първите би било много по-евтино да платят абонамент за определен брой потребители, вместо да променят изцяло градската среда. Здравната каса пък и без това заплаща за едни или други помощно-технически средства за съответните нуждаещи се от тях хора. Надяваме се да постигнем успех - разказва Михаил.
На отправен от мен въпрос дали възнамеряват да пуснат версия за телефони с операционна система Андроид той отговори така:
- Алгоритмите на изкуствения интелект са доста тежки и понастоящем само Айфоните разполагат с изчислителната мощност да обработят обема от информация достатъчно бързо и да подадат обратна връзка. Приложението ни се поддържа от Айфон 7 нагоре, което прави всичко на всичко 10 модела, за които е много лесно всичко да бъде проверено и изпипано. При Андроид говорим за стотици, ако не и хиляди модели. Вероятно някои от най-скъпите модели на известните марки биха могли да задвижват приложението, но поне към настоящия миг не обмисляме тази възможност.
При желание да получите повече сведения или тестова версия на ОКО може да се свържете с Михаил, като пишете на неговата е-поща: michiel.janssen@ayes.ai.
Участници в срещата от Чехия и Словения изразиха готовност да го потърсят незабавно. Водещата на събирането изрази мнение, че национално представителните организации на хората с увредено зрение биха могли значително да подпомогнат разпространението на това и други подобни полезни нововъведения чрез водене на настойчиви преговори с властите.Назад

Всички статии на Брой 11, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Декември
60 ГОДИНИ ГОВОРЕЩА КНИГА
Нашите будители
ДОСТЪПНОСТ
Айфоните помагат на незрящи европейци да пресичат улицата
ДУХ И МАТЕРИЯ
Виртуалният нов свят
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Разград
Силистра
Русе
Велико Търново
Добрич
Благоевград
Видин
Пловдив
КУЛТУРА
Една дълбока и прекрасна молитва
ОБЩЕСТВО
Хората имат различни звезди
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
"Липсата на зрение не е пречка човек да разгърне потенциала си и да даде най-доброто от себе си на другите"
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Синдром на Чарлз Боне
ПСИХОЛОГИЯ
Как властта има власт над нас и защо светът е различен за тези с власт и за обезвластените?
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
Архив на изданието
1 2 3