Брой 12, 2022

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Шумен


Нека Ви разкажем…

За една среща с есента, за едно кратко пътуване, което ни донесе много емоции и прекрасни впечатления. Тях можем да опишем с една дума – възторг!
Есента дойде с целия си блясък от цветове. Сякаш художник е отворил палитрата с бои и е вложил цялата си душа и умения. Една симфония в златно. Октомври обещаваше да е топъл и слънчев през цялото време.
В унисон с времето и ние, хората от Регионална организация - Шумен бяхме в очакване и радост от предстоящата екскурзия до град Луковит и забележителностите в района. Места, които никой от нас все още не беше посетил. А това беше и целта. Нали за да обикваме Родината още и още, трябва да я опознаем! Когато организирахме разходката, която да осигури приключенското преживяване, нямахме идея, че ще попаднем на такива вълшебни места!
Още на входа на града ни направи впечатление една бензиностанция, облицована изцяло в камък, и красива каменна вятърна мелница. Минахме покрай каменните фигури на Фред и Уилма Флинтстоун през един подлез с изрисувани стени и скулптури. След това попаднахме на очарователните каменни къщички на Флинтстоун, цъфналите в полето цветя от каменна мозайка и пеперудите. Тези къщички със затревени покриви, симпатичните коминчета с накривени шапки, къщите за птички по фасадата те пренасят в приказните светове на мистични герои и духове.
И така, след удобно и приятно пътуване, първа за посещение по маршрута беше пещера "Проходна". Намира се край село Карлуково, община Луковит. Феноменът "Окната" или "Очите на Бога" ни посрещна със своята величественост и размери. Проходна има едни от най-високите пещерни входове в Европа и с двете еднакви образувания под формата на очи ни остави без дъх. Тези феноменални два скални отвора като две огромни очи и светлината, преминаваща през тях, сякаш проникват през тялото ти и усещаш как те побиват тръпки. Искаше ни се да останем тук и да продължим да усещаме от магията, която само природата може да сътвори.
След това се озовахме в сърцето на ландшафтен парк "Панега". Красивата природа разкри пред нас живописна екопътека. Река Златна Панега ни изненада с прохлада и уникална гледка - истинско тържество за сетивата. Докъдето ни стигаше погледа, се наслаждавахме на тучна зеленина и лъкатушещи смарагдови води. Всички тези прелести успяхме да видим благодарение на едночасова разходка с лодка. Величествените скални образувания идеално се допълваха от множество дървени мостчета, беседки и заслони. От лодката можеш да докоснеш с ръка синьозелените, кристално чисти води на реката. А отблясъците на слънцето по водата със златен цвят напомнят за името на реката – Златна Панега.
На следващия ден близо до село Брестница посетихме пещерата "Съева дупка". Една от най-красивите и посещавани пещери на България. Ненапразно я наричат "Подземната перла на Стара планина". Тук се насладихме на великолепието на приказния свят от образувания и фигури, разположени в пет зали. Уникална със своите цветове – зелено, кафяво и бяло. Наситена със сталактити, сталагмити, сталактони, най-големият сталактон в нея има обиколка от 60 метра. Смята се, че е на около 3 милиона години. Няма по-голямо чудо от това, което само природата може да сътвори, а ние можем единствено да й се възхищаваме отново и отново!
Продължихме към селото. Тук през 2001 година е създадена ферма за отглеждане на щрауси и други редки птици. Любезната собственичка ни изнесе много интересна и любопитна информация за обитателите на фермата. Имахме възможност да разгледаме и единствения по рода си "Музей на щрауса". Тук може да се открие голямо разнообразие от интересни идеи за приложението на различните продукти, оформени като сувенири. Някои от нас си закупиха сувенири и щраусови пера за спомен.
С малко тъга, но богати с впечатления напускаме този край и поемаме към дома. Времето не бе достатъчно, за да видим всичко, което искахме, но моментите, в които природата ни допусна да я усетим и се насладим на великите й творения, никога няма да забравим!

Румяна ИВАНОВАНазад

Всички статии на Брой 12, 2022

**КАЛЕНДАР
2023 година
3 ДЕКЕМВРИ
Международен ден на хората с увреждания
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Варна
Монтана
Бургас
Велико Търново
Пловдив
Смолян
София
Силистра
Шумен
Кърджали
Плевен
МАГИЯТА НА МУЗИКАТА
15 години дует "НАСТРОЕНИЕ"
РАВНОСМЕТКА
Сбогом, 2022!
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Европейско първенство по голбал
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6