Брой 11, 2022

Тема: ОФТАЛМОЛОГИЯ

Синдром на Чарлз Боне


Ирина АТАНАСОВА

Синдромът на Чарлз Боне кара човек, чието зрение е започнало да се влошава, да вижда неща, които не са реални (халюцинации).
Халюцинациите могат да бъдат прости фигури или сложни изображения на събития, хора или места. Тези халюцинации са само визуални и не включват чуване на гласове или други халюциногенни усещания.
Важно е да знаете, че халюцинациите, свързани със синдрома на Чарлз Боне, се причиняват от нарушено зрение. Те не са причинени от проблем с психичното здраве или деменция.
Хората със синдром на Чарлз Боне обикновено са наясно, че халюцинациите им не са реални, дори те да са детайлни и да изглеждат живи.

Видове халюцинации
Има два основни типа халюцинации, които хората със синдром на Чарлз Боне са склонни да виждат. Те могат да видят:
- прости, повтарящи се фигури;
- сложни изображения на хора, предмети или пейзажи.
Простите повтарящи се фигури могат да бъдат под формата на решетки, различни форми или линии, които могат да се появят в ярки и живи цветове. Тези фигури могат да са някъде в пространството или да обхващат цялото визуално поле.
По-сложните халюцинации могат да включват хора, места, животни, насекоми.
Халюцинациите обикновено не са неприятни или заплашителни, но може да са стряскащи при първото преживяване.
Чести халюцинации са лица на познати или непознати хора. Те обаче могат да бъдат изкривени, с разместени или обърнати очи, уста, нос. Често хората виждат нестандартни комбинации – мъж разказва, че най-честите изображения, които вижда, са на жени, облечени в рокли, които отдавна не се носят, и с табуретки на главата.
Халюцинациите могат да се появят изведнъж и могат да продължат от няколко минути до няколко часа. Могат да са движещи се или статични.

Кой е засегнат и защо?
Синдромът на Чарлз Боне засяга хората, които са загубили повечето или цялото си зрение. По-вероятно е да се случи, ако загубата на зрение засяга и двете очи. Според британското Макуларно общество половината от всички хора с дегенерация на макулата, с постепенна загуба на централното зрение, могат да получат халюцинации на Чарлз Боне в даден момент. Смята се, че има повече от 100 000 случая във Великобритания. Хората на всяка възраст могат да бъдат засегнати от халюцинациите на Чарлз Боне, но те обикновено се появяват по-късно в живота, след като човек започне да губи зрението си.
Халюцинациите често започват, когато зрението на човек внезапно се влоши. Смята се, че основната причина за синдрома на Чарлз Боне са загубата на зрението и начинът, по който мозъкът се адаптира на тази промяна. Не е ясно как загубата на зрение води до халюцинации, но изследванията започват да ни помагат да разберем по-добре връзката между очите и мозъка. Когато човек започне да губи зрението си, мозъкът започва да получава по-малко визуална информация, отколкото преди. Смята се, че мозъкът понякога реагира, като попълва пропуските във визуалната информация с фантастични модели или изображения, които се съхраняват във визуалната памет. Тези съхранени изображения се преживяват като халюцинации.

Какъв ефект могат да имат халюцинациите?
Зрителните халюцинации са нормален отговор на мозъка към загубата на зрение. Тъй като синдромът на Чарлз Боне не е широкоизвестен, много хора се страхуват, че може би става дума за сериозен проблем с психичното здраве или деменция.
Синдромът на Чарлз Боне също може да причини практически проблеми. Хората, които виждат сложни халюцинации, може да изпитват трудност в придвижването. Улиците и стаите могат да бъдат изкривени; тухлена стена или ограда могат да се появят изненадващо пред вас, което затруднява преценката къде точно се намирате и дали можете да вървите право напред. Някои хора преодоляват този проблем с добри познания за заобикалящата ги среда.
Сложните халюцинации могат да бъдат обезпокоителни. Въпреки че виденията може да не са плашещи, е възможно да ви обезпокои изведнъж да видите непознати във вашия дом или градина или хора, които са вече починали.
Халюцинациите често се подобряват с времето, като епизодите стават по-кратки и по-редки. Последните данни сочат, че повечето хора все още ще имат халюцинации, отвреме навреме, 5 години или повече след първото им започване.
Ако халюцинациите спрат изцяло, винаги има шанс те да се появят отново след по-нататъшен спад на зрението.

Диагностициране на синдрома на Чарлз Боне
Няма специфичен тест за синдром на Чарлз Боне. Лекарите го диагностицират чрез:
- разговор с хората за техните симптоми;
- вземане на подробна медицинска история;
- в някои случаи извършване на тестове за изключване на други възможни причини за халюцинации като болестта на Алцхаймер. деменция, друго психично заболяване.
Ако човек има прогресивна загуба на зрението и вижда прости или сложни халюцинации, но няма признаци на деменция или психично заболяване, вероятно има синдром на Чарлз Боне.

Лечение на синдрома на Чарлз Боне
Понастоящем няма лечение за синдрома на Чарлз Боне. Осъзнаването, че халюцинациите са нормална последица от загубата на зрение, а не от психично-здравословен проблем, може да бъде много успокояващо и да помогне на човека да се справи по-добре.
Няма специфични лекарства, които да спрат халюцинациите, причинени от синдрома. В някои случаи медикаменти, предназначени за лечение на епилепсия, болестта на Паркинсон и деменция, повлияват ефективно някои хора. Това са силни лекарства, които могат да имат сериозни странични ефекти и поради това се препоръчват само за хора, които са силно засегнати от халюцинациите си и се приемат под строг надзор.

Мерки за самопомощ
Има някои неща, с които можете да се опитате да облекчите халюцинациите си, когато ги изпитате. Например, когато започне халюцинация, можете да:
- Промените светлината в помещението, за да видите дали изчезва – ако сте в слабо осветена стая, включете повече лампи или се преместете до прозорец, ако навън е още светло; ако сте в ярко осветено помещение, заглушете светлината.
- Раздвижите очите си отляво-надясно – правете това 15 пъти, без да движите главата си, след това направете пауза за няколко секунди и повторете; опитайте това упражнение 4 – 5 пъти, като се вгледате в изображението – мигайте бързо или протегнете ръка, за да се опитате да го докоснете – тези движения би трябвало да облекчат интензитета на халюцинациите.
- Се раздвижите или да се захванете с някаква задача – например станете, за да си направите чаша чай.
Уверете се, че сте добре отпочинали и спите достатъчно през нощта – халюцинациите може да са по-лоши, когато сте уморени или стресирани!
Някои хора преодоляват страха си, като опознават фигурите и изображенията в техните халюцинации. Например, мъж със синдром на Чарлз Боне описва как, когато се събужда сутрин, се обръща към цифрите, които вижда, с "Добре, какво сте ми приготвили днес, халюцинации?". Това му позволява да има известен контрол върху начина, по който се чувства по отношение на халюцинациите си.

Помощ и подкрепа

Говорене
Ако имате синдром на Чарлз Боне, говоренето за вашите халюцинации и как те ви карат да се чувствате може да ви помогне да се справите по-добре.
Можете да опитате да говорите със семейството си, приятели, личен лекар, оптик или офталмолог. Специалистите по психично здраве като терапевти, психолози или психиатри също могат да помогнат, ако смятате, че халюцинациите са особено разстройващи.
Въпреки че синдромът на Чарлз Боне не е психично състояние, много специалисти по психично здраве имат опит да помагат на хората да се примирят с халюцинациите и да се адаптират към живота с тях.

Източник:
irinaatanasova.comНазад

Всички статии на Брой 11, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Декември
60 ГОДИНИ ГОВОРЕЩА КНИГА
Нашите будители
ДОСТЪПНОСТ
Айфоните помагат на незрящи европейци да пресичат улицата
ДУХ И МАТЕРИЯ
Виртуалният нов свят
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Разград
Силистра
Русе
Велико Търново
Добрич
Благоевград
Видин
Пловдив
КУЛТУРА
Една дълбока и прекрасна молитва
ОБЩЕСТВО
Хората имат различни звезди
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
"Липсата на зрение не е пречка човек да разгърне потенциала си и да даде най-доброто от себе си на другите"
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Синдром на Чарлз Боне
ПСИХОЛОГИЯ
Как властта има власт над нас и защо светът е различен за тези с власт и за обезвластените?
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
Архив на изданието
1 2 3