Брой 12, 2022

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Бургас


В полите на стария Хемус

Слънчев есенен ден. Пътуващите на екскурзията, организирана от РО - Бургас с председател Бинка Монева, се възхищаваха на палитрата от есенни багри, изваяни от природата в гордия Балкан. Стара планина - вековният Хемус, привличаше със своята красота и спокойствие. Екскурзоводката Живка Димова увлекателно разказваше за Хаинбоаз (Прохода на Републиката), за красивите места и забележителности по пътя. А когато запя една от странджанските песни, гласът ѝ се сля с Балкана и всички я аплодираха възторжено. Шофьорът Богослов от "Динита Турс" - Бургас караше внимателно и с вещина обслужваше пътуващите. Минавайки край село Вонеща вода, екскурзоводката запозна групата с тамошния минерален извор и свойствата му.
Първият ден се извърши настаняването в Комплекс "Поп Харитон" - база на Съюза на слепите в България. Уютно и невероятно привличащо място в подножието на планината, в близост до Дряново, с много добро обслужване от персонала. След обяда групата се отправи към Дряновския манастир "Свети Архангел Михаил", съхранил част от вековната история на Дряновския край. Беседата беше интересна, след което всички се отправиха към пещерата "Бачо Киро". Някои за първи път я посещаваха. Тук ни посрещна пещернякът-водач, чиято беседа породи много въпроси – за първите открити човешки останки и животинско пребиваване в нея, за сталактитните образувания и фигури. В залата, в която се изнасят концерти, изведнъж Бинка запя химна. Акустиката беше отлична и всички пяха с нея. А после пожелаха екскурзоводката да изпее странджанска песен. Пещерата ехтеше. За незрящите хора това бяха прекрасни мигове, истинско удоволствие да почувстват с душата си това, което става. Гледах ги как се опитваха да докоснат стените, каква радост изпитваха! Какви богатства имаме, които невсякога ценим!
По смелите, след излизане, се изкачиха и до панорамното кътче, откъдето съзерцаваха цялата околност. Такава неописуема красота (пъстър килим от есенни багри) нито поет, нито художник може да пресъздаде в цялата им същност! Уморени се прибрахме - едни пеш, а други с автобуса, на една добре приготвена вечеря в комплекса.
На втория ден беше посетен и Соколският манастир. Разгледахме чешмата с осемте чучура и старата църква, построени от Колю Фичето. Тихо, спокойно. Много снимки, много споделени впечатления вълнуваха пътуващите. След манастира групата посети и Етнографския комплекс "Етъра" - Габрово. Всеки се взираше, доколкото може, в занаятчийските работилници, за да долови онова, което моделираха занаятчийските ръце. Докосваха предметите, детайлите, зидовете на къщите, купуваха си сувенири. Народното творчество, сътворено от българските сръчни ръце, не можеше да не вълнува посетителите, да не ги радва. Избликът на чувства към майсторски изваяните предмети се усещаше по лицата на незрящите, по възгласите им, по емоциите. Следобед автобусът ни отведе в Дряново, където една част от групата мина покрай Часовниковата кула, една от първите в България. Разгледа се и най-прецизната релефна карта на България, намираща се в двора на СУ "Максим Райкович" срещу Часовниковата кула. Разходката отведе групата и до Храм "Свети Никола", издигнат от Колю Фичето, а после разгледахме и Икономовата къща, построена също от него.
След кратката почивка, доволни и уморени, всички очакваха тържествената вечер. Организаторите Бинка Монева и Радка Иванова се бяха постарали да създадат една прекрасна вечер с много настроение, музика, дисководещ, с танци, с хора и с вкусна вечеря. Всеки, както можеше, играеше. Всичко съвпадаше с Димитровден, а в групата имаше четирима Димитровци. Имаше поздравления, изненади и именяците бяха обградени с внимание. Превъзходна вечер. През цялата екскурзия в организацията помагаха Теодора Цъцарова - социален работник и Николина Караганчева – арт-терапевт от Центъра за социална рехабилитация и интеграция на хора със зрителни увреждания - Бургас. Всичко беше превъзходно, защото тези незрящи хора умееха да се веселят от сърце и душа.
На третия ден групата се отправи към Велико Търново - старопрестолната столица. Разказите на екскурзоводката Живка Димова за 4-те хълма, за Царевец и Трапезица, за победите на царете ни, за могъществото на България навяваха всекиму гордост от историята ни и несигурност за днешния ден. Някой сподели -"Колко е красива България, колко е велика!". Посетихме гробовете на Аспарух и Калоян, на Тертер и Сава, както и цялата църква "Свети 40 мъченици".
Истински исторически герои има България. Защо понякога оскверняваме паметта им и сме недоволни!? Защо унищожаваме с вандалщина културно-историческото си наследство, защо, където и да сме, не съхраняваме историческата си памет!? Аз за пръв път бях с незрящи хора, но се прекланям пред тях. Виждах как реагират, как ги боли, защото те всичко виждат и преживяват с душата си, а тя е много крехка и ранима. Ние, зрящите, не умеем да се радваме (на най-малкото, което ни се дава или постигнем), както те се радват. Открити взаимоотношения, помощ един към друг, няма завист и злоба, с тях се разговаря и за политическия и социалния живот, и за изкуство и литература. Това са те.
Благодаря ви, мили хора, че ми отворихте очите и сърцето да ви почувствам толкова близки, да видя живота ви, да съм една от вас!
От името на групата искам да изразя и огромната си благодарност към Бинка Монева, към Радка от клуба, към Теодора и Николина от Центъра за социална рехабилитация, към екскурзоводката г-жа Димова и шофьора Богослов за отличната организация! Пожелавам им здраве и да сплотяват още повече членовете на организацията с подобни мероприятия! До нови срещи!

Мита ИВАНОВАНазад

Всички статии на Брой 12, 2022

**КАЛЕНДАР
2023 година
3 ДЕКЕМВРИ
Международен ден на хората с увреждания
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Варна
Монтана
Бургас
Велико Търново
Пловдив
Смолян
София
Силистра
Шумен
Кърджали
Плевен
МАГИЯТА НА МУЗИКАТА
15 години дует "НАСТРОЕНИЕ"
РАВНОСМЕТКА
Сбогом, 2022!
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Европейско първенство по голбал
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6