Брой 11, 2022

Тема: ПСИХОЛОГИЯ

Как властта има власт над нас и защо светът е различен за тези с власт и за обезвластените?д-р Пламен ДИМИТРОВ

Корпоративни, банкови и финансови мениджъри, които нагаждат и налагат правила на играта по свой интерес. Политици, които лъжат за живота си и не спазват обещанията, с които идват на власт. Началници, които използват подчинените и организациите си, за да се самообслужват. Властта и злоупотребата с власт - тема №1 в медиите и кулоарите на властта. Властта има власт над нас... във всеки миг на ежедневието ни.
Властовата психодинамика е импрегнирана във всяко човешко взаимодействие – между работници и мениджмънт, деца и родители, приятели и любовници. "Властта е навсякъде", докладва Ана Гуиноте - експериментален психолог от University College, Лондон, която изследва темата за социалните йерархични отношения. Властта (или липсата ѝ) формира как възприемаме себе си, как мислим за света около и в себе си, как действаме и как общуваме с другите. Разбирането на ефектите на властта може да ни помогне – да избираме по-зрели лидери, да създаваме ефективни организации и общности, да правим по-отговорни избори в личния си живот.
Властта има хиляди нюанси: богатство, социален статус и междуличностно влияние над другите, за да спомена само три от многото. Научната психология твърди, че властта се определя като асиметричен контрол над значими ресурси в сърцевината на отношенията между хората. Преди време Адам Галински - социален психолог, изследващ психодинамиката на властта, написа нещо много ясно по въпроса: "Когато разполагам с всичките ресурси, от които се нуждая, аз не завися от другите и следователно - те нямат власт над мен. Но ако имам ресурси, които другите желаят, то аз имам власт над тях".
Психодинамиката на властта напоследък е една процъфтяваща научна дисциплина и консултативна практика. По мнението на Дачер Келтнер и колегите му (Psychological Review, 2003) хората с власт и безвластните живеят съвместно, но в различни светове. Хората, които се чувстват обезвластени, са по-често подвластни на негативните емоции - отделят повече внимание на заплахите, които ги грозят, а не на наградите, които получават. И непрекъснато се самопотискат, сдържат спонтанността си. А тези с повече власт, от своя страна, са по-често в приповдигнато настроение, търсят социални награди и са по-спонтанни в преживяванията и поведението си.
Ще кажете - нищо ново под слънцето!
Изследванията показват, например, че хората, които чувстват себе си лично овластени, се възприемат и като по-свободни да бъдат себе си, да са автентични, непресторени. В поредица от психологични експерименти Келтнер и колегите му откриват, че сравнени с хората с по-малко власт, властимащите са по-консистентни в това как описват във времето самите себе си и изборите си. И оценяват себе си по един и същи начин в различни социални контексти.
Що се отнася до автентичността - Галински и екип психолози от Калифорнийския университет установяват, че тези, които са индуцирани експериментално като имащи повече власт, имат по-малко проблеми да споделят мнения, които се различават от общоприетите в средата им социални норми, защото имат по-малко вътрешни самоограничения от останалите. Така истинското им Аз се изразява по-открито и преживяваната от тях автентичност укрепва чувството им за щастие и субективно благополучие. Прочетете статията на Галински за повече подробности.
Властимащите са по-целенасочени - Гуиноте доказва в друг анализ - "Овластените са по-склонни да придобиват нещата, които са им важни, но също така са готови и да работят повече, за да си постигат целите... Властта има мотивационно въздействие върху хората". Онези, които се чувстват с повече власт много по-често първи изключват климатика във вече силно охладена стая.
Властта ни прави по-проактивни и по-ангажирани да поемем контрол над действията си и тези на другите в социалните ситуации, в които участваме. И да игнорираме много от рисковете, като сме дейни и по-инициативни. Тези с повече възприемана лична власт по-лесно забравят за ограниченията, забраните, рисковете, нормите и правилата в средата си.
С други думи - обезвластяването ни прави пасивни, кара ни да виждаме само препятствията, превръща ни в песимисти, конформисти и съмняващи се, че ще успеем да постигнем целите си; научава ни да се отказваме от желанията си.
За овластените светът не е свят от заплахи, опасности и препятствия. За тях е по-лесно да поемат рискове, просто нищо не е чак толкова рисковано, ако ги привлича! В действителност обаче обезвластените имат по-точна преценка за реалността. Овластените обикновено имат тенденция към неадекватно себенадценяване на капацитета си да повлияят нещата в свой интерес. Това е проблемът с повечето власт – себенадценяването, пренебрегването на рисковете и предразположеността към нездрав нарцисизъм!
Хората с власт имат специфичната способност да създават проблеми за другите около тях. Понеже са свръхнасочени към собствените си цели и следват своите планове, те често игнорират чувствата, потребностите и интересите на другите хора. Не допускат отстъпки и компромиси, разчитайки предимно на собствените си преценки, стереотипи и фантазии при вземането на решения – доказателствата са в изследването на Гуиноте (2017).
Когато имаме власт, сме по-малко зависими от околните и това ни прави и по- предразположени към егоцентрични действия. Когато нямаме власт, имаме нужда да направим нещо за другите, за да получим от тях нужните ни ресурси. И това ни прави по-просоциални.
Властта редуцира способността ни да сме по-емпатични, да виждаме нещата през очите на другите И заедно с това ни кара да ги възприемаме предимно като полезно и удобно средство за постигане на собствените ни цели. Това е опасно – в личен, организационен и социален контекст. Снижената емпатия, неспособността да преценяваме рисковете, тенденцията към бързи едностранни решения имат висока цена.
Ако си привилегирован да си овластен, ти си призован да упражняваш властта етично и отговорно. Добрите новини са, че добрите и наистина автентични лидери правят точно това.
Така че - внимавайте кого избирате за овластяване!Назад

Всички статии на Брой 11, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Декември
60 ГОДИНИ ГОВОРЕЩА КНИГА
Нашите будители
ДОСТЪПНОСТ
Айфоните помагат на незрящи европейци да пресичат улицата
ДУХ И МАТЕРИЯ
Виртуалният нов свят
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Разград
Силистра
Русе
Велико Търново
Добрич
Благоевград
Видин
Пловдив
КУЛТУРА
Една дълбока и прекрасна молитва
ОБЩЕСТВО
Хората имат различни звезди
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
"Липсата на зрение не е пречка човек да разгърне потенциала си и да даде най-доброто от себе си на другите"
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Синдром на Чарлз Боне
ПСИХОЛОГИЯ
Как властта има власт над нас и защо светът е различен за тези с власт и за обезвластените?
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
Архив на изданието
1 2 3 4 5