Брой 12, 2022

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Варна


Антично изкуство между две длани

Винаги когато отидем в някой музей, независимо дали имаме намалено зрение, или не, ние всички искаме да докоснем експонатите, да почувстваме тяхната енергия, тяхната историческа памет. Само че обикновено това не е разрешено. Нещо повече – експонатите са скрити зад витрини и ограждения. Разбира се, тези предохранителни мерки са необходими за запазване на целостта и вида на експонатите, тъй като повечето от тях са изключително уязвими. Но какво да правят посетителите, които не виждат какво има зад витрините? Как да придобият реална представа за древните следи?
Известно е, че в света съществуват музеи, в които се представят колекции от копия на най-известните експонати, изработени специално от здрав материал, за да могат незрящите посетители да ги разглеждат тактилно. В Анкона, Италия има даже цял музей, носещ името на Омир, в който на 4 етажа са разположени макети на най-известните сгради, статуи, релефни картини и икони от цял свят. За съжаление в България все още нямаме такива колекции. По-точно - доскоро нямахме, но вече имаме, и то не къде да е, а във Варна – нашата туристическа и историческа морска столица.
На 17 ноември 2022 година от 18 часа Арт-галерия "Ларго" във Варна представи изложба с копия на артефакти от Регионален исторически музей – Варна, предназначени за незрящи и слабовиждащи посетители. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд "Култура" и се посвещава на 50-годишнината от откриването на Варненския халколитен некропол.
С тази инициатива се цели хората с нарушено зрение да бъдат приобщени към социалния и културния живот в града, като им се предостави възможност да се докоснат и усетят красотата на артефакти от колекцията на Археологическия музей – Варна, както и да получат достъп до богатството на културното ни наследство.
В изпълнение на проекта девет от най-атрактивните и популярни артефакти от експозицията на Археологическия музей във Варна бяха сканирани, след което бяха изработени техни копия от полиестерна смола, които да бъдат пригодени за възприемане от незрящи посетители.
Ръководител на проекта е Нели Вълчева - директор и основател на Арт-галерия "Ларго". Изработката на артефактите беше осъществена под ръководството на известния варненски скулптор Живко Дончев. Пояснителният текст за всяка творба на български и на английски език беше подготвен от специалистите от РИМ – Варна и беше адаптиран на брайл от специалния педагог Геновева Зашева от Училището за деца с нарушено зрение "Проф. доктор Иван Шишманов".
Експонатите са позиционирани върху специално подготвени постаменти и са с размери около 15 на 20 сантиметра. Така те могат да се обхванат с две ръце и да се разгледат тактилно. За всеки експонат има надпис на брайлов и обикновен шрифт. В отделна брошура, отпечатана на брайл, се съдържа по-подробна информация за всеки обект.
На официалното откриване на изложбата присъстваха Антония Йовчева – директор на Дирекция "Култура" в община Варна, Игор Лазаренко – директор на Регионалния исторически музей - Варна, Нели Вълчева и Живко Дончев от екипа на галерия "Ларго", гости и медии. Група представители от регионалната организация на слепите във Варненска област също посети изложбата и разгледа с голям интерес експозицията от тактилни макети.
Ето списък на представените експонати:

1. БОГИНЯТА ОТ ЕЗЕРОТО
Представлява капак от глинен антропоморфен съд във вид на човешка глава.
Датировка: късен халколит (втората половина на V хил. преди Христа).
Местонамиране: потънало селище Арсенала във Варненското езеро.

2. ТЕРАКОТА
Глинена статуетка на Атис, който свири на сиринкс, облегнат на скала.
Датировка: Елинистическа епоха (IV - III в. преди Христа).
Местонамиране: Варна (античен Одесос).

3. НАДГРОБНА ПЛОЧА
Двулицева мраморна плоча с релефна украса. От едната страна е представен Тракийският бог-конник, а от другата - погребално угощение с покойния Дионисий, син на Антифилос, с тракийското име Скорис.
Датировка: Римска епоха (ІІ в. след Христа).
Местонамиране: Варна (античен Одесос).

4. РИМЛЯНКА
Глава от мраморна статуя на жена в естествен ръст. Рядък и красив пример за портретно изображение.
Датировка: Римската епоха (ІІ в. след Христа).
Местонамиране: Варна (античен Одесос).

5. ЮПИТЕР-ДОЛИХЕН
Мраморна статуя на бог Юпитер-Долихен, стъпил върху гърба на бик.
Датировка: Римска епоха (III в. след Христа).
Местонамиране: село Изгрев, Варненска област.

6. ПАНТЕРА – ФОНТАН
Мраморна пантера, изправена на задните си лапи с отвор при устата, от която се е изливала водата.
Датировка: Ранновизантийски период (края на V – началото на VI в. след Христа).
Местонамиране: Варна (античен Одесос).

7. ФОРМА ЗА РИТУАЛЕН ХЛЯБ
Бронзова кръгла форма с тесен перваз. Вътрешното поле е релефно украсено с изображения на две риби и хляб между тях.
Датировка: Ранновизантийски период (V – VI в. след Христа).
Местонамиране: от колективна находка от крепостта при село Новаково, Варненска област.

8. МОДЕЛ НА ЖИЛИЩЕ (ЮРТА)
Варовиков модел на юрта с врязана култова сцена.
Датировка: ΙX – X в. след Христа.
Местонамиране: Българско селище върху амф

9. БАРЕЛЕФ
Мраморен крак на маса, върху който е изработен барелеф на Херакъл.
Датировка: Римска епоха – II век след Христа.
Местонамиране: древен Одесос.

Както подчерта в своето приветствие Веселина Стоилова – главен експерт за интеграция на хората с увреждания в Община Варна, самата тя незряща почитателка, това е дългогодишна мечта на варненските незрящи и първата крачка към нови бъдещи подобни проекти.
След края на изложбата в галерия "Ларго" експозицията ще бъде представена в Дома на културата на слепите във Варна, за да могат максимален брой незрящи хора да се докоснат и насладят на прекрасните образци на древното изкуство. Надяваме се тази експозиция да намери достойно място в Археологическия музей, за да бъде на разположение на всички граждани и гости на град Варна.

Веселина СТОИЛОВА

Нека всички бъдем по-добри!

Приятели, приятели,
забравете личните съдби!
Приятели, приятели,
нека всички бъдем по-добри!


Това е припев към една от многото авторски песни на незрящата пловдивска поетеса и композиторка Величка Гушева - Кърпарова.
Ако беше жива, през тази година щеше да навърши 75 години – една преклонна юбилейна годишнина. За съжаление преди 14 години тя си отиде от този свят, но ние – нейните приятели и почитатели, вечно ще я носим в сърцата си.
По повод тази юбилейна годишнина и във връзка с Международния ден на образованието на незрящите - 13 ноември, ние, участниците във вокална група "Еделвайс", решихме да подготвим програма, посветена на творчеството на Величка Кърпарова. Споделихме това наше решение с ръководителката на вокална група "Люлин" от София Райна Митина и тя веднага прие предизвикателството и те да участват. За да се реализира тази инициатива в град Варна, най-много помогна председателят на Фондация "Съпричастие" Славчо Аврамов със своя голям организаторски опит.
Коя е Величка Кърпарова?
Мнозина от нас, по-възрастните, я познавахме и ѝ се възхищавахме, но за тези, които не са чували за нея, ще разкажа с няколко изречения. Родена е в село Дорково, Пазарджишко през 1947 година. Основно образование завършва в Училището за слепи деца "Георги Димитров" във Варна. После заминава за Пловдив, където завършва гимназия и висше образование. Защитава три специалности: българска филология, специална педагогика и музикално изкуство. Изцяло се отдава на поезията и музиката. Издава три самостоятелни стихосбирки – "Искрица любов" - 1998 г.; "Не искам да спре кръговрата" - 1999 г.; "Чуй ме, време" - 2003 година. Публикува в различни сборници: "Съзвездието на Луи"; "Седем маймуни на клона"; "Осветени пространства"; "Докоснати струни"; "Не забравяй, че ме има" и други. Създава музикални творби за хорове и индивидуални изпълнители. Песните ѝ се изпълняват от ВГ "Еделвайс" – Варна, ВГ "Люлин" – София и от други вокални групи в страната. Тя създаде и ръководи състава "Тракийски цвят" в Пловдив. Дълги години продуцира и ръководи дуета за стари градски песни "Амур".
Владее отлично есперанто и армънски език. Превежда стихове и песни от есперанто и армънски на български език и обратно.
Такава беше нашата Вела – всестранна личност.
Вълнуващата среща между ВГ "Еделвайс" - Варна и ВГ "Люлин" - София, посветена на юбилейната годишнина на Величка Кърпарова, се проведе на 19 ноември в Дома на културата на слепите във Варна с любезното домакинство на Фондация "Съпричастие". Присъстваха гости и приятели на двете групи. Програмата беше емоционална и вълнуваща. Най-напред се представиха домакините от група "Еделвайс". Групата изпълни 4 песни: "Пей, лодкар", "Песен за майката", "По вълните" и "Търново – слава и болка". Елена Кожухарова и Надежда Стойнова изпяха в дует на есперанто песента "Лаесперо". Между песните бяха прочетени стихотворенията "Заръка", "Неизбежен кръговрат" и "Бяла песен".
ВГ "Люлин" също изпълни 4 песни: "Пролетен валс", "Вечерна среща", "Недей!" и "Нежно цвете". Накрая програмата завърши с изпълнение на двете групи заедно. Присъстващите останаха очаровани и развълнувани, а гостите от София не можеха да се нахвалят от гостоприемството на варненци.
Нека всички да помним завета на Вела:
"Приятели, приятели,
нека всички бъдем по-добри!".


Недялка МИТЕВА
ръководител на ВГ "Еделвайс" – Варна
Назад

Всички статии на Брой 12, 2022

**КАЛЕНДАР
2023 година
3 ДЕКЕМВРИ
Международен ден на хората с увреждания
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Варна
Монтана
Бургас
Велико Търново
Пловдив
Смолян
София
Силистра
Шумен
Кърджали
Плевен
МАГИЯТА НА МУЗИКАТА
15 години дует "НАСТРОЕНИЕ"
РАВНОСМЕТКА
Сбогом, 2022!
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Европейско първенство по голбал
Архив на изданието
1 2 3 4