Брой 11, 2022

Тема: ПСИХОЛОГИЯ

Как властта има власт над нас и защо светът е различен за тези с власт и за обезвластените?д-р Пламен ДИМИТРОВ

Корпоративни, банкови и финансови мениджъри, които нагаждат и налагат правила на играта по свой интерес. Политици, които лъжат за живота си и не спазват обещанията, с които идват на власт. Началници, които използват подчинените и организациите си, за да се самообслужват. Властта и злоупотребата с власт - тема №1 в медиите и кулоарите на властта. Властта има власт над нас... във всеки миг на ежедневието ни.
Властовата психодинамика е импрегнирана във всяко човешко взаимодействие – между работници и мениджмънт, деца и родители, приятели и любовници. "Властта е навсякъде", докладва Ана Гуиноте - експериментален психолог от University College, Лондон, която изследва темата за социалните йерархични отношения. Властта (или липсата ѝ) формира как възприемаме себе си, как мислим за света около и в себе си, как действаме и как общуваме с другите. Разбирането на ефектите на властта може да ни помогне – да избираме по-зрели лидери, да създаваме ефективни организации и общности, да правим по-отговорни избори в личния си живот.
Властта има хиляди нюанси: богатство, социален статус и междуличностно влияние над другите, за да спомена само три от многото. Научната психология твърди, че властта се определя като асиметричен контрол над значими ресурси в сърцевината на отношенията между хората. Преди време Адам Галински - социален психолог, изследващ психодинамиката на властта, написа нещо много ясно по въпроса: "Когато разполагам с всичките ресурси, от които се нуждая, аз не завися от другите и следователно - те нямат власт над мен. Но ако имам ресурси, които другите желаят, то аз имам власт над тях".
Психодинамиката на властта напоследък е една процъфтяваща научна дисциплина и консултативна практика. По мнението на Дачер Келтнер и колегите му (Psychological Review, 2003) хората с власт и безвластните живеят съвместно, но в различни светове. Хората, които се чувстват обезвластени, са по-често подвластни на негативните емоции - отделят повече внимание на заплахите, които ги грозят, а не на наградите, които получават. И непрекъснато се самопотискат, сдържат спонтанността си. А тези с повече власт, от своя страна, са по-често в приповдигнато настроение, търсят социални награди и са по-спонтанни в преживяванията и поведението си.
Ще кажете - нищо ново под слънцето!
Изследванията показват, например, че хората, които чувстват себе си лично овластени, се възприемат и като по-свободни да бъдат себе си, да са автентични, непресторени. В поредица от психологични експерименти Келтнер и колегите му откриват, че сравнени с хората с по-малко власт, властимащите са по-консистентни в това как описват във времето самите себе си и изборите си. И оценяват себе си по един и същи начин в различни социални контексти.
Що се отнася до автентичността - Галински и екип психолози от Калифорнийския университет установяват, че тези, които са индуцирани експериментално като имащи повече власт, имат по-малко проблеми да споделят мнения, които се различават от общоприетите в средата им социални норми, защото имат по-малко вътрешни самоограничения от останалите. Така истинското им Аз се изразява по-открито и преживяваната от тях автентичност укрепва чувството им за щастие и субективно благополучие. Прочетете статията на Галински за повече подробности.
Властимащите са по-целенасочени - Гуиноте доказва в друг анализ - "Овластените са по-склонни да придобиват нещата, които са им важни, но също така са готови и да работят повече, за да си постигат целите... Властта има мотивационно въздействие върху хората". Онези, които се чувстват с повече власт много по-често първи изключват климатика във вече силно охладена стая.
Властта ни прави по-проактивни и по-ангажирани да поемем контрол над действията си и тези на другите в социалните ситуации, в които участваме. И да игнорираме много от рисковете, като сме дейни и по-инициативни. Тези с повече възприемана лична власт по-лесно забравят за ограниченията, забраните, рисковете, нормите и правилата в средата си.
С други думи - обезвластяването ни прави пасивни, кара ни да виждаме само препятствията, превръща ни в песимисти, конформисти и съмняващи се, че ще успеем да постигнем целите си; научава ни да се отказваме от желанията си.
За овластените светът не е свят от заплахи, опасности и препятствия. За тях е по-лесно да поемат рискове, просто нищо не е чак толкова рисковано, ако ги привлича! В действителност обаче обезвластените имат по-точна преценка за реалността. Овластените обикновено имат тенденция към неадекватно себенадценяване на капацитета си да повлияят нещата в свой интерес. Това е проблемът с повечето власт – себенадценяването, пренебрегването на рисковете и предразположеността към нездрав нарцисизъм!
Хората с власт имат специфичната способност да създават проблеми за другите около тях. Понеже са свръхнасочени към собствените си цели и следват своите планове, те често игнорират чувствата, потребностите и интересите на другите хора. Не допускат отстъпки и компромиси, разчитайки предимно на собствените си преценки, стереотипи и фантазии при вземането на решения – доказателствата са в изследването на Гуиноте (2017).
Когато имаме власт, сме по-малко зависими от околните и това ни прави и по- предразположени към егоцентрични действия. Когато нямаме власт, имаме нужда да направим нещо за другите, за да получим от тях нужните ни ресурси. И това ни прави по-просоциални.
Властта редуцира способността ни да сме по-емпатични, да виждаме нещата през очите на другите И заедно с това ни кара да ги възприемаме предимно като полезно и удобно средство за постигане на собствените ни цели. Това е опасно – в личен, организационен и социален контекст. Снижената емпатия, неспособността да преценяваме рисковете, тенденцията към бързи едностранни решения имат висока цена.
Ако си привилегирован да си овластен, ти си призован да упражняваш властта етично и отговорно. Добрите новини са, че добрите и наистина автентични лидери правят точно това.
Така че - внимавайте кого избирате за овластяване!Назад

Всички статии на Брой 11, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Декември
60 ГОДИНИ ГОВОРЕЩА КНИГА
Нашите будители
ДОСТЪПНОСТ
Айфоните помагат на незрящи европейци да пресичат улицата
ДУХ И МАТЕРИЯ
Виртуалният нов свят
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Разград
Силистра
Русе
Велико Търново
Добрич
Благоевград
Видин
Пловдив
КУЛТУРА
Една дълбока и прекрасна молитва
ОБЩЕСТВО
Хората имат различни звезди
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
"Липсата на зрение не е пречка човек да разгърне потенциала си и да даде най-доброто от себе си на другите"
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Синдром на Чарлз Боне
ПСИХОЛОГИЯ
Как властта има власт над нас и защо светът е различен за тези с власт и за обезвластените?
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
Архив на изданието
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022