Брой 12, 2022

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Велико Търново


Възвисен дух срещу предизвикателствата на живота

Достойни за уважение и възхищение са хората, ощетени от съдбата, обременени от живота с физически, ментални и сетивни дефицити, които със силата на духа си преодоляват ограниченията и се извисяват чрез душата и волята да докажат себе си като равностойни на останалите хора! Силно впечатляваща е тяхната борбеност и усърдност да живеят пълноценно и да осмислят своето битие със стойностни занимания и прояви. Всичко това ни показаха и доказаха нашите сестри и събратя по съдба, които, въпреки съчетаните си множество увреждания, съхраняват себе си като хора и развиват заложените в тях умения и способности.
На 14 ноември 2022 г. в Клуба на пенсионера и инвалида във Велико Търново по повод 13 ноември - Международен ден на слепите хора и Световен ден на добротата, се проведе среща между членовете на ТО на ССБ за община Велико Търново и членовете на организацията от ДПЛУИ в село Пчелище. За домакините от старопрестолния град хората от Дома представиха подготвена от тях певческо-поетична програма по повод двата празника.
Събитието започна с приветствие към гостите и присъстващите от името на домакините, отправено от Теодора Обретенова - сътрудник на ТО на ССБ за община Велико Търново. Благодарствени думи и поздрави за гостоприемството в свое изявление поднесе Ели Апостолова - управителка на Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Пчелище, където се обгрижват 14 човека със съчетани ментални, зрителни и слухови увреждания, членуващи в търновската организация.
Мария Петрова - социален работник в Дома, прочете хронологична ретроспекция за зараждането и развитието на инициативите за обгрижване на хора с увредено зрение, станали основание за възникването на Международния ден на незрящите!
Културната програма на срещата ни направи съпричастни с певческите и поетични умения на хората от Дома, които представиха пред публиката стихове от българската класическа поезия и песни от традиционния български фолклор. Изявата премина в радушна атмосфера, в която се усещаше радостта на гостите от успешното им представяне и удовлетвореността на слушателите от поднесените вълнуващи образци на народното ни творчество!
За финал на официалната част от срещата дамите, работещи в Дома, бяха уважени с разкошни букети свежи цветя като израз на благодарност от страна на териториалната организация на слепите за обгрижването на нашите съсъдбеници, живеещи в тяхната институция!
Като израз на признателност за вложеното старание и доказаните умения на тръгване хората от Дома в село Пчелище получиха дарение от пакети с хранителни продукти.
След прекараното време заедно ни остават вълнуващи спомени за поредната ежегодна среща, съхранени освен в мислите ни, също и в снимките, и във видеозаписа от събитието.

Пенчо ВАСИЛЕВ
Назад

Всички статии на Брой 12, 2022

**КАЛЕНДАР
2023 година
3 ДЕКЕМВРИ
Международен ден на хората с увреждания
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Варна
Монтана
Бургас
Велико Търново
Пловдив
Смолян
София
Силистра
Шумен
Кърджали
Плевен
МАГИЯТА НА МУЗИКАТА
15 години дует "НАСТРОЕНИЕ"
РАВНОСМЕТКА
Сбогом, 2022!
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Европейско първенство по голбал
Архив на изданието
1 2 3 4 5