Брой 12, 2022

Тема: МАГИЯТА НА МУЗИКАТА

15 години дует "НАСТРОЕНИЕ"Като пясък през пръстите изтекоха 15 бурни години от живота на нашия семеен дует "Настроение".
Всичко започна на 10 октомври 2007 година. На сцената на кино "Гео Милев" в Пловдив се появи един музикален дует, който искаше да пее за хората, за тяхното добро настроение. Така започна осъществяването на една наша голяма мечта - да си имаме наш собствен музикален дует.
След няколкократно прескачане от група в група достигнахме до момента, в който решихме, че е време да създадем наш собствен облик чрез музиката.
През изминалите петнадесет години участия по фестивалните сцени събрахме безброй много положителни емоции. Обиколихме страната надлъж и нашир, пяхме на какви ли не сцени - от задимени стаички на пенсионерски клубове до супер модерни зали, оборудвани по последна дума на техниката. Във визуалната ми памет обаче се е запечатила една страхотна картина от досегашните ни музикални пътешествия. На един от пловдивските стадиони пред около 2500 души изпяхме хитовите парчета - от репертоара на Лили Иванова "Без правила" и "Елате ни на гости" на дует "Ритон". Докато подавахме микрофоните на водещия програмата, чувах маса народ срещу нас да скандира – "Още, още". Мисля, че до края на живота ни няма да забравим този миг. И нещо друго няма да забравим до края на живота. Отивахме в Асеновград да пеем на Араповския манастир. Вървим по перона на гарата и си говорим за нашите си работи. В един момент се чува глас на жена:
- Извинявайте, може ли за малко.
Спряхме се и зачакахме да чуем какво иска госпожата. Тя се приближи до нас и рече:
- Аз съм ви слушала как пеете и ви се възхищавам на това, което правите.
И поднесе на Димето стрък полско цвете. Сега вече получаваме букети, грамоти, плакети. Плащат ни да пеем, но, повярвайте ми, стръкче здравец понякога е по-ценно от най-скъпия букет. А и онези срещи с непознати хора, които те спират за да те поздравят, не могат да се заменят с нищо друго.
За да достигнеш обаче до тези прекрасни мигове, преди всичко са необходими много труд и лишения в името на нейно величество песента.
За разлика от другите дуети, изявяващи се на музикалните сцени, ние се движим по път, изграден от самите нас, със собствен облик и визия. Участието ни на концертите винаги се е отличавало с представяне на нещо ново или промяна на познатото и показването му в най-неочаквана светлина.
По принцип нашата сила е в естрадната и шлагерната песен, но обичаме да се изявяваме и във фолклора. Доказателство за силното ни фолклорно присъствие са наградите от фестивалите в Симеоновград и Хисаря и, разбира се, златните медали от световните шампионати по фолклор "Несебър - 2021" и "Поморие - 2022 година".
Дуетът ни е имал и моменти, в които не всичко е текло по мед и масло. През 2014 година заради една неочаквана злощастна случка и тежка фрактура на крака на моята половинка се наложи едногодишно прекъсване на музикалната ни дейност. Но и това отмина, и дует "Настроение" отново пое по пътя на сценичните изяви с нови сили и жажда за още по-големи музикални завоевания.
През следващата година на Международния фестивал за хора с увреждания в Перник високата оценка на журито за нашето изпълнение беше напълно заслужена. Златният медал за песента "Двама вървим по пътя" не ни изненада. Напротив - по думите на водещия дори сме заслужавали плакет.
Едно от най-значимите събития за дует "Настроение" в отминалите 15 години си остава многожанровият фестивал на сляпо-глухите в България, провеждан в Пловдив. Във всичките негови издания нашето присъствие беше много силно и запомнящо се, въпреки голямата конкуренция. Квалитетното жури в лицето на тогавашните доцент Светла Станилова и професор Милчо Василев от Музикалната академия в Пловдив оцени по достойнство изпълненията ни. Особено скъпа за нас от онова време е оценката на вече професор доктор Станилова за изпълнението ни на песента "Ако си дал", която тя награди със златен медал. Тази песен е една от най-сложните в нашия репертоар поради комбинацията от вокално представяне и рецитация, непозволяваща никакви компромиси с текста. Според журито изпълнението ни тогава е било изключително завладяващо заради великолепното изпяване на вокалната част на песента, както и на прочувствения речитатив към нея, поднесен от гласа на женската половинка на дуета.
Не само на фестивалните сцени, но и на всички концерти, в които участваме, дуетът ни има своето запазено място с емблематичните празнични песни, изпълнени с много любов и с огромно чувство на благодарност към публиката, заради която живее и пее дует "Настроение".
Тази публика, която ни очаква и ни подкрепя, ни е давала и ни дава сила да даваме всичко от нас и изисква да бъдем особено отговорни по отношение на качеството на музиката.
Тази наша публика, която ни е ставала на крака няколкократно, заслужава най-доброто.
Заради огромното ни уважение към нея аз падам на колене, когато изпълняваме песента "Трендафилът мирише"!
Като венец на всички наши преживявания ще остане срещата ни със славея на шлагерната песен Бони Милчева и голямата българска поетеса Надежда Захариева по време на фестивала "С песни от свила" в Свиленград. Освен златния медал, който ни връчиха като жури, те ни изненадаха приятно с желанието си да запечатат нашата среща с обща снимка.
Оценката на хора с такава величина в областта на музиката ни показва че дует "Настроение" си е намерил своето място под слънцето, грижи се за него и се стреми да се представи пред своята публика в най-добрата светлина.
Всеки, който е дошъл в залата или на площада, за да ни види и чуе, има право да получи най-доброто! И поради тази единствена причина ние сме длъжни да се раздаваме докрай на нашите фенове.
Днес от позицията на натрупания опит виждаме колко много трябва да сме напред с материала. Дует "Настроение" има изграден облик и ние с всички сили се стремим да поддържаме необходимото ниво, за да сме на висота. В днешните кризисни времена е доста трудно, но не е невъзможно. Нали е казано – искаш ли нещо много силно, рано или късно то ще се случи. Както преди 15 години в Пловдив се случи раждането на дует "Настроение".

Кирил ДАМЯНОВНазад

Всички статии на Брой 12, 2022

**КАЛЕНДАР
2023 година
3 ДЕКЕМВРИ
Международен ден на хората с увреждания
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Варна
Монтана
Бургас
Велико Търново
Пловдив
Смолян
София
Силистра
Шумен
Кърджали
Плевен
МАГИЯТА НА МУЗИКАТА
15 години дует "НАСТРОЕНИЕ"
РАВНОСМЕТКА
Сбогом, 2022!
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Европейско първенство по голбал
Архив на изданието
1 2 3 4 5